DISTANCE DIRECTION PREVIOUS YEAR QUESTIONS

DISTANCE DIRECTION PREVIOUS YEAR QUESTIONS

Hello friends

In this Post we are sharing you DISTANCE DIRECTION PREVIOUS YEAR QUESTIONS. which is very useful for upcoming SSC , RAILWAY, BANKING 2018 and other competitive exams.

DISTANCE DIRECTION PREVIOUS YEAR QUESTIONS

Q1.
Prabir started walking towards South. He took a right turn after walking 10 metres. He again took a left turn after walking 20 metres. Which direction is he facing now?
(a) South
(b) North
(c) West
(d) Hast
(e) Cannot be determined
Q2.
Kunal walked 10m. towards the East turned right and walked another 15m. He then turns left and walks 3 m. He finally takes a left turn and walks 6m. Which direction is he facing now?
(a) East
(b)North
(c) West
(d)South
(e) South West
Q3.
Town D is to the West of town M. Town R Is to the South of town D. Town K is to the East of town R. Town K is towards which direction of town D ?
(a) South
(b) East
(c) NorthEast
(d) SouthEast
(e) None of these
Q4.
Nikhil walked 30 metres towards East took a left turn and walked 20 metres. He again took a left turn and walked 30 metres. How far and in which direction is he
from his starting point ?
(a) 20 metres North.
(b)80 metres North
(c) 20 metres South
(d)80 metres South
(e) Data inadequate
Q5.
W walked 30 metres towards South took a left turn and walked 50 metres again he took a left turn and walked 30 metres. How far is he from the starting point?
(a) 80 metres
(b) 100 metres
(c) 130 metres
(d) 50 metres
(e)None of these .
Q6.
W walked 40 metres towards West took a left turn and walked 30 metres. He then took a right turn and walked 20 metres. He again took a right turn and walked 30 metres. How far was he from the starting point ?.
(a) 70 metres
(b) 60 metres
(c)90 metres
(d)Cannot be determined
(e)None of these .
Q7.
Sushil walked 15 metres towards South took a left turn and walked 20 metres again he took a left turn and walked 15 metres. How far and in which direction i9 he
from the starting point ?.
(a)20 metres West
(b)20 metres East
(c)50 metres West
(d)50 metres. East
(e)Data inadequate .
Q8.
Town D is 13 km towards the East of town A. A bus starts from town A travels 8 km towards West and takes a right turn. After taking the right turn it travels 5 km
and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again travels 21 km and stops. How far and towards which direction must the bus travel to reach town D ?
(a)13 km towards South
(b)5 km towards West1
(c)21 km towards South
(d)5 km towards South
(e) None of these
Q9.
Point P is 11 km towards the East of point Q. A man starts from point Q and travels 9 km towards the West fie then takes a left turn and travels 4 km. He finally
takes a left turn and travels 20 1 km before stopping. How far from towards which direction must he travel in order to reach point P ?
(a)11 km towards South
(b)4 km towards North1
(c) 24 km towards South
(d) 9 km towards North
(e) None of these ”
Q10.
Directions : Study the following information carefully and answer the given questions. . w Point D is .I4 m towards the West of Point A. Point B is 4 m towards the
South of point D. Point E is 9 m towards the South of point D. Point E Is 7 m towards the East of point B. Point C is 4 m towards the North of point E. Point G is 4 m
towards the South of point A.Which of the following points are in a straight line ?
(a) D E A
(b) E G C
(c)D B G
(d) E. G. B
(e) F B. C.
Q11.
Directions : Study the following information carefully and answer the given questions. . w Point D is .I4 m towards the West of Point A. Point B is 4 m towards the
South of point D. Point E is 9 m towards the South of point D. Point E Is 7 m towards the East of point B. Point C is 4 m towards the North of point E. Point G is 4 m
towards the South of point A. A is in which direction with respect to C ?
(a) East
(b) West
(c) North
(d)South
(e) Cannot be determined
Q12.
If a person walks 5 in towards North from point K and then takes a right turn which of the following points would he reach first ?
(a) G
(b)D
(c) E
(d)A
Q13.
Directions: Study the following information to answer the given questions Point P is 9m towards the East of Point Q. Point R is 5 m towards the South of point P. Point S is 3m towards the West of point R. Point T is 5m towards the North of point S. Point V is 7m towards the South of point S.If a person walks in a straight line for 6m towards west from point R which of the following points would he cross B the first ?
(a)V
(b)Q
(c) T
(d)S
(e) Cannot be determined
Q14.
Directions: Study the following information to answer the given questions Point P is 9m towards the East of Point Q. Point R is 5 m towards the South of point P.
Point S is 3m towards the West of point R. Point T is 5m towards the North of point S. Point V is 7m towards the South of point S.Which of the following points are in a straight line ?
(a) PRV
(b)STQ
(c) P TV
(d)VTR
(e) SVT
Q15.
An office bus driver starts from the office drives 2 km towards North takes a left turn and drives for 5 km. He then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and driving for 5 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should the driver drive to reach the office again?
(a)3 km towards North
(b)7 km towards East
(c)6 km towards South
(d)6 km towards West
(e)5 km towards North
Q16.

Point R is 10 metres north of point A. Point K is exactly in the middle of the points R and A. Point N is 7 metres east of point A. Point M is 7 metres east of point K Point S is 6 metres north of point M. What is the distance between points S and N ?
(a) 13 metres
(b) 16 metres
(c) 11 metres
(d) 12metres
(e) None of these
Q17.
Mohan walked 30 metres towards South took a left turn and walked 15 metres. He then took a right turn and walked 20 metres. He again took a right turn and walked 15 metres. How far is he from the starting point?
(a) 95 metres
(b) 50 metres
(c)70 metres
(d)Cannot be determined
(e)None of these
Q18.
Ashok started walking towards South. After walking 50 metres he took a right turn and walked 30 metres. He then took a right turn and walked 100 metres. He again took a right turn and walked 30 metres and stopped. How far and in which direction was he from the starting point ?
(a)50 metres South
(b)150 metres North
(c)180 metres East
(d)50 metres North
(e)None of these
Q19.
Town D is towards East of town F. Town B is towards North of town D. Town H is towards South of town B. Towards which direction is town H from to west F ?
(a) East
(b) South East
(c) North East
(d) Data inadequate
(e) None of these
Q20.
A man Is facing north. He turns 90° in the anticlockwise direction and then 135° in the clockwise direction. Which direction is he facing now?
(a) Northeast
(b) Northwest
(c) Southeast
(d) Southwest
(e)United India Insurance Co.
Q21.
A goes 20 m to the east. He then turns right and goes 10 m. then turns right again and goes 30 m then turns right again and goes 30 m and then turns right again and goes 10 m. In which direction is he of the starting point?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South
Q22.
Mohan walked 25 metres towards South took a right turn and Walked 15 metres lie then took a left turn and walked25 metres. Which direction is he now from his
starting point ?
(a) South East
(b) South
(c) SouthWest
(d)North West
(e)None of these
Q23.
A travel towards East. B. travels towards North. C and D travel in opposite directions. D travels towards right of A. Which of the following is definitely true?
(a)B and C travel in opposite directions
(b)C travels towards West
(c)D travels towards north
(d)B and C travels in same direction
Q24.
A cow runs 20 metres towards. A boy started walking positioning his back towards the sun. After sometimes he turned left then turned fight and then towards the left again. In which direction is he going now?
(a)East or West
(b)North or West
(c)South or West
(d)North or South
Q25.
Directions: Read the following information for answering the questions that follow On a playing ground A B C D and E are standing as described below facing the
North.

[i] B is 50 metres to the right of D

.[ii] A is 60 metres to the South of B.

[iii] C is 40 metres to the West to D.

[iv] E is 80 metres to the North of A. What is the minimum distance [in metre approximately] between C and E ?
(a) 53
(b)78
(c)92
(d)120
Q26.
Who is to the SouthEast of the person who is to the left of D ?
(a) A
(b)B
(c) C
(d)E
Q27.
A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man
then which direction the wife was facing ?
(a) North
(b) West
(c) South
(d) East

1 -a    2- b    3- d    4- a   5- d    6- b   7- b   8- d   9- b-  10- d    11- a    12- c     13 -d    14 -e     15- e     16- c    17 -b    18- d    19- d    20- a    21- c    22 -c    23- d     24- a       25- c    26- a     27- c

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *