Fill in the blanks SSC CGL 2016

                               Fill in the blanks
                         SSC CGL 2016:- 120 Q

Instructions:-

The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q1. What a _____ holiday!
Options:
1) momentous
2) memorable
3) momentary
4) immortal
Correct Answer: memorable

Q2. Many important projects have reached the final stage of _____.
Options:
1) accomplishment
2) initiation
3) resolution
4) implementation
Correct Answer: implementation

Q3. _____ you live long!
Options:
1) Might
2) May
3) Shall
4) Should
Correct Answer: May

Q4. Health is too important to be ___________.
Options:
1) discarded
2) disposed
3) neglected
4) detested
Correct Answer: neglected

Q5. I am _______________this crime.
Options:
1) ignorant on
2) innocent of
3) indebted to
4) ignoring
Correct Answer: innocent of

Q6. I was _____________ paying the toll tax.
Options:
1) free from
2) exonerated from
3) exempted from
4) exposed to
Correct Answer: exempted from

Q7. How did you __________ this rare book?
Options:
1) come with
2) come to
3) come by
4) come at
Correct Answer: come by

Q8. ____________ people as they are and have tolerance with their weaknesses.
Options:
1) Except
2) Access
3) Expect
4) Accept
Correct Answer: Accept

Q9. The two boys ______ each other for the first place.
Options:
1) contend for
2) fought with
3) vied with
4) struggled to
Correct Answer: vied with

Q10. The passengers were afraid but the captain ___________ them that there was no danger.
Options:
1) suggested
2) pleaded
3) advise
4) assured
Correct Answer: assured

Q11. I insisted ________ his leaving the place.
Options:
1) on
2) about
3) in
4) with
Correct Answer: on

Q12. Please don’t ________ me when I’m speaking.
Options:
1) interrupted
2) interrupts
3) interrupt
4) interrupting
Correct Answer: interrupt

Q13. The aim of a Peace Council is ________ rather than cure.
Options:
1) salvation
2) preservation
3) maintenance
4) cultivation
Correct Answer: preservation

Q14. He gives everyone _________ the class opportunities for practice.
Options:
1) at
2) in
3) of
4) on
Correct Answer: in

Q15. Harish soon gained _________ in English.
Options:
1) provincialism
2) proficiency
3) efficiency
4) Eminency
Correct Answer: proficiency

Q16. The clock has __________ for want of winding.
Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up
Correct Answer: run down

Q17. Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.
Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) Distract
Correct Answer: attract

Q18. They abandoned their comrades __________ the wolves.
Options:
1) by
2) between
3) on
4) among
Correct Answer: among

Q19. The clock has __________ for want of winding.
Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up
Correct Answer: run down

Q20. Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.
Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) distract
Correct Answer: attract

Q21. They abandoned their comrades __________ the wolves.
Options:
1) by
2) between
3) on
4) among
Correct Answer: among

 Q22. What good fortune! I found the very thing I was _______________!
Options:
1) looking in
2) looking to
3) looking besides
4) looking for
Correct Answer: looking for
Q23. The swimmer ____________ his clothes and jumped into the river.
Options:
1) took off
2) took of
3) took out
4) took down
Correct Answer: took off

Q24. I will ______________ to Singapore next month.
Options:
1) be travelling
2) be travel
3) travels
4) am travelled
Correct Answer: be travelling

Q25. By a single mean act, he _____ out all his good deeds.
Options:
1) wiped
2) whipped
3) worked
4) whisked
Correct Answer: wiped

Q26. I was conscious _____ a break in my voice.
Options:
1) to
2) of
3) over
4) for
Correct Answer: of

Q27. The young woman broke _____ on hearing the news of her husband’s death.
Options:
1) up
2) down
3) off
4) in
Correct Answer: down

Q28. He is _______ connected.
Options:
1) respectively
2) respective
3) respectably
4) respectable
Correct Answer: respectably

Q29. After retirement Surti lived _______ Australia.
Options:
1) in
2) at
3) over in
4) over at
Correct Answer: in

Q30. He ________ the low pay.
Options:
1) moan at
2) complain about
3) grumbled at
4) ran after
Correct Answer: grumbled at

Q31. After a noisy and tumultuous supper, we __________ for the day.
Options:
1) retirement
2) retiring
3) retired
4) retire
Correct Answer: retired

Q32. The villager cried __________ his voice for help
Options:
1) on the top of
2) in the top of
3) from the top of
4) at the top of
Correct Answer: at the top of

Q33. Simon teaches children __________ water colour painting
Options:
1) the art on
2) the art in
3) the art by
4) the art of
Correct Answer: the art of

Q34. Do not _____ your own personal views upon the reader.
Options:
1) expose
2) interpose
3) express
4) impose
Correct Answer: impose

Q35. This school isn’t _____ from the last one.
Options:
1) more different
2) any different
3) difference
4) any difference
Correct Answer: any different

Q36. I have decided _____ my course of action.
Options:
1) upon
2) with
3) for
4) of
Correct Answer: upon

Q37. Light is _____ than sound.
Options:
1) faster
2) more faster
3) sounder
4) lighter
Correct Answer: faster

Q38. The man _____ for the purpose never did what was expected of him.
Options:
1) supplied
2) favoured
3) employed
4) cited
Correct Answer: employed

Q39. There was a serious _____ between the two brothers.
Options:
1) altercation
2) alteration
3) aberration
4) altieration
Correct Answer: altercation

Q40. The ship with its crew ______ gone to the bottom of the sea.
Options:
1) has
2) have
3) are
4) none
Correct Answer: have

Q41. The peon respectfully asked if he ______ go there
Options:
1) may
2) might
3) can
4) will
Correct Answer: might

Q42. I know _____ certain that he has gone to England
Options:
1) with
2) of
3) by
4) for
Correct Answer: for

Q43. She __________ him angrily because he made the floor dirty with his

muddy shoes. SSC CGL 2016
Options:
1) scold
2) scolds
3) scolded
4) scolding
Correct Answer: scolded

Q44. He walked along the road wondering what __________ happened and where all the people had gone.  SSC CGL 2016
Options:
1) had
2) has
3) have
4) it
Correct Answer: had

Q45. The criminal was __________ lest he should escape.
Options:
1) fetid
2) fettered
3) fettled
4) feted
Correct Answer: fettered

Q46. Never give your friends _____________ .
Options:
1) the cold arm
2) the cold elbow
3) the cold shoulder
4) the cold hand
Correct Answer: the cold shoulder

Q47. My mother upset the kettle of boiling water and ____________ her hand.
Options:
1) scalded
2) scolded
3) scorched
4) wounded
Correct Answer: scalded

Q48. His writings are ___________ mistakes.
Options:
1) brooded with
2) burst into
3) replete with
4) boasted of
Correct Answer: replete with

Q49. Children must be _____ to their parents.
Options:
1) obedient
2) obeying
3) obey
4) obeyed
Correct Answer: obedient

Q50. Every minister is _____ to the Parliament.
Options:
1) responsive
2) response
3) responsibility
4) responsible
Correct Answer: responsible

Q51. She had a _____ talk with her friend.
Options:
1) hard to hard
2) heart to heart
3) hard to heart
4) heart to hard
Correct Answer: heart to heart

Q52. Legislation was passed to punish brokers who ________ their client’s funds.
Options:
1) devastate
2) devour
3) defalcate
4) dawdle
Correct Answer: defalcate

Q53. His father was _________ the same business.

Options:
1) managing over
2) engaged in
3) endowed with
4) enlisted in
Correct Answer: engaged in

Q54. It is due to this lethargy that the plan fell _____
Options:
1) off
2) out
3) through
4) away
Correct Answer: through

Q55. He has no recommendations; he will _____ , get the job.
Options:
1) however
2) whatsoever
3) whereas
4) whatever
Correct Answer: however

Q56. Leaves _____ in autumn.
Options:
1) fall down
2) fall of
3) fall on
4) fall off
Correct Answer: fall off

Q57. Each time he tried to climb the tree, he failed to do _____ .
Options:
1) thus
2) then
3) so
4) this
Correct Answer: so

Q58. The man was _______ his deafness.
Options:
1) rewarded for
2) cured of
3) convicted by
4) saved at
Correct Answer: cured of

Q59. He is the talk ________________
Options:
1) of the town
2) for the town
3) about the town
4) over the town
Correct Answer: of the town

Q60. I ________ very much like to see my old classmates.
Options:
1) can
2) should
3) would
4) might
Correct Answer: would

Q61. Everything _____ carefully checked.
Options:
1) has been
2) have been
3) are being
4) is been
Correct Answer: has been

Q62. I’ve _____ finished painting the house.
Options:
1) about
2) nearing
3) towards
4) almost
Correct Answer: almost

Q63. She _____ made him angry.
Options:
1) have absolutely
2) has certainly
3) have certainly
4) has absolutely
Correct Answer: has certainly

Q64. A partial victory is sometimes all we can hope to _______.
Options:
1) gain
2) lose
3) suffer
4) reward
Correct Answer: gain

Q65. My father has been advised to ___________ his smoking.
Options:
1) cut down
2) cut off
3) cut into
4) cut in
Correct Answer: cut down

Q66. I had not expected to meet him; it was quite an _________________ meeting.
Options:
1) organised
2) unique
3) accidental
4) intentional
Correct Answer: accidental

Q67. Pour the juice _____ the glass.
Options:
1) in
2) into
3) onto
4) on
Correct Answer: into

Q68. I have been _____ this problem since noon.
Options:
1) working into
2) working on
3) working for
4) with after
Correct Answer: working on

Q69. Sushma has a deep _____ for drunkards.
Options:
1) hatred
2) hate
3) hated
4) hating
Correct Answer: hatred

Q70. Naresh made a fortune _____ buying and selling used cars.
Options:
1) at
2) by
3) in
4) on
Correct Answer: by

Q71. She has finished writing the article, ______
Options:
1) has she?
2) isn’t it?
3) hasn’t she?
4) is it?
Correct Answer: hasn’t she?

Q72. An animal species becomes _____ when its last existing member dies.
Options:
1) exist
2) existing
3) extinct
4) extract
Correct Answer: extinct

Q73. One should always set _____ some money for emergency.
Options:
1) aside
2) on
3) by
4) out
Correct Answer: aside

Q74. The train is expected to arrive in a few minutes _____ platform six.
Options:
1) in
2) above
3) near
4) on
Correct Answer: on

Q75. I haven’t had _____ opportunity to study during the day.
Options:
1) very
2) many
3) much
4) more
Correct Answer: much

Q76. We can __________ see anything in the dim light.
Options:
1) badly
2) scarcely
3) fairly
4) rather
Correct Answer: scarcely

Q77. Few countries can __________ India in variety, colour and the richness

of dance forms.  SSC CGL 2016
Options:
1) compare
2) rival
3) perform
4) prevail
Correct Answer: rival

Q78. The scheme allows students from different countries to
communicate __________.
Options:
1) each other
2) with each others
3) themselves
4) with one another
Correct Answer: with one another

Q79. I cannot conceive of _____________ accepting the post.
Options:
1) he
2) his
3) him
4) he’ll
Correct Answer: his

Q80. The maestro’s son has no taste _________ music.
Options:
1) about
2) with
3) in
4) to
Correct Answer: in

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *