SSC CGL 2016 Biology Paper (Bilingual)

Hello readers

Today, We provide you  SSC CGL 2016 Biology Paper (Bilingual) . This PDF is compiled by  kv classes team and  proper credit goes to them. you can download this link provided below.SSSC CGL 2016 Biology Paper (Bilingual)

Total 110 Questions asked in SSC CGL 2016 Biology Paper

SSC CGL 2016 Biology Paper (Bilingual)

SSC Biology

Question 1.Motor skills are associated with which part of the brain?
मस्तिष्क के किस भाग से प्रेरक कौशल जुड़े हुए हैं? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Frontal lobe
ललाट भाग
2) Parietal Lobe
भित्तिय भाग
3) Temporal lobe
लौकिक भाग
4) Occipital Lobe
पशचकपाल भाग
Correct Answer: Frontal lobe  ललाट भाग
Explanation: – The frontal lobe located at the front of the brain.
It plays a large role in voluntary movement. (like current action, choice b/w good &bad action).

Question 2.Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
प्रोटोजोआ को छोड़कर प्राणिजगत के सभी सदस्यों में कौन से एंजाइम मौजूद है? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Insulin
इन्सुलिन
2) Pepsin
पेप्सिन
3) Renin
रेनिन
4) Amylase
एमिलेज
Correct Answer: Amylase   एमिलेज
Explanation:- Amylase enzyme helps in digesting carbohydrates. Present in human saliva.

Question 3.Companion cells are unique to
सहचर कोशिकाएं निम्नलिखित में से सिर्फ किसमें है ? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Bryophytes
ब्रायोफाइट्स
2) Pteridophytes
टेरिडोफाइट्स
3) Angiosperms
एंजियोस्पर्म (आवृत बीजी)
4) Gymnosperms
जिम्नोस्पर्म (अनावृतबीजी)
Correct Answer: Angiosperms   एंजियोस्पर्म (आवृत बीजी)
Explanation:- Companion cell specially found within the phloem of flowering plant.

Question 4.Lacrymal glands are situated in the
अश्रु ग्रंथि कहां स्थित होती है? (SSC CGL 27/08/2016)
Options:
1) Palms
हथेलियों में
2) Buccal cavity
मुख गुहा
3) Eye orbit
नेत्र गुहा
4) Stomach
पेट मे
Correct Answer: Eye orbit   नेत्र गुहा
Explanation:- Lacrymal glands are paired.
Shape- *Almond* shaped
*Exocrine gland*
This gland secretes the aqueous layer of *tear film*

Question 5.Majority of the fungal bionts of lichens belong to
लिचेन के अधिकांश पॉइंट किस से संबंधित होते हैं? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Baridiomycetes
बारिडोयोमाइसेट्स
2) Ascomycetes
एसकोमाइसेट्स
3) Gomycetes
गोमाइसेट्स
4) Deuteromycetes
डयूटरोमाइसेट्स
Correct Answer: Ascomycetes एसकोमाइसेट्स
Explanation:- Lichen is symbiotic association b/w a *fungus* & a *green alga*.
# A few lichen fungi are members- *Basdiomycota*
# The vast majority are members- *Ascomycota*

Question 6.Which of the following has open vascular system?
निम्नलिखित में से किसमें खुला गाड़ी संबंधित तंत्र होता है ? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Cockroach
कॉकरोच
2) Human
मनुष्य
3) Rat
चूहा
4) Birds
पक्षी
Correct Answer: Cockroach  कॉकरोच
Explanation: – Blood is pumped by a heart into the body cavities, where tissue are surrounded by the blood that’s open vascular system.
Present in All Insects & crustaceans (like molluscs)

Question 7.The human faeces is yellow in colour due to the presence of a pigment called?
किस रंगद्रव्य की उपस्थिति के कारण मानव के मल का रंग पीला होता है? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Pepsin
पेप्सिन
2) Renin
रेनिन
3) Amylase
एमिलेस
4) Urobilin
यूरोबीलिन
Correct Answer: Urobilin यूरोबीलिन

Question 8.What is contained in Chlorophyll?
क्लोरोफिल में क्या होता है ? (SSC CGL 28/08/2016)
Options:
1) Sodium
सोडियम
2) Potassium
पोटेशियम
3) Manganese
मैग्नीज
4) Magnesium
मैग्नीशियम
Correct Answer: Magnesium   मैग्नीशियम
Explanation:- Magnesium activates the enzymes of respiration, photosynthesis.
*Chlorine* & *nitrogen* also present in chlorophyll.

Question 9.Silk worms feed on
रेशम के कीड़े किन पर पलते हैं ?(SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Basil leaves
तुलसी के पत्ते
2) Curry leaves
करी के पत्ते
3) Rose leaves
गुलाब के पत्ते
4) Mulberry leaves
मलबरी (शहतूत) के पत्ते
Correct Answer: Mulberry leaves
मलबरी (शहतूत) के पत्ते
Explanation:- Silkworms contain a special digestive enzyme that is why it is not affected by mulberry’s.

Question 10.The sexual reproductive organs of aspergillus are?
एसपिजलस के लैंगिक जनन अंग कौन से हैं ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Spermatium and Oogonium
स्पर्मैटियम और अंडधानी
2) Antheridium and Oogonium
एंथिरिडियम और अंडधानी
3) Spermatium and Ascogonium
स्पर्मैटियम और ऐस्कोधानी
4) Antheridium and Ascogonium
एंथिरिडियम और ऐस्कोधानी
Correct Answer: Antheridium and Ascogonium
एंथिरिडियम और ऐस्कोधानी

Question 11.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?
निम्नलिखित में से किससे पौधों में खाद पदार्थ और अन्य तत्वों का वहन होता है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Xylem
जाइलम
2) Phloem
फ्लोएम (पोषवाह)
3) Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
4) None of these
इनमे से कोई नही
Correct Answer: Phloem फ्लोएम (पोषवाह)
Explanation:- Phloem transports the soluble organic compounds specially *sugar sucrose* .
#xylem – transport water from roots to shoots & leaves.
#chloroplast – Responsible for enabling photosynthesis.

Question 12.Which lobe of human brain is associated with hearing?
मानव मस्तिष्क की कौनसी पाली श्रवण से संबंधित है है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Frontal lobe
अग्रललाट पालि
2) Parietal lobe
भित्तीय पालि
3) Temporal lobe
शंख पालि
4) Occipital lobe
अनुकपाल पालि
Correct Answer: Temporal lobe    शंख पालि
Explanation:- #Frontal lobe – main function is motor function( memory, language,social& sexual behaviour)
#parietal lobe – Responsible for sensory information ( like knowledge of numbers, sense of touch).
#occipital lobe – Responsible for visual area.

Question 13.In mammals, an important role of excretion is played by________?
स्तनधारियों में उत्सर्जन का एक महत्वपूर्ण कार्य निम्नलिखित में से कौन सा अवयव करता है ? (SSC CGL 29/08/2016)
Options:
1) Large intestine
बडी आंत
2) Kidneys
गुदे (वृक)
3) Lungs
फेफडे
4) Liver
जिगर (यकृत)
Correct Answer: Kidneys   गुदे (वृक)
Explanation:- Also important role of kidney is help control the levels of water.
#large intestine – Absorb water from the indigestion food matter.
#lungs – helps in extract oxygen from atmosphere & transfer it into blood stream.
# liver – Breakdown of food, clean our blood, make proteins & Store energy.

Question 14.Which mosquito is the carrier of Zika virus?
ज़ीका वायरस का वाहक कौन सा मच्छर है? (SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Culex
क्यूलेक्स
2) Aedes
एडीस
3) Anopheles
एनोफेल्स
4) Culiseta
कयुलिसेटा
Correct Answer: Aedes एडीस

Question 15.Root cap is derived from?
जड़ आवरण किस से प्राप्त होता है? (30/08/2016)
Options:
1) Dermatogen
डर्माटोजेन
2) Calyptrogen
कैल्प्ट्रोजन
3) Protoderm
प्रोटोडर्म
4) Histogen
हिस्टोजेन
Correct Answer: Calyptrogen   कैल्प्ट्रोजन
Explanation: – Calyptrogen is a layer of rapidly dividing cells at the tip of a *plant root*.
While Dermatogen, protoderm & History is growing points of *roots & stems*.

Question 16.The blotting technique used to identify the isolated protein is ________?
विलगित प्रोटीन की पहचान हेतु शोषक तकनीक क्या है ? (30/08/2016)
Options:
1) Northern blotting
उत्तरी शोषक
2) Western blotting
पश्चिमी शोषक
3) Southern blotting
दक्षिणी शोषक
4) Cloning
क्लोनिंग
Correct Answer: Western blotting  पश्चिमी शोषक
Explanation:- #Northern blotting – Isolated mRNA.
#Southern blotting – separated DNA fragments to a filter membrane.
#Clonning – To produce a genetically identical organism.

Question 17.Morphology of Chromosomes can be best studied at ______
गुणसूत्रों की आकृति विज्ञान का अच्छी तरह से अध्ययन किससे किया जा सकता है __________ (30/08/2016)
Options:
1) Interphase
अंतरIवस्था
2) Prophase
पूर्वावस्था में
3) Metaphase
मध्यावस्था
4) Zygotene
ज़्यागटेन
Correct Answer: Metaphase  मध्यावस्था
Explanation:- During metaphase stage chromosome line up metaphase plate.
While
#Interphase – chromosome are not visible.
#prophase – chromosome partly visible.
#zygotene – chromosome approximately line up….so,not to be studied

Question 18.The tree species most commonly used in social forestry is
समाज वानिकी में प्रयुक्त सर्वसामान्य वृक्ष प्रजाति क्या है? (SSC CGL 30/08/2016)
Options:
1) Peepal
पीपल
2) Gulmohar
गुलमोहर
3) Eucalyptus
यूकेलिप्टस
4) Mango
आम
Correct Answer: Eucalyptus   यूकेलिप्टस

Question 19.Male mosquitoes take their food from
नर मच्छर अपना भोजन कहां से ग्रहण करते हैं ? (30/08/2016)
Options:
1) human blood
मनुष्य रक्त
2) standing water
रुके हुए पानी से
3) sap of plants
पौधों के रस
4) dung and debris
गोबर एवं कूड़ा­कचरा
Correct Answer: sap of plants   पौधों के रस
Explanation:- #Human blood – female mosquitoes
#standing water – northern house mosquitoes

Question 20.The specific role of Vitamin K is in the synthesis of
विटामिन “के” की विशिष्ट भूमिका किसके संश्लेषण में है? (30/08/2016)
Options:
1) Albumin
एल्ब्यूमिन
2) Antibodies
प्रतिरक्षी
3) Globulin
ग्लोब्युलिन
4) Prothrombin
प्रोथ्रोंबिन
Correct Answer: Prothrombin   प्रोथ्रोंबिन

Question 21.Polio is caused by
पोलियो किस कारण से होता है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Bacteria
जीवाणु
2) Virus
विषाणु
3) Fungus
कवक
4) Protozoa
परजीवी
Correct Answer: Virus   विषाणु
Explanation:- #Virus – common cold, diarrhoea, Aids, measles, chicken & small pox, dengue fever
# Bacteria – Diphtheria, typhoid, plague.
#Fungus – Ring worm, Tapeworm.
#Protozoa – Malaria, kalazar.

Question 22.Potato is a ?
आलू क्या है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Root
जड़
2) Stem
डंठल
3) Bud
कली
4) Fruit
फल
Correct Answer: Stem   डंठल
Explanation:- #Root – carrot, radish,beet
#Bud – cauliflower, Broccoli

Question 23.Haematopoiesis take place in ___________
हेमेटोपोइजिस कहां होती है? (31/08/2016)
Options:
1) Lungs
फेफड़े
2) Pancreas
अग्नाशय
3) Liver
जिगर
4) Bone marrow
अस्थि मज्जा
Correct Answer: Bone marrow   अस्थि मज्जा
Explanation:- Formation of blood cellular components i.e Haematopoiesis

Question 24.___________ is a hormone that regulates the amount of glucose in the blood
कौन सा हार्मोन रक्त में शर्करा की मात्रा नियंत्रित करता है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Glucogen
ग्लूकोजन
2) Thyroxine
थायरोक्सिन
3) Oxytocin
ऑक्सीटॉक्सिन
4) Insulin
इंसुलिन
Correct Answer: Insulin   इंसुलिन
Explanation: – Glucogen , thyroxine & oxytocin also harmone.
#Thyroxine – metabolism of glucose in our body.

Question 25.Pellagra and Scurvy are caused by which pair of vitamin deficiency respectively _____________________?
पेलाग्रा और स्कर्वी क्रमश: कौन से विटामिनों की कमी के कारण होते हैं? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Vitamin C and Vitamin D
विटामिन सी और विटामिन डी
2) Vitamin B-12 and Vitamin C
विटामिन बी-12 और विटामिन सी
3) Vitamin C and Vitamin A
विटामिन सी और विटामिन ए
4) Vitamin A and Vitamin B-12
विटामिन ए और विटामिन बी-12
Correct Answer: Vitamin B-12 and Vitamin C
विटामिन बी-12 और विटामिन सी
Explanation:- Vit DRickets
Vit Axerophthalmia

Question 26.Increased RBC’s in the blood leads to a condition called __________ .
रक्त में RBC के बढ़ने से कौन सी स्थिति बन जाती है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Anaemia
एनिमिया
2) Haemophilia
हेमोफिलिया
3) Polycythaemia
पॉलीसाईथेमिया
4) Leukaemia
लूकेमिया
Correct Answer: Polycythaemia पॉलीसाईथेमिया
Explanation:- #Anaemia – Blood doesn’t have enough healthy RBC’s.
#Haemophilia – Blood doesn’t clot normally.
# Leukaemia – Abnormal production of blood cells.

Question 27.The liberation of oxygen during photosynthesis is due to __________?
प्रकाश संश्लेषण के दौरान ऑक्सीजन किस कारण विमोचित होती है ? (SSC CGL 31/08/2016)
Options:
1) Hydrolysis of carbohydrates
कार्बोहाइड्रेट का जल अपघटन
2) Photolysis of water
जल का प्रकाश अपघटन
3) Reduction of CO2
CO2 की कमी
4) Breakdown of chlorophyll
क्लोरोफिल का टूट जाना
Correct Answer: photolysis of water
जल का प्रकाश अपघटन
Question 28.DOTS is a treatment given to patients suffering from _________ .
“डॉट्स” नामक इलाज किस बीमारी के लिए किया जाता है? (01/09/2016)
Options:
1) Polio
पोलियो
2) AIDS
एड्स
3) Hepatitis
हिपेटाइिटस
4) Tuberculosis
क्षयरोग
Correct Answer: Tuberculosis
क्षयरोग

Question 29.Magnesium is a constituent metal of __________ .
मैग्नीशियम निम्नलिखित में से किसका संगठक धातु है ? (01/09/2016)
Options:
1) Chlorophyll molecule
पर्णहरित अनू (क्लोरोफिल)
2) DNA
डी.एन.ए.
3) Mitochondria
माइट्रोकांड्रिया
4) Ribosomes
राइबोसोम
Correct Answer: Chlorophyll molecule
पर्णहरित अनू (क्लोरोफिल)

Question 30.Polyploidy arises due to change in the
पॉलीप्लाइड किसमे परिवर्तन होने पर उत्पन्न होती है? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Number of chromatids
क्रोमैटेट्स की संख्या
2) Structure of genes
जीन की संरचना
3) Number of chromosomes
क्रोमोसोम की संख्या
4) Structure of chromosomes
क्रोमोसोम की संरचना
Correct Answer: number of chromosomes
क्रोमोसोम की संख्या

Question 31.The suicidal bags of the cell are?
निम्न में से कौन से कोशिकाओं को आत्मघाती बैग कहे जाते हैं? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Lysosomes
लाइसोसोम्स
2) Ribosomes
राइबोसोम्स
3) Dictyosomes
डिक्टोसोम्स
4) Phagosomes
फैगोसोम्स
Correct Answer: Lysosomes
लाइसोसोम्स
Explanation:- Thymus – produce thymosin hormone

Question 32.Who among the following is credited with starting the work on plant tissue culture?
निंलिखित में से किसने ‘पादक उत्तक संवर्धन’ पाठक का कार्य आरंभ किया किया ? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) F.C. Steward
एफ. सी. स्टीवर्ड
2) P. Maheshwari
पी. माहेशवरी
3) P.R. White
पी. आर. व्हाइट
4) Haberlandt
हैबरलेंडट
Correct Answer: Haberlandt   हैबरलेंडट

Question 33.What is the main purpose of white blood corpuscles?
रक्त में श्वेत कणो का मुख्य प्रयोजन क्या है ? ( SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) To carry nutrients
पोषक तत्व ले जाना
2) To combat infection
संक्रमण से संघर्ष करना
3) To carry oxygen
ऑक्सीजन ले जाना
4) To give strength
शक्ति प्रदान करना
Correct Answer: to combat infection
संक्रमण से संघर्ष करना

Question 34.Siderosis is a disease caused by the inhalation of
लोहमयता एक रोग है जो श्वास के साथ निम्नलिखित में से क्या अंदर लेने से होता है? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Silica dust
सिलिका धूल
2) Iron dust
लौह-धूल
3) Zinc dust
जस्ता (जिंक) धूल
4) Coal dust
कोयला-धूल
Correct Answer: iron dust   लौह-धूल
Explanation:- Silica dust – silicosis.
Coal dust – black lung disease.

Question 35.Clove is obtained from
लोंग किस से प्राप्त होती है ? (SSC CGL 01/09/2016)
Options:
1) Root
जड
2) Stem
तना
3) Leaves
पक्तियां
4) Flower buds
फूल की कली
Correct Answer: Flower buds
फूल की कली
Explanation:- Gastrin – stimulates the stomach to release gastric acid.
Glycogen – long- term energy stores.
Dopamine – is reward – motivated behaviour.

Question 36.The largest artery in human body is
मानव शरीर में सबसे बड़ा सबसे बड़ी धमनी कौन सी है ? (SSC CGL 02/09/2016)
Options:
1) Aorta
महाधमनी
2) Capillary
केशका
3) Vena cava
वेना केवा
4) Pulmonary vein
फुफुसीय शिरा
Correct Answer: Aorta
महाधमनी

Question 37.Nitrification is the biological process of converting?
नाइट्रीकरण किसे परिवर्तित करने की जैविक प्रक्रिया है ? (02/09/2016)
Options:
1) N2 into nitrate
N2 को नाइट्रेट में
2) N2 into nitrite
N2 को नाइट्राइट में
3) Ammonia into nitrite
अमोनया को नाइट्राइट में
4) Ammonia into N2
अमोनया को N2 में
Correct Answer: Ammonia into nitrite
अमोनया को नाइट्राइट में
Explanation:- Ammonia into nitrite i.e,
Responsible bacteria Nitrosomonas, Nitrococcus

Question 38. Blood is red in colour due to the presence of __________ .
रक्त का रंग निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण लाल होता है? (02/09/2016)
Options:
1) Cytochrome
साइटोक्रोम
2) Chlorophyll
क्लोरोफिल
3) Hemocyanin
हिमोसायानीन
4) Haemoglobin
हीमोग्लोबिन
Correct Answer: Haemoglobin   हीमोग्लोबिन

Question 39.Which one of the following events in a botanical garden is never directly influenced by light?
किसी वनस्पति उद्यान में निम्नलिखित में से किस पर प्रकाश का सीधा प्रभाव बिल्कुल नहीं पड़ता ? (02/09/2016)
Options:
1) Flowering
फूल निकलने की प्रक्रिया
2) Photosynthesis
प्रकाश संश्लेषण
3) Transpiration
वाष्प उत्सर्जन
4) Fertilization
निषेचन
Correct Answer: Fertilization निषेचन
Explanation:- Eustachian tube also known “auditory lobe“.
It links b/w nasopharynx to the middle ear.

Question 40.Which of the following is a fish?
निम्नलिखित विकल्पों में से कौन सी मछली है? (02/09/2016)
Options:
1) Jelly fish
जेलीफिश
2) Lobster
लॉबस्टर
3) Salmon
सालमन
4) Whale
व्हेल
Correct Answer: Salmon सालमन

Question 41.Which cells in pancreas produce Insulin ?
पैंक्रियास की कोशिकाएं जो इंसुलिन उत्पन्न करती है क्या कहलाती है ? (SSC CGL  02/09/2016)
Options:
1) Thymus
थायमस
2) Estrogen
एस्ट्रोजन
3) Corpus epididymis
कॉर्पस एपीडडायमिस
4) Islets of Langerhans
आईलेट्स ऑफ लैंगर हैनस
Correct Answer: Islets of Langerhans
आईलेट्स ऑफ लैंगर हैनस
Explanation:- Hemocyanin is protein found in molluscs that carriers oxygen in much the same way as Haemoglobin.

Question 42.The presence of air bubble in blood stream is dangerous to life because?
रक्त प्रवाह में हवा के बुलबुले का होना जीवन के लिए क्यों खतरनाक होता है ? (SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Air combines with blood forming a complex
हवा रक्त के साथ मिलकर जटिलता उत्पन्न कर देती है
2) The flow of blood increases manifold
रक्त का प्रवाह कई गुना बढ़ जाता है
3) The flow of blood is obstructed
रक्त के प्रवाह में बाधा उत्पन्न हो जाती है
4) The pressure of blood increases manifold
रक्तदाब कई गुना बढ़ जाता है
Correct Answer: The flow of blood is obstructed
रक्त के प्रवाह में बाधा उत्पन्न हो जाती

Question 43.The study of relation of animals and plants to their surroundings is called__________
आसपास के वातावरण में पशुओं और पौधों के संबंध के अध्ययन को क्या कहते हैं? (SSC CGL  03/09/2016)
Options:
1) Ecology
पारिस्थितिक विज्ञान
2) Ethrology
नृजाति विज्ञान
3) Genealogy
वंशावली विज्ञान
4) Iconology
प्रतिभा शास्त्र
Correct Answer: Ecology
पारिस्थितिक विज्ञान

Question 44.Which of the following plays an important role in photosynthesis?
निम्नलिखित में से क्या प्रकाश संश्लेषण में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है? (SSC CGL  03/09/2016)
Options:
1) Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
2) Centrosome
सेंट्रोसोम
3) Tonoplast
टोनोप्लास्ट
4) Nematoblast
नेमाटोब्लास्ट
Correct Answer: Chloroplast
क्लोरोप्लास्ट
Explanation:- Centrosome – provide structure for the cell.
Nematoblast – Present in contrarians such as jelly fish So,Nematoplast helpinh cnidarian feed & survive.

Question 45.At which stage in its life cycle does the silkworm yield the fiber of commercial use
रेशम कीट अपने जीवन चक्र में किस चरण में वाणिज्यिक प्रयोग का तंतु पैदा करता है ? (SSC CGL  03/09/2016)
Options:
1) Larva
लार्वा
2) Egg
अंडा
3) Pupa
प्यूपा
4) Imago
पूर्ण कीट
Correct Answer: Pupa प्यूपा

Question 46.The hormone that stimulates heart beat is
हृदय की धड़कन को उत्तेजित करने वाला हार्मोन कौन सा है ? (SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Thyroxine
थायरोक्सिन
2) Gastrin
गैस्ट्रिन
3) Glycogen
ग्लाइकोजन
4) Dopamine
डोपामाइन
Correct Answer: Thyroxine थायरोक्सिन

Question 47.Bee sting contains________________
मधुमक्खी के डंक में क्या होता है ? (SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) An acidic liquid
अम्लीय तरल
2) A salt solution
लवणीय घोल
3) An alkaline liquid
छारीय तरल
4) A corrosive liquid
संक्षारक तरंग
Correct Answer: An acidic liquid अम्लीय तरल

Question 48.The xylem in plants are responsible for ?
पौधों में जाइलम की उपस्थिति से निम्नलिखित में से क्या होता है ? (SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Transport of water
जल का वहन
2) Transport of food
खाद्य पदार्थों का वाहन
3) Transport of amino acids
अमीनो अम्ल का वाहन
4) Transport of oxygen
ऑक्सीजन का वाहन
Correct Answer: transport of water जल का वहन

Question 49.Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?
निम्नलिखित में से कौन से जीवाणु से पौधों में ‘ किरीट पिटिका रोग हो जाता है ? (03/09/2016)
Options:
1) Bacillus thurigiensis
बैसिलस थुरिंजिनिसिस
2) Agrobacterium tumefaciens
एग्रोबैक्टीरियम ट्यूफाफेन्स
3) Pseudomonas fluorescens
स्यूडोमोनस फ्लुरेसेन्स
4) None of these
इनमें से कोई नहीं
Correct Answer: Agrobacterium tumefaciens
एग्रोबैक्टीरियम ट्यूफाफेन्स

Question 50.Eustachian Tube is located in which part of human body?
युस्टोकी नालिका मानव शरीर के किस भाग में स्थित होती है ? (03/09/2016)
Options:
1) Nose
नाक
2) Ear
कान
3) Eyes
आंख
4) Throat
गला
Correct Answer: Ear कान

Question 51.Which part of the brain plays an important role in motor control?
मस्तिष्क का कौन सा भाग मोटर नियंत्रण में महत्वपूर्ण भूमिका अदा करता है? (SSC CGL 03/09/2016)
Options:
1) Cerebellum
सेरीबैलम (अनु मस्तिष्क)
2) Cerebrum
सेरीब्रम (प्रमस्तिष्क)
3) Medulla
मेडुला
4) Pons
पोन्स
Correct Answer: Cerebellum
सेरीबैलम (अनुमस्तिष्क)
Explanation:- #Cerebrum is largest part of the human brain. Controls the senses, thought & movement.
# Medulla – regulate breathing, heart & blood vessel function.
# Pons – serves as message station b/w several areas of brain

Question 52.Meibomian glands are located in
ग्रंथि किस में स्थित होती है ? (04/09/2016)
Options:
1) Eye
आंख
2) Ear
कान
3) Nose
नाक
4) Skin
त्वचा
Correct Answer: Eye आंख
Explanation:- Meibomian gland also known “Torsal gland

Question 53.Which of the following vitamins are water soluble?
निम्नलिखित में से कौन सा विटामिन पानी में घुलनशील है? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Vit. A & Vit. B
विटामिन A और विटामिन B
2) Vit. B & Vit. C
विटामिन B और विटामिन C
3) Vit. C & Vit. D
विटामिन C और विटामिन D
4) Vit. A & Vit. K
विटामिन A और विटामिन K
Correct Answer: Vit. B & Vit. C
विटामिन B और विटामिन C
Explanation:- Some vitamins are water insoluble – A,D, E, K

Question 54.The sigmoid colon is a part of
सिगमोएड कोलन किसका भाग है? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Small Intestine
छोटी आँत
2) Large Intestine
बडी आँत
3) Pharynx
ग्रसनी
4) Rectum
मलाशय
Correct Answer: Large Intestine बडी आँत

Question 55.The connective tissue that connects a muscle to a bone is
मांस- पेशी को हड्डी से जोड़ने वाले उत्तक को क्या कहते हैं ? (04/09/2016)
Options:
1) Cartilage
उपास्थि
2) Ligament
लिंगामेंट
3) Tendon
टेंडन
4) Interstitial fluid
अंतर आकाशी द्रव
Correct Answer: Tendon टेंडन
Explanation:- # ligament – connects Bone to other bone.
# Interstitial fluid – It is the surrounds the tissue cells of multicellular animal.

Question 56.”Alfalfa” is the name of a _______
अल्फाल्फा एक प्रकार का _______का नाम है।(SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Mineral
खनिज
2) Tribe
जाती
3) Grass
घास
4) Town
शहर
Correct Answer: Grass घास

Question 57.Goitre is caused by the deficiency of ___________
घेंघा नामक रोग किसकी कमी के कारण उत्पन्न होता है? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Zinc
जिंक
2) Calcium
कैल्सियम
3) Iodine
आयोडीन
4) Chlorine
क्लोरीन
Correct Answer: Iodine आयोडीन
Explanation:- #Deficiency of Ca – osteoporosis.
#Deficiency of Zn – Wilson’s disease, sickle cell disease.

Question 58.The main protein found in milk is ____________
दूध में पाया जाने वाला मुख्य प्रोटीन कौन सा है ? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Albumin
एल्बुमिन
2) Globulin
ग्लोब्युलिन
3) Globin
ग्लोबिन
4) Casein
कैसीन
Correct Answer: Casein कैसीन

Question 59.Which organ gets affected in Weil’s disease?
विल्स रोग में कौन सा अंग प्रभावित होता है? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Liver
लीवर
2) Lung
फेफड़ा
3) Heart
हृदय
4) Kidney
किडनी
Correct Answer: Kidney किडनी

Question 60.Which of the following mammals lay eggs?
निम्नलिखित में से कौन सा स्तनधारी जानवर अंडे देता है ? (SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) Bat
चमगादड़
2) Whale
व्हेल
3) Weasel
नेवला
4) Platypus
प्लैटिपस
Correct Answer: Platypus प्लैटिपस

Question 61.The virus of AIDS affects the growth of_____________?
एड्स का विषाणु किस की वृद्धि को प्रभावित करता है ? (SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) Haemoglobin
हिमोग्लोबिन
2) RBCs in blood
रक्त में आर.बी.सी
3) T cells in blood
रात में टी. कोशिका
4) Grey cells in brain
मस्तिष्क में ग्रे कोशिका
Correct Answer: T cells in blood
रात में टी. कोशिका
Question 62.Bacterial decomposition of biological material under anaerobic condition is
अवायवीय स्थिति में जैविक पदार्थ के जीवाणु अपघटन को क्या कहते हैं ? (SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) Fermentation
किन्वनीकरण
2) Fertilization
उर्वरीकरण
3) Contamination
संदूषण
4) Composting
कंपोस्टिंग
Correct Answer: fermentation किन्वनीकरण

Question 63.The elements known as primary nutrients for plants
पौधों के लिए प्राथमिक पोषक तत्व के रूप में ज्ञात तत्व कौन से है ? (06/09/2016)
Options:
1) Nitrogen, Phosphorus and Potassium
नाइट्रोजन फास्फोरस और पोटेशियम
2) Nitrogen, Oxygen and Silicon
नाइट्रोजन आक्सीजन और सिलिकॉन
3) Potassium, Boron and Nitrogen
पोटेशियम , बोरोन और नाइट्रोजन
4) Nitrogen, Phosphorus and Iron
नाइट्रोजन , फास्फोरस और लोहा
Correct Answer: Nitrogen, Phosphorus and Potassium
नाइट्रोजन, फास्फोरस और पोटेशियम
Explanation: – Secondary nutrients for plant – Ca, Mg & sulphur.

Question 64.Charles Darwin, the famous evolutionist, proposed his theory in which one of his books?
प्रसिद्ध विकासवादी चार्ल्स डार्विन ने अपनी किस पुस्तक में अपने सिद्धांत का प्रतिपादन किया ? (SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) The families of flowering plant
द फैमिलीज ऑफ फ्लावर इन प्लांट
2) The origin of species
द ओरिजिन ऑफ स्पीसीज
3) The life on earth
द लाइफ ऑन अर्थ
4) The story of the living world
द स्टोरी ऑफ द लिविंग वर्ल्ड
Correct Answer: The origin of species
द ओरिजिन ऑफ स्पीसीज
Explanation: – # The families of flowering plant – John Hutchinson
#The story of the living world – George B. Johnson

Question 65.A genetically engineered form of brinjal known as the BT­brinjal has been developed. The objective of this is
बैंगन की एक आनुवांशिक प्रजाति जो BT- ब्रिंजल के नाम से जानी जाती है, विकसित की गई है उसका उद्देश्य क्या है? (SSC CGL 06/09/2016)
Options:
1) To make it pest resistant
इसे कीटरोधी बनाने के लिए
2) to improve its taste and nutritive value
इसके स्वाद और पोषक तत्व को बढ़ाने के लिए
3) to make it drought resistant
इसे सुखा रोधी बनाने के लिए
4) to make its shelf­life longer
इसका निधानी जीवन बढ़ाने के लिए
Correct Answer: to make it pest resistant
इसे कीटरोधी बनाने के लिए

Question 66.Gustation refers to the sense of which of the
following ?
स्वादन से आशय निंलिखित में से किस से है? (SSC CGL 07/09/2016)
Options:
1) Smell
सूंघने
2) Hearing
सुनने
3) Tactile
स्पर्श से
4) Taste
स्वाद
Correct Answer: Taste स्वाद

Question 67.What is commonly known as ‘white plague’?
श्वेत प्लेग को आमतौर पर किस नाम से जाना जाता है ? (SSC CGL 07/09/2016)
Options:
1) Typhoid
टायफाइड (आंत्र ज्वर)
2) Malaria
मलेरिया
3) Tuberculosis
क्षय रोग
4) Plague
प्लेग
Correct Answer: Tuberculosis क्षय रोग

Question 68.Which of the following increases the rate of heart beat?
हृदय की धड़कन की गति निम्नलिखित में से किस से बढ़ती है? (07/09/2016)
Options:
1) Peripheral nerves
परिधीय तंत्रिका
2) Sympathetic nerves
अनुकंपी तंत्रिका
3) Parasympathetic nerves
पराननुकंपी तंत्रिका
4) Cranial nerves
कपाल तंत्रिका
Correct Answer: Sympathetic nerves
अनुकंपी तंत्रिका

Question 69.The deficiency of Niacin­a vitamin of B complex group causes the disease _____
नियासिन जो विटामिन बी कंपलेक्स ग्रुप का एक विटामिन है, की कमी से कौन सा रोग होता है? (SSC CGL 07/09/2016)
Options:
1) Marasmus
मैरासमस
2) Pellagra
पेलेग्रा
3) Rickets
रिकेट्स
4) Night blindness
रतौंधी
Correct Answer: Pellagra पेलेग्रा
Explanation: – #Marasmus – energy deficiency
# Rickets – Vitamin D deficiency
# Night blindness – Vitamin A deficiency

Question 70.A pair of contrasting characters controlling the same trait is called
विरोधी गुणों का युगम, जो समान विशेषताओं को नियंत्रित करें, क्या कहलाता है? (SSC CGL 07/09/2016)
Options:
1) factors
घटक
2) loci
अनुविषमवास
3) allele
युग्मविकल्पी (ऐलील)
4) lineage
वंश परंपरा
Correct Answer: allele   युग्मविकल्पी (ऐलील)
Explanation:- # Lineage – A group of individuals tracing descent from a common ancestor.
# Loci – A loci in genetics is the position on a chromosome.
# Factors – A substance that takes part in a biochemical reaction.

Question 71.Which among the following has the maximum life span
निम्नलिखित में से कौन सर्वाधिक दीर्घायु है? (SSC CGL  07/09/2016)
Options:
1) Eagle
बाज
2) Tortoise
कछुआ
3) Tiger
चीता
4) Elephant
हाथी
Correct Answer: Tortoise कछुआ

Question 72.Which one of the following is a water soluble vitamin?
निम्नलिखित में से कौन सा जल में घुलने वाला विटामिन है ? (SSC CGL  07/09/2016)
Options:
1) A

2) C
सी
3) K
के
4) D
डी
Correct Answer: C सी
Explanation:- A,D,E,K is water insoluble vitamin.

Question 73.The antibiotic penicillin is obtained from which of the following?
प्रतिजीव पेंसिलिन किससे प्राप्त होता है ? (SSC CGL 08/09/2016)
Options:
1) Synthetic process
कृत्रिम प्रोसेस से
2) A bacterium
एक जीवाणु से
3) Fungus
कवक से
4) Virus infected cells
विषाणु संक्रमित कोशिकाओं से
Correct Answer: fungus कवक से
Explanation:- Tortoise – 100years
#Eagle – 14- 20years
# Tiger – 20-26 years
# Elephant– 70 Years

Question 74.DPT vaccine is categorized as which of the following?
डी.पी.टी. टीका निम्नलिखित में से किस प्रकार का होता है ? (SSC CGL  08/09/2016)
Options:
1) Anti-viral vaccine
प्रति विषाणुक टीका
2) Anti protozoan vaccine
प्रति प्रोटोजोन टीका
3) Anti rickettsial vaccine
प्रति रिकेट्सिएल टीका
4) A combined vaccine
एक संयुक्त टीका
Correct Answer: A combined vaccine
एक संयुक्त टीका

Question 75.Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?
वर्णांधता हमारे शरीर में किस कोशिका की गड़बड़ी के कारण होती है ? (SSC CGL  08/09/2016)
Options:
1) WBC
श्वेत रक्त कोशिका
2) Cone cell
शंकु कोशिका
3) Rod Cell
लाल कोशिका
4) Neuron
न्यूरॉन

Correct Answer: Cone cell शंकु कोशिका

Question 76.Which of the following is a Dominant Autosomal Disorder ?
निम्नलिखित में से क्या आलिंगसूत्रीय अव्यवस्था (डोमिनेंट ऑटोसोमल डिसऑर्डर) है? (SSC CGL  08/09/2016)
Options:
1) Albinism
अल्बिनिस्म
2) Cystic Fibrosis
सिस्टिक फाइब्रोसिस
3) Phenyl Ketorunia
फिनाइल केटरूनिया
4) Alzheimer’s Disease
अलजाइमर रोग
Correct Answer: Alzheimer’s Disease
अलजाइमर रोग

Question 77.Which is the largest gland in human body?
मानव शरीर में सबसे बड़ी ग्रंथि कौन सी है ? (SSC CGL 08/09/2016)
Options:
1) Liver
लीवर
2) Thyroid
थॉयराइड़
3) Pituitary
पीयूष
4) Salivary gland
लार ग्रंथि
Correct Answer: Liver लीवर

Question 78.Sextant is an instrument used in which of the following ?
सेक्सटैंट उपकरण का प्रयोग किसमें होता है? (08/09/2016)
Options:
1) Gynaecology
स्त्री रोग विज्ञान
2) Navigation
नौ चालन
3) Birth control
जन्म नियंत्रण
4) Medical treatment
चिकित्सा उपचार
Correct Answer: Navigation
नौ चालन

Question 79.Which organ of human body secretes Insulin?
मानव शरीर के किस अंग से इंसुलिन का स्त्राव होता है ? (08/09/2016)
Options:
1) Pancreas
अग्नाशय
2) Kidney
गुर्दा
3) Gall bladder
गॉलब्लेडर
4) Liver
यकृत
Correct Answer: Pancreas
अग्नाशय

Question 80.If a healthy freshwater fish is placed in salt water, what will be the expected consequence?
मीठे पानी की एक स्वस्थ मछली को खारे पानी में रखा जाए तो उसके संभावित परिणाम क्या होंगे ? (08/09/2016)
Options:
1) The fish becomes dehydrated and dies
मछली निर्जलित होकर मर जाएगी
2) The fish becomes bloated and dies
मछली फूल कर मर जाएगी
3) The fish suffers from fungal or bacterial disease and dies
मछली कवकीय या जीवाणु रोग होने से मर जाएगी
4) There is no observable effect on the fish provided there is sufficient food
ऐसा कोई विशिष्ट प्रभाव नहीं दिखाई देता बशर्ते मछली को पर्याप्त भोजन मिले
Correct Answer: The fish becomes dehydrated and dies
मछली निर्जलित होकर मर जाएगी

Question 81.Webbed neck is a characteristic of
झिल्लीदार गर्दन किसका अभिलक्षण है ? (SSC CGL 09/09/2016)
Options:
1) Down’s syndrome
डाउंस संलक्षण
2) Turner’s syndrome
टर्नर संलक्षण
3) Klinefelter’s syndrome
क्लाइनफैल्टर संलक्षण
4) Cri-du-chat syndrome
क्रि-दु-चेट संलक्षण
Correct Answer: Turner’s syndrome
टर्नर संलक्षण
Explanation:- .# Down syndrome – Distinct facial appearance, intellectual disability, development delays.
#Klinefelter’s – weaker muscle, greater height, less body hair.
#Cri – du – chat -> High pitched, mental retardation, distinctive facial features.

Question 82.Which of the following is an emergency hormone in humans?
मनुष्य में निम्नलिखित में से कौन सा आपातकालीन हार्मोन है ? (SSC CGL 09/09/2016)
Options:
1) Thyroxine
थायरोक्सिन
2) Insulin
इंसुलिन
3) Adrenalin
एड्रिनलिन
4) Progestrone
प्रोजेस्ट्रोन
Correct Answer: Adrenalin एड्रिनलिन

Question 83.Leptospirosis is a disease caused by
लेप्टोस्पायरोसिस एक रोग है जो निम्नलिखित में से किससे होता है ? (09/09/2016)
Options:
1) Virus
विषाणु
2) Fungus
कवक
3) Protozoa
प्रोटोजुआ
4) None
इनमें से कोई नहीं
Correct Answer: None
इनमें से कोई नहीं
Explanation:- Leptospirosis is an infection disease.
Caused by corkscrew – shaped bacteria called *Leptospira*.

Question 84.Hepatitis affects which organ of the human body?
हेपेटाइटिस मानव शरीर के किस अंग को प्रभावित करता है ? (09/09/2016)
Options:
1) Liver
जिगर
2) Pancreas
अग्न्याशय
3) Spleen
तिल्ली
4) Small intestine
छोटी आत
Correct Answer: Liver जिगर

Question 85.Which one of the following forms the base of vegetable fibres?
निम्न में से कौन वनस्पति फाइबर का आधार है ? (09/09/2016)
Options:
1) Cellulose
सेलुलोस
2) Proteins
प्रोटीन
3) Fats
वसा
4) Oils
तेल
Correct Answer: Cellulose सेलुलोज

Question 86.Which light is least effective in photosynthesis?
प्रकाश संश्लेषण में कौन सा प्रकाश सबसे कम प्रभावी है ? (09/09/2016)
Options:
1) Blue light
नीला प्रकाश
2) Green light
हरा प्रकाश
3) Red light
लाल प्रकाश
4) Sunlight
सूर्य का प्रकाश
Correct Answer: Green light
हरा प्रकाश
Explanation:- Red & blue wavelength of light are the most effective in photosynthesis because they have exactly the right amount of energy to chlorophyll electrons.

Question 87.The maximum fixation of solar energy is done by
सौर ऊर्जा का अधिकतम योगिकीकरण किसके द्वारा होता है? (SSC CGL 09/09/2016)
Options:
1) Bacteria
बैक्टीरिया
2) Protozoa
प्रोटोजोवा
3) Fungi
फंजाई
4) Green plants
हरे पौधे
Correct Answer: Green plants हरेपौधे

Question 88.Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?
मछली से प्राप्त होने वाला कॉड लिवर तेल किस विटामिन से समृद्ध होता है? (09/09/2016)
Options:
1) Vitamin A
विटामिन A
2) Vitamin D
विटामिन D
3) Vitamin C
विटामिन C
4) Vitamin B
विटामिन B
Correct Answer: Vitamin D
विटामिन D
Explanation:- Also Present vitamin A but
Vitamin D content is more.

Question 89.Yeast is a ______________
यीस्ट एक ___________ है। (SSC CGL 09/09/2016)
Options:
1) Bacteria
जीवाणु
2) Fungi
कवक
3) Algae
शैवाल
4) Bryophyte
ब्रायोफाइटा
Correct Answer: Fungi  कवक

Question 90.Which of the following is not connective tissue?
निम्नलिखित में से कौन-सा संयोजक उत्तक नहीं है ? (SSC CGL 09/09/2016)
Options:
1) Bone
अस्थि
2) Cartilage
उपास्थि
3) Blood
रक्त
4) Skeletal muscle
कंकाल पेशी
Correct Answer: Skeletal muscle
कंकाल पेशी
Explanation: – Connective tissue develops from the mesoderm.
It is Present everywhere in the body even Present in nervous system

Question 91.Which one of the following substances is normally found in urine?
निम्नलिखित में से कौन सा पदार्थ सामान्यतः मूत्र में पाया जाता है ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Blood proteins
रक्त प्रोटीन
2) Creatinine
क्रिएटिनिन
3) Red blood cells
लाल रक्त कोशिकाएं
4) White blood cells
श्वेत रक्त कोशिकाएं
Correct Answer: creatinine   क्रिएटिनिन
Explanation:- Creatinine is waste product produced by muscle metabolism.

Question 92.The thymus gland produces a hormone called
थायमस ग्रंथी जिस हारमोंस को पैदा करती है, उसे क्या कहते हैं ?(SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Thyroxine
थायरोक्सिन
2) thymosin
थायमोसिन
3) thyronine
थायरोनीन
4) Calcitonin
कैल्सीटोनिन
Correct Answer: thymosin  थायमोसिन

Question 93.Blood group AB has
ए बी रक्त समूह में (10/09/2016)
Options:
1) No antigen
एंटीजन नहीं रहते
2) No antibody
एंटीबॉडी नहीं रहते
3) Neither antigen nor antibody
ना तो एंटीजन और ना ही एंटीबॉडी पाए जाते हैं
4) Both antigen and antibody
एंटीजन तथा एंटीबॉडी दोनों पाए जाते हैं
Correct Answer: No antibody
एंटीबॉडी नहीं रहते
Explanation: – Blood group O has-> No antigen

Question 94.Which Vitamins are those, if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?
ऐसा कौन सा विटामिन है जिसकी अत्यधिक मात्रा के सेवन से वे शरीर में संगृहीत हो जाते हैं और घातक प्रभाव डालते हैं ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) B Complex
बी कंपलेक्स
2) E and C
ई तथा सी
3) B and C
बी तथा सी
4) A and D
ए तथा डी
Correct Answer: A and D
ए तथा डी
Explanation:- A& D is fat- soluble vitamin.
A&D stored overtime they can lead to a condition called Hypervitaminosis.
Means excess amounts of a vitamin in the body.

Question 95.Among the given nutrients, milk is a poor source of which of the following?
नीचे दिए गए पोषक तत्वों में से दूध में क्या बहुत अल्प मात्रा में होता है? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Vitamin ‘C’
विटामिन C
2) Calcium
कैल्शियम
3) Protein
प्रोटीन
4) Carbohydrate
कार्बोहाइड्रेट
Correct Answer: Vitamin ‘C’ विटामिन C

Question 96.What is a Pepper plant?
काली मिर्च का पौधा क्या है ? (10/09/2016)
Options:
1) Bush
झाड़ी
2) Shrub
छोटा वृक्ष
3) Vine
बेल
4) Tree
पेड़
Correct Answer: Vine  बेल
Explanation:- Pepper plant is a flowering vine.
Used as spice & seasoning.

Question 97.Ornithophily is effected by
ऑर्निथोफिली किसके द्वारा होता है ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Snails
घोंघे
2) Bats
चमगादड़
3) Insects
कीड़ा
4) Birds
पक्षी
Correct Answer: birds  पक्षी

Question 98.Which of the following vitamins help in the absorption of calcium?
निम्नलिखित में से कौन सा विटामिन कैल्शियम के अवशोषण में सहायक है ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Vitamin A
विटामिन ए
2) Vitamin D
विटामिन डी
3) Vitamin B
विटामिन बी
4) Vitamin C
विटामिन सी
Correct Answer: Vitamin D  विटामिन डी

Question 99.Which of the following vitamins contain nitrogen?
निम्नलिखित में से किस विटामिन में नाइट्रोजन होती है ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Vitamin A
विटामिन ए
2) Vitamin B
विटामिन बी
3) Vitamin C
विटामिन सी
4) Vitamin D
विटामिन डी
Correct Answer: Vitamin B  विटामिन बी

Question 100.Pneumonia is a bacterial disease caused by the type of bacteria called _____________
कौन सा बैक्टीरिया निमोनिया रोग का कारण है ? (SSC CGL 10/09/2016)
Options:
1) Bacilli
बेसिली
2) Cocci
कॉकाई
3) Sprilli
स्प्रिलि
4) Vibrio
विब्रियो
Correct Answer: Cocci  कॉकाई

Question 101.A universal donor has the blood group
एक सर्वदाता का ब्लड ग्रुप क्या होता है?( SSC CGL11/09/2016)
Options:
1) B
2) AB
3) A
4) O
Correct Answer: O
Explanation:- AB is universal acceptor group.
Acceptor mean can receive blood from any ABO type.

Question 102. Symbiotic Bacteria responsible for the fixation of atmospheric nitrogen are present in
सहजीवन कीटाणु जो कि वातावरणीय नाइट्रोजन के स्थिरीकरण के लिए उत्तरदाई है किसमें पाया जाता है ?(11/09/2016)
Options:
1) Peas
मटर में
2) Wheat
गेहूं में
3) Corn
मक्का में
4) Oats
जई में
Correct Answer: peas
मटर में

Question 103.Children especially in western countries who receive very little sunshine suffer from
मुख्यता पश्चिमी देशों में जो बच्चे सूर्य की धूप कम प्राप्त कर पाते हैं वह वह किस से ग्रसित होते हैं ? (11/09/2016)
Options:
1) Rickets
रिकेट्स से
2) Dermatitis
एलर्जी से
3) Scurvy
स्कर्वी से
4) Kwashiorkor
क्वाशियोरकर से
Correct Answer: rickets
क्वाशियोरकर से
Explanation:- #Dermatitis– also called skin inflammation.
Deficiency of vitamin B6, Biotin & Zinc
# scurvy – deficiency of vitamin C
# kwashiorkor – Deficiency of protein energy malnutrition.

Question 104.वर्णांध व्यक्ति किन रंगों में भेद नहीं कर पाता है ? (11/09/2016)
Options:
1) Black and yellow
काले और पीले
2) Red and green
लाल और हरे
3) Yellow and white
पीले और सफेद
4) Green and blue
हरे और नीले
Correct Answer: Red and green
लाल और हरे
Explanation:- Nitrogen fixation is a process responsible for bacteria – Azotobactor

Question 105.Nitrogen fixation is a process of
नाइट्रोजन योगीकीकरण एक प्रक्रिया है जिसमें (SSC CGL 11/09/2016)
Options:
1) Assimilation of nitrate
नाइट्रेट का स्वांगीकरण होता है
2) Utilisation of nitrogen gas
नाइट्रोजन गैस का उपयोग होता है
3) Conversion of organic nitrogen to proteins
ऑर्गेनिक नाइट्रोजन प्रोटीन में रूपांतरित होता है
4) Conversion of molecular nitrogen to ammonia
आणविक नाइट्रोजन अमोनिया में रूपांतरित होता है
Correct Answer: Conversion of organic nitrogen to
proteins
ऑर्गेनिक नाइट्रोजन प्रोटीन में रूपांतरित होता है

Question 106.Among the following which one lays eggs and does not produce young ones directly?
निम्नलिखित में से कौन सा जीव अंडे देता है और प्रत्यक्षत: बच्चे पैदा नहीं करता ? (11/09/2016)
Options:
1) Echidna
एकिडना
2) Kangaroo
कंगारू
3) Porcupine
साही
4) Whale
व्हेल
Correct Answer: Echidna
एकिडना

Question 107.The chemical component that is invariably found in all viruses is
कौन सा रासायनिक योगिक अनिवार्यत: सभी विषाणुओं में पाया जाता है ? (SSC CGL 11/09/2016)
Options:
1) proteins
प्रोटीन
2) lipids
लिपीड
3) DNA
डी एन ए
4) RNA
आर एन ए
Correct Answer: proteins  प्रोटीन

Question 108.Which is used as an Air pollution indicator?
वायु प्रदूषण सूचक के रूप में निम्नलिखित में से कौन काम आता है ? (SSC CGL 11/09/2016)
Options:
1) Algae
शैवाल
2) Fungi
फफूंद
3) Bacteria
विषाणु
4) Lichens
लाइकेन
(शैक)
Correct Answer: Lichens
लाइकेन (शैक)

Question 109.Which enzyme digests proteins in the stomach?
आमाशय में एंजाइम प्रोटीन को पचाने में मदद करता है ? (11/09/2016)
Options:
1) Trypsin
ट्रिप्सिन
2) Pepsin
पेप्सिन
3) Salivary amylase
लार एमिलेस
4) Pancreatic canal
अग्नाशयी नली
Correct Answer: Pepsin
पेप्सिन

Question 110.Sphygmomanometer measures the blood pressure in the
स्पाइगमोमैनोमीटर दिए गए विकल्पों में से किसमें रक्त दाब को मापता है? (SSC CGL 04/09/2016)
Options:
1) Veins
शिराओं
2) Arteries
धमनियां
3) Eyes
आंखों
4) Synovial
शलेषक
Correct Answer: Arteries
धमनियां

Click here to download SSC CHSL2016  BIOLOGY(BILINGUAL)

Click here to Join Our SSC CHSL 2017 exam Preparation Group

Click here to join Our Telegram Group

CLICK HERE to join our All Exam Preparation Group

                                      facebook Page 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *