Previous Year Questions Asked SSC (Ancient History SSC CGL 2017)

प्रिय मित्रों,

आज हम आपके लिए ला रहे है एसएससी सीजीएल 2017 में पूछे गये प्राचीन इतिहास के पूछे गये प्रशन। प्राचीन इतिहास में कुल 42 प्रश्न पूछे गए थे। हमने प्राचीन इतिहास में कला और संस्कृति का विषय भी शामिल किया है।

Q 1 – Who was the son of Chandragupta Maurya?

चंद्रगुप्त मौर्य का पुत्र कौन था ?

SSC CGL 5-august-2017

1.Bindusara बिंदुसार

2.Chandragupta II चंद्रगुप्त द्वितीय

3.Ashoka अशोक

4.Binbsara बिंबिसार

Correct Answer: Bindusara बिंदुसार

Bindusara was the son of the Chandragupta, and the father of its most famous ruler Ashoka.

Q 2 – Match the following

निम्नलिखित का मिलान कीजिए

  1. Gauri Shankar Devilal गौरी शंकर देवीलाल a. Flute बांसुरी
  2. Hari Prasad Chaurasia हरिप्रसाद चौरसिया b. Painting चित्रकला
  3. M.F. Hussain एमएफ हुसैन c. Kathak कत्थक
  4. Zakir Hussain जाकिर हुसैन d. Tabla तबला

SSC CGL 5-august-2017

1.1-a, 2- d, 3-b, 4-c

2.1-b, 2-c, 3-a, 4-d

3.1-c, 2-a, 3-b, 4-d

4.1-c, 2-b, 3-a, 4-d

Correct Answer: 1- c, 2-a, 3-b,4-d

Q 3 – Who wrote ‘Nyaya Sutra’?

न्यायसूत्रकिसने लिखी ?

SSC CGL 5-august-2017

1.Vyasa व्यास

2.Gautam गौतम

3.Kapila कपिल

4.Charaka चरक

Correct Answer: Gautam गौतम

The Nyaya Sutras is an ancient Indian Sanskrit text composed by Gautama, and the foundational text of the Nyaya school of Hindu philosophy.

Q 4 – According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land for the maintenance of schools?

चोल अभिलेखों में उल्लेखित भूमि की विभिन्न कोटियों के अनुसार _______ को किसी विद्यालय के रखरखाव की भूमि कहा जाता था?

SSC CGL  2017 Question Paper 

1.Vellanvagai वेलनवगाई

2.Brahmadeya ब्रह्मदेय

3.Shalabhoga शालाभोग

4.Devadana देवदान

Correct Answer: Shalabhoga शालाभोग

The Chola inscriptions mentioned various types of land as follows:-

Shalabhoga: Land for the maintenance of a school.

Devadana, Tirunamattukkani: Land gifted to temples.

Brahmadeya: Lands gifted to Brahamanas.

Vellanvagai: Land of non-Brahamana peasant proprietors.

Pallichchhandam: Land donated to Jaina institutions.

Q5 – Rukmini Devi Arundale was a reputed dancer and choreographer in which form of dancing?

रुकमणी देवी अरुंदेल नृत्य के किस रूप में एक प्रतिष्ठित नर्तक और कोरियोग्राफर थीं?

SSC CGL 6-august-2017

1.Opera ओपेरा

2.Lavani लावणी

3.Bharatnatyam भारतनाट्यम

4.Dandiya डांडिया

Correct Answer: Bharatnatyam भारतनाट्यम

Q 6 – Sanchi Stupa was built by?

सांची का स्तूप का निर्माण किसने किया था?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Akbar अकबर

2.Humayun हुमायूं

3.Ashoka अशोक

4.Narasimha नरसिम्हा

Correct Answer: Ashoka अशोक

Q 7 – Dandia is a form of dance associated with which of the following state?

डांडिया लोकनृत्य निम्नलिखित में से किस राज्य से संबंधित है?

SSC CGL 8-august-2017

1.Haryana हरियाणा

2.Punjab पंजाब

3.Gujarat गुजरात

4.Rajasthan राजस्थान

Correct Answer: Gujarat गुजरात

Q 8 – Which of the following pair is INCORRECT?

निम्नलिखित में से कौनसा युग्म गलत है

SSC CGL 8-august-2017

1.Amjad Ali Khan – Tabla अमजद अली खान-तबला

2.Ustad Bismillah Khan – Shehnai उस्ताद बिस्मिल्लाह खान-शहनाई

3.Hema Malini – Bharatnatyam हेमा मालिनी-भरतनाट्यम

4.Shambhu Maharaj – Kathak शंभू महाराज-कथक

Correct Answer: Amjad Ali Khan – Tabla अमजद अली खान-तबला

Amjad Ali Khan is an Indian classical musician who plays the Sarod.

Q 9 – Match the following निम्नलिखित का मिलान कीजिए

       मंदिर                                                                                       भगवान्

1. Lingraja Temple ,Orissa लिंगराज मंदिर, ओडिशा         a. Lord Mahavir भगवान् महावीर

2. Tijara Mandir Rajsthan तिजारा मंदिर, राजस्थान        b. Lord Vishnu भगवान् विष्णु

3. Venketeswara Temple ,Tirupati                                 c. Lord Shiva भगवान् शिव

वेंकटेश्वर मंदिर , तिरुपति

1.1-b, 2- c, 3-a

2.1-c, 2-a, 3-b

3.1-a, 2-c, 3-b

4.1-b, 2-a, 3-c

Correct Answer: 1-c, 2-a, 3-b

Lingaraja Temple is a Hindu temple dedicated to Harihara, a form of Shiva and Vishnu.

Tijara Jain Temple is a Jain temple dedicated to Chandraprabha.

Q 10 – Who built the Konark”s Sun Temple?

कोणार्क का सूर्य मंदिर किसने बनवाया था

SSC CGL 9-08-17

1.Anantavarman Chodaganga Deva अनंत वर्मन चोडगंगा देव

2.Narasimhadeva I नरसिम्हा देव प्रथम

3.Kapilendra Deva Routaray कपिलेन्द्र देव राउतरे

4.Purushottam Dev पुरुषोत्तम देव

Correct Answer: Narasimhadeva I नरसिम्हा देव प्रथम

Konark Sun Temple is a 13th-century Sun Temple at Konark in Orissa, India. Temple was built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty in 1255.

Q 11 – Match the following निम्नलिखित का मिलान कीजिए

Festival / उत्सव                                                    State / राज्य

1. Gangaur गणगौर                                           a.West Bengal पश्चिम बंगाल

2.Ganesh Chaturthi गणेश चतुर्दशी                 b.Rajasthan राजस्थान

3 Durga Puja दुर्गा पूजा                                     c.Maharashtra महाराष्ट्र

SSC CGL 9-08-17

1.1-b, 2-c, 3-a

2.1-c, 2-a, 3-b

3.1-b, 2-a, 3-c

4.1-a, 2-c, 3-b

Correct Answer: 1-b, 2-c, 3-a

Worship by women who worship Gauri, the wife of Lord Shiva during March–April.

Q 12 – Which of the following pair is incorrect?

निम्नलिखित में से कौन सा जोड़ा सही नहीं है ?

SSC CGL 10-08-17

1.Muthuswami Dikshitar – Carnatic Music

मुथू स्वामी दीक्षित – कर्नाटक संगीत

2.Parveen Sultana – Singer

परवीन सुल्ताना – गायिका

3.M.S. Gopalakrishnan – Violinist

एम एस गोपालकृष्णन – वायलिन वादक

4.Nandlal Bose – Flute

नंदलाल बोस – बांसुरी

Correct Answer: Nandlal Bose – Flute नंदलाल बोस – बांसुरी

Nandlal Bose – Painting (चित्रकारी)

Q 13 – Match the following निम्नलिखित का मिलान कीजिए

नृत्यांगना (DANCER)                                           नृत्य (DANCE)

1. Radha Reddy राधा रेड्डी                                       a.Bharatnatyam भरतनाट्यम

2. Padma Subrahmanyam पद्मा सुब्रह्मण्यम         b. Kathak कत्थक

3. Sitara Devi सितारा देवी                                        c.Kuchipudi कुचिपुड़ी

SSC CGL  2017 Question Paper

1.1-b, 2-a, 3-c

2.1-c, 2-b, 3-a

3.1-c, 2-a, 3-b

4.1-a, 2-c, 3-b

Correct Answer: 1-c, 2-a, 3-b

 

Q 14 – Madhuri Dixit is associated with which Indian Dance form?

माधुरी दीक्षित किस भारतीय नृत्य कला से संबंधित है ?

SSC CGL 10-08-17

1.Bharatnatyam भरतनाट्यम

2.Kuchipudi कुचिपुड़ी

3.Kathak कत्थक

4.Kathakali कथकली

Correct Answer: Kathak कत्थक

Q 15 – निम्नलिखित का मिलान कीजिए

कलाकार (ARTIST)                                                                  कला (ART)

1. Yamini Krishna Murthy यामिनी कृष्णमूर्ति                            a.Vocalist गायक

2. M.S. Subbulakshmi एम एस सुब्बुलक्ष्मी                                  b. Musician संगीतकार

3. Vishnu Diganbar Paluskarविष्णु दिगंबर पलुस्कर                  c. Bharatnatyam भरतनाट्यम

4. Pt. Shivkumar Sharma पंडित शिवकुमार शर्मा                        d. Santoor संतूर

SSC CGL 11-08-17

1.1-c, 2-a , 3-b, 4-d

2.1-b, 2-a, 3-d, 4-c

3.1-d, 2-c, 3-b, 4-a

4.1-b, 2-c, 3-a, 4-d

Correct Answer: 1 -c, 2-a, 3-b, 4-d

Q 16 – Match the following निम्नलिखित का मिलान कीजिए

स्तंभ-I                                                                            स्तंभ-II 

1. Brihadeshwara Temple वृद्धेश्वर मंदिर                     a. Odisha उड़ीसा

2. Dilwara Temple दिलवाड़ा मंदिर                               b. Tamilnadu तमिलनाडु

3. Lingraja Temple लिंगराज मंदिर                              c. Karnataka कर्नाटक

4. Hampi Group Monuments                                   d. Rajsthan राजस्थान

हंपी में स्मारकों का समूह

                                                                        SSC CGL 11-08-17

1.1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b

2.1 – a, 2 – c, 3 – d, 4 – b

3.1 – b, 2 – d, 3 – a, 4 – c

4.1 – b, 2 – a, 3 – d, 4 – c

Correct Answer: 1 – b, 2 – d, 3 – a, 4 – c

Q 17 – Which emperor wrote the play ‘Nagananda’ in Sanskrit language?

संस्कृत नाटक नागानंद की रचना किस शासक द्वारा की गई थी ?

SSC CGL 12-08-17

1.Prabhakaravardhana प्रभाकरवर्धन

2.Harshavardhana हर्षवर्धन

3.Chandragupta II चंद्रगुप्त द्वितीय

4.Bindusara बिंदुसार

Correct Answer: Harshavadhana हर्षवर्धन

Ratnavali and Priyadarsika, both of which are of the harem type; and ‘Nagananda (“The Joy of the Serpents”), inspired by Buddhism and illustrating the generosity of the snake deity Jimutavahana.

Q 18 – Who amongst the following is a renowned vocalist?

निम्नलिखित में से कौन एक प्रसिद्ध गायक है ?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Kausha laya Reddy कौशल्या रेडी

2.Manjit Bawa मंजीत बाबा

3.Raja Ravi Verma राजा रवि वर्मा

4.Pt. Jasraj पंडित जसराज

Correct Answer: Pt. Jasraj पंडित जसराज

Pandit Jasraj is an Indian classical vocalist. He belongs to the Mewati gharana of Hindustani classical music.

Q 19 – Who amongst the following is a renowned Indian classical dancer?

निम्नलिखित में से कौन एक प्रसिद्ध भारतीय शास्त्रीय नृत्यांगना है ?

SSC CGL 12-08-17

1.Palghat Maniyer पलघट मणिअय्यर

2.Madhumati मधुमती

3.Sonal Mansingh सोनल मानसिंह

4.Siddheshwari Devi सिद्धेश्वरी देवी

Correct Answer: Sonal Mansingh सोनल मानसिंह

Q 20 – Who is the most prominent god of ‘Rig Veda’?

ऋग्वेद में सबसे प्रमुख देवता कौन है ?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Indra इंद्र

2.Agni अग्नि

3.Pashupati पशुपति

4.Vishnu विष्णु

Correct Answer: Indra इंद्र

Indra was the most important divinity. He played the role of a warlord, leading the Aryan soldiers to victory against the demons. He was associated with thunder and storm

Q 21 – Jallikattu practiced in Tamil Nadu is a part of which festival?

तमिलनाडु में जल्लीकट्टू किस त्यौहार का एक हिस्सा है ?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Onam ओनम

2.Pongal पोंगल

3.Natuanjali नतुनजली

4.Hampi हंपी

Correct Answer: Pongal

Q 22 – Who amidst the following is a distinguished painter?

निम्नलिखित में से कौनसा एक विशिष्ट चित्रकार है?

SSC CGL 16-08-17

1.Uday Shankar उदयशंकर

2.Sonal Mansingh सोनल मानसिंह

3.Amrita Shergill अमृता शेरगिल

4.Yamini Kirshnamurthy यामिनी कृष्णमूर्ति

Correct Answer: Amrita Shergill अमृता शेरगिल

Q 23 – Japanese art ‘Ikebana’ is related to _____.

इकेबानाएक जापानी कला है जो _______ से संबंधित है

SSC CGL 16-08-17

1.paper folding कागज को मोड़ने

2.flower arrangement फूलों को सजाने

3.tree cutting पेड़ों की कटाई

4.sand art रेत पर चित्रकारी

Correct Answer: flower arrangement फूलों को सजाने

Q 24 – Big landlords or warrior chiefs in the seventh century were acknowledged as _________ by the existing kings?

सातवीं सदी के बड़े भूस्वामी और योद्धासरकार को उस समय के राजा किस रूप में मान्यता देते थे ?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Rashtrakutas राष्ट्रकूट

2.Chalukya चालुक्य

3.Samantas सामंत

4.Brahmanas ब्राह्मण

Correct Answer: Samantas सामंत

Q 25 – The Arabic work of al-Biruni that gave an account of the subcontinent is called __________.

अलबेरूनी द्वारा अरबी में लिखित किताब जिसमें उपमहाद्वीप का लेखा जोखा मिलता है उसका नाम क्या था

SSC CGL 18-08-17

1.Kitab – Al Hind किताब अल हिंद

2.Kitab – Al Bharat किताब अल भारत

3.Pustak – Al Hind पुस्तक अल हिंद

4.Pustak – Al Bharat पुस्तक अल भारत

Correct Answer: Kitab – Al Hind किताब अल हिंद

Al-Biruni was an Iranian scholar.

Q 26 – In which city of India is Dhamek Stupa located?

धमेक स्तूप भारत के किस शहर में स्थित है?

SSC CGL 18-08-17

1.Pune पुणे

2.Delhi दिल्ली

3.Varanasi वाराणसी

4.Hyderabad हैदराबाद

Correct Answer: Varanasi

constructed in 249 BCE later replaced in 500 CE. Built by Emperor Ashoka of the Maurya Dynasty in Sarnath, Varanasi, Uttar Pradesh.

Q 27 – Who started construction of Nalanda (Mahavihara) ?

नालंदा महाविहार का निर्माण शुरू में किसने करवाया था?

SSC CGL 19-08-17

1.Dharampala धर्मपाल

2.Ashoka अशोक

3.Kumaragupta कुमारगुप्त

4.Harihara हरिहर

Correct Answer: Kumaragupta कुमारगुप्त

Q 28 – Bikaner school, Jaipur school, Marwar school, Mewar school are all schools of?

बीकानेर स्कूल, जयपुर स्कूल, मारवाड़ी स्कूल, मेवाड़ स्कूल सभी किससे संबंधित हैं

SSC CGL 20-08-17

1.Miniature paintings लघु चित्रकला

2.Rajput paintings राजपूत चित्रकला

3.Madhubani paintings मधुबनी चित्रकला

4.Cave paintings गुफा चित्रकला

Correct Answer: Rajput paintings राजपूत चित्रकला

Q 29 – Ajanta and Ellora caves are situated in which state of India?

अजंता और एलोरा की गुफाएं भारत के किस राज्य में स्थित है ?

SSC CGL  2017

1.Kerala केरल

2.Odisha ओड़िशा

3.Maharashtra महाराष्ट्र

4.Jammu & Kashmir जम्मू और कश्मीर

Correct Answer: Maharashtra महाराष्ट्र

Q 30 – ‘Lavani’ is a dance form of which state in India?

लावणी लोक नृत्य भारत के किस राज्य से संबंधित है ?

SSC CGL 5-august-2017

1. Maharashtra महाराष्ट्र

2. Gujarat गुजरात

3. Madhya Pradesh मध्य प्रदेश

4. Andhra Pradesh आंध्र प्रदेश

Correct Answer: Maharashtra महाराष्ट्र

Q 31 – According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land donated to Jaina institutions?

चोल अभिलेखों में उल्लेखित भूमि की विभिन्न कोठियों के अनुसार————– को जैन संस्थानों को दान में दी गई भूमि कहा जाता था

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Vellanvagai वेल्लनवागाई

2.Brahmadeya ब्रम्हदेय

3.Shalabhoga शालाभोग

4.Pallichchhandam पल्लिच्छंदाम

Correct Answer: Pallichchhandam पल्लिच्छंदाम

The Chola inscriptions mentioned various types of land as follows:-

Shalabhoga: Land for the maintenance of a school.

Devadana, Tirunamattukkani: Land gifted to temples.

Brahmadeya: Lands gifted to Brahamanas.

Vellanvagai: Land of non-Brahamana peasant proprietors.

Pallichchhandam: Land donated to Jaina institutions.

Q 32 – According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land of non-Brahmana peasant proprietors?

चोल अभिलेखों में उल्लेखित भूमि की विभिन्न कोठियों के अनुसार————– को गैर ब्राह्मण किसान स्वामी की भूमि कहा जाता था

SSC CGL 22-08-17

1.Vellanvagai वेल्लनवागाई

2.Brahmadeya ब्रम्हदेय

3.Shalabhoga शालाभोग

4.Devadana देवदान

Correct Answer: Vellanvagai वेल्लनवागाई

The Chola inscriptions mentioned various types of land as follows:-

Shalabhoga: Land for the maintenance of a school.

Devadana, Tirunamattukkani: Land gifted to temples.

Brahmadeya: Lands gifted to Brahamanas.

Vellanvagai: Land of non-Brahamana peasant proprietors.

Pallichchhandam: Land donated to Jaina institutions.

Q 33 – Gol Gumbaz is located in?

गोल गुंबज कहां स्थित है?

SSC CGL 22-08-17

1.Kerala केरल

2.Gujarat गुजरात

3.Rajasthan राजस्थान

4.Karnataka कर्नाटक

Correct Answer: Karnataka कर्नाटक

Gol Gumbaz is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. The tomb, located in Bijapur, Karnataka in India, was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul.

Q 34 – _________first became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs.

निम्नलिखित में से कौन सी सबसे पहले तोमर राजपूतों के काल में राजधानी बनी?

SSC CGL 22-08-17

1.Delhi दिल्ली

2.Pataliputra पाटलिपुत्र

3.Calcutta कोलकाता

4.Taxila तक्षशिला

Correct Answer: Delhi दिल्ली

Delhi became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs.

Q 35 – According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to temples?

चोल अभिलेखों में उल्लेखित भूमि की विभिन्न कोठियों के अनुसार ——- को मंदिर में उपहार में दी गई भूमि कहा जाता था

SSC CGL 23-08-17

1.Vellanvagai वेल्लनवागाई

2.Brahmadeya ब्रम्हदेय

3.Shalabhoga शालाभोग

4.Devadana देवदान

Correct Answer: Devadana देवदान

Shalabhoga: Land for the maintenance of a school.

Devadana, Tirunamattukkani: Land gifted to temples.

Brahmadeya: Lands gifted to Brahamanas.

Vellanvagai: Land of non-Brahamana peasant proprietors.

Pallichchhandam: Land donated to Jaina institutions.

Q 36 – Rajendra I was the son of?

राजेंद्र प्रथम किसके पुत्र थे?

SSC CGL 23-08-17

1.Bindusara I बिंदुसार प्रथम

2.Devabhuti I देवभूति प्रथम

3.Skanda Gupta I स्कंद गुप्त प्रथम

4.Rajaraja I राजराज प्रथम

Correct Answer: Rajaraja I राजराज प्रथम

Rajendra Chola I or Rajendra I was a Chola emperor of southern India who succeeded his father Rajaraja Chola I.

Q 37 – “Young Girls” is the famous work of which painter?

यंग गर्ल्स किस चित्रकार का प्रसिद्ध कार्य है?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.Amrita Shergill अमृता शेरगिल

2.F. Hussain एम एफ हुसैन

3.F.N. Souza एफ एन सूजा

4.Jamini Roy जामिनी राय

Correct Answer: Amrita Shergill

Q 38 – According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to Brahmanas?

चोल अभिलेखों में उल्लेखित भूमि की विभिन्न पार्टियों के अनुसार—— को ब्राह्मणों को उपहार में दी गई भूमि कहा जाता था ?

SSC CGL 23-08-17

1.Vellanvagai वेल्लनवगाई

2.Brahmadeya ब्रम्हदेय

3.Shalabhoga शालाभोग

4.Devadana देवदान

Correct Answer: Brahmadeya ब्रम्हदेय

Shalabhoga: Land for the maintenance of a school.

Devadana, Tirunamattukkani: Land gifted to temples.

Brahmadeya: Lands gifted to Brahamanas.

Vellanvagai: Land of non-Brahamana peasant proprietors.

Pallichchhandam: Land donated to Jaina institutions.

Q 39 – What is the name of the court poet of King Harshavardhana?

राजा हर्षवर्धन के दरबारी कवि कौन थे?

SSC CGL 8-august-2017

1.Tulsidas तुलसीदास

2.Banabhatta बाणभट्ट

3.Surdas सूरदास

4.Raskhan रसखान

Correct Answer: Banabhatta बाणभट्ट

Q 40 – The Chola kingdom mostly ruled which region of India?

चोल वंश भारत के किस भाग में अधिकतर शासन करते थे?

SSC CGL 19-08-17

1.East पूर्व

2.West पश्चिम

3.North उत्तर

4.South दक्षिण

Correct Answer: South दक्षिण

Q 41 – Group of Monuments at Hampi is located in?

हंपी के स्मारकों के समूह कहां स्थित हैं?

SSC CGL  2017 Question Paper

1.West Bengal पश्चिम बंगाल

2.Gujarat गुजरात

3.Karnataka कर्नाटक

4.Tamil Nadu तमिलनाडु

Correct Answer: Karnataka कर्नाटक

Q 42 – Dhamek Stupa was built by?

धामेक स्तूप का निर्माण किसने करवाया था ?

SSC CGL 23-08-17

1.Akbar अकबर

2.Humayun हुमायूं

3.Ashoka अशोक

4.Narasimha नरसिंह

Correct Answer: Ashoka अशोक

 

दो मिनट का समय देकर इसे जरूर पढ़ें.

दोस्तों,

अगर आपको यह जानकारी अच्छी लगे तो इस लेख को अपने दोस्तों तक पहुचाये इस लेख को अपने Social Media Profile (Facebook, twitter, LinkedIn, Instagram ) पर Share करें. क्यूँकि आपके एक Share से किसी का भाला हो जयेगा। इस परीक्षा से जुड़ी कोई सवाल यदि आप पूछना चाहते है, तो comment box में comment करें.

पढ़ने के लिए धन्यवाद।

! शुभकामनाएं!!!!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *