50 + Most Important Gk with Explanation PDF Download

Sharing is caring……

CLICK HERE to join our All Exam Preparation Group

PDF Download  करने के लिए निचे लिंक दी गयी है 

1.In which of the following states wheat is not produced?

(a) Maharashtra                            (b) Karnataka

(c) Tamil Nadu                             (d) West Bengal

Answer: C

Explanation:

India is today the second largest wheat producer in the whole world. The major wheat producing states in India are placed in the northern part of the country. About 86 per cent of the India’s wheat production comes from 5 states of Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Rajasthan and Madhya Pradesh while three northern state of Uttar Pradesh, Punjab and Haryana together supply about 72 per cent of the country’s wheat output.

2.Which of the following city is situated in the farthest east?

(a) Lucknow                                 (b) Jablapur

(c) Hyderabad                              (d) Chennai

Answer: A

Explanation:

Lucknow is the capital city of the India state of Uttar Pradesh. It is situated on  &  North latitude and  &  East longitude.

3.Which of the following districts is not situated in the terat of Uttar Pradesh?

(a) Pilibhit                                     (b) Bahraich

(c) Lakhim Pur                             (d) Hardoi

Answer: D

Explanation:

The Terai is a belt of marshy grasslands, savannas and forests located south of the outer foothills of the Himalaya, the Siwalik Hills and north of the Indo-Gangetic Plain of the Ganges, Brahmaputra and their tributaries.

4.The famous Lagoon lake of India is :

(a) Dal Lake                                 (b) Chilka Lake

(c) Pulicat Lake                            (d) Mansarover

Answer: B

Explanation:

Chilka Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Orissa state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,000 seq. km. it is the largest coastal lagoon in India and the second largest lagoon in the world.

5.What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological because?

(a) 11.1 percent                            (b) 22.2 percent

(c) 33.3 percent                            (d) 44.4 percent

Answer: C

Explanation:

The minimum area of forest  to maintain a good ecological balance has been regarded to be 33%. India lags on this front. The Green India campaign has been announced by the Prime Minister for the afforestation of 6 million hectares.

6.Which one of the following States/ Union Territories of India recorded the lowest density of population in 1991 Census?

(a) Sikkim                                                (b) Nagaland

(c) Mizoram                                 (d) Arunachal Pradesh

Answer: D

Explanation:

Arunachal Pradesh has population density of 10 in the 1991 Census. It stood last among all the state and Union territories of India.

7.The most important uranium mine of India is located at :

(a) Manavalakurichi                     (b) Gauribidanur

(c) Vashi                                      (d) Jaduguda

Answer: D

Explanation:

The Jaduguda Mine is a uranium mine in Jaduguda village in the Purbi Singhbhum disteict of the Indian state of Jharkhand. It commenced operation in 1967 and was the first uranium mine in India.

8.Which of the following states is called ‘Tiger State’ of India?

(a) Himachal Pradesh                   (b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh                     (d) Assam

Answer: C

Explanation:

Madhya Pradesh is known as the tiger state of India. Because of the large number of tiger reserves in the state. Kanha, Pench, Bandhavgarh, Panna, Bori – Sarpura, Sanjay – Dubri tiger reserves are located in the state. There are 42 tiger reserves in India which are governed by Project Tiger which is administered by the National Tiger Conservation Authority.

9.In which session Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress?

(a) Calcutta                                 (b) Madras

(c) Nagpur                                   (d) Lahore

Answer: D

Explanation:

The Purna Swaraj declaration, or Declaration of the Independence of India was promulgated by the Indian National Congress on January 26, 1930, resolving the Congress and Indian nationalists to fight for Purna Swaraj , or complete self- rule independent of the British Empire.

10.Who was the leader of the Bardoll Satyagraha?

(a) Dr. Rajendra Prasad             (b) Pandit Jawaharlal Nehru

(c) Sardar Vallabh Bhai patel   (d) Acharya J.B Kripalani

Answer: C

Explanation:

The Bardoli Satyagrah of 1928, in the state of Gujrat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. Its success gave rise to Vallabh Bhai Patel as one of the greatest leaders of the independence struggle.

11.Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved ?

(a) Ajmer                                     (b) Ahmedabad

(c) Srinagar                                 (d) Mecca

Answer: C

Explanation:

The Hazratbal Shrine is a Muslim shrine in Srinagar, Jammu & Kashmir, India. It contains a relic believed by many Muslims of Kasmir to be a hair of the Islamic prophet Muhammad. The name of the shire comes from the Arbic word Hazrat, ,meaning holy or majestic and the Kashmiri word bal.

Naokhall is situated in—

(a) West Bengal                          (b) Bangladesh

(c) Tripura                                   (d) Bihar

Answer: B

Explanation:

12.Which is the correct chronological order of following ‘Acharyas’?

(a) Shankara – Ramanuja – Madhav – Chaitanya

(b) Chaitanaya – Ramanuja – Madhav – Shankara

(c) Ramanuja – Shankara – Chaitanaya – Madhav

(d) Madhav – Chaitanaya – Ramanujan – Shankara

Answer: A

Explanation:

Shankara (9th century) – Ramanuja (AD 1017 – 1137) Madhavacharya (AD 1238 – 1317) – Chaitanaya (AD 1486 – 1533) Adi Shankra was a 9th century reformer of Hinduism who is honored as Jagadguru, a little that was used earlier only to lord Krishana.

13.Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ in the year__

(a) 1906                                       (b) 1908

(c) 1913                                       (d) 1917

Answer: B

Explanation:

Gandhi went to South Africa in 1893 but he was shocked to see racism, prejudice and inequality against Indian citizens in South Africa and he established the National Indian Congress in 1894 and formed an Indian community in South Africa.

14.Who among the following from the first cabinet of Independent India was responsible for mass religious conversion ?

(a) Dr. S. P. Mukherjee              (b) Dr. Johan Mathal

(c) Sardar Baldev Singh                        (d) Dr. B. R. Amedkar

Answer: D

Explanation:

After publishing a series of books and article arguing that Buddhism was the only way for the Untouchables to gain equality, Amedkar publicly converted on October 14, 1956, at Deekshabhoomi, Nagpur.

15.The capital city ‘Daydo’ established by Kublal Khan is situated at__

(a) Samar qand                           (b) Beijing

(c) Ulan Battor                            (d) Alma Atta

Answer: B

Explanation:

16.The home of Gargi, Maitrey, and Kapila was at __

(a) Vidisha                                  (b) Ujjain

(c) Pataliputra                             (d) Mithila

Answer: D

Explanation:

17.The Mughal painting reaches its/zenith during the reign of:

(A) Akbar                          (b) Jahangir

(c) Shahjahan                    (d) Aurangzeb

Answer: B

Explanation:

Mugal paintings reached its climax during the reign of Jahangir

18.Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by:

(A) Clive                            (b) Hasgings

(c) Wellesely                     (d) Cornwallis

Answer: D

Explanation:

The Permanent Settlement- also known as the Permanent Settlement of Bengal – was an agreement landlords to fix revenus to be raised from land, with far-reaching consequences for both agricultural methods and produtivity in the entire Empire and the political realities of the Indian Countryside.

19.The father of extermist movement in India is:

(A) Motilal Nehru 

(b) Gopal Krishna Gokhale

(c) Vallabhobhai Patel

(d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: D

Explanation:

Lokmanya Tilak, born as Keshav Gangdhar Tilak (23 July 1856 – 1 Agust 1920), was an Indian nationalist, journalist, teacher, social reformer, lawyer and indepenence fighter who was the first popular leader of the Indian independence Movement.

20.Through which principle or device did Gandhi ji strive to bridge economic inequalities?

(A) Abolition of Machinery

(b) Establishment of Village industries

(c) Trusteeship theory

(d) None of the above

Answer: C

Explanation:

Trusteeship is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi.

21.Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from :

(A) Tuoreau                       (b) Ruskin

(c) Confucius                    (d) Tolstory

Answer: D

Explanation:

Mahatma Gandhi got inspiration of Civil Disobedience by reading a book of David Thoreau who was an American author, poet, philosopher, abolitionist, naturalist, tax resister, development critic, surveyor, historian, and leading transcendentalist.

22.Which statement on the Harappan Civilisation is correct?

(A) Horse sacrifice was known to them.

(b) Cow was sacred to them.

(c) ‘Pashupati’ was venerated by them.

(d) The culture was not generally static.

Answer: D

Explanation:

Potteries of the Harappan Civilization bring out the gradual evolutionary trend in the culture.

23.The First Tirkhankara of the Jains was :

(A) Arishtanemi                 (b) parshvanath

(c) Ajitanath                     (d) Rishabha

Answer: D

Explanation:

In Jainism, Rishabh was the first of the 24 Tirthankaras who founded the lkshavaku dynasty and was the first Tirthankara of the present age.

24.The great silk-route to the Indians was opened by :

(A) Kanishka                     (b) Ashoka

(c) Harsha                         (d) Fa-Hien

Answer: A

Explanation:

The Silk Road or Silk Route is a modern term referring to a historical network of interlinking trade routes across the Afro-Eurasian landmass that connected East, South, and Western Asia with the Mediterranean and European world, as well as parts of North and East Africa.

25.The capital of the Yadava rulers was :

(A) Dwarasamudra            (b) Warangal

(c) Kalyani                        (d) Devagiri

Answer: D

Explanation:

The Seuna, Sevuna or yadavas of Devagiri (850-1334) was an Indian dynasty, which at its peak ruled a kingdom stretching from the Tungabhadra to the Narmada rivers, including present-day Maharashtra, north karnataka and parts of Madhya-Pradesh, from its capital at Devagiri (present-day Daulatabad in modern Maharashtra).

26.The system of communal electorate in India was first introduced by :

(A) Indian Council Act of 1892.

(b) Minto-Morley reforms of 1909

(c) Montagu-Chelmsford reforms of 1919

(d) Government of India of 1935

Answer: B

Explanation:

The Indian Councils Act 1909, commonly known as the Morley-Minto Reforms, introduced the system of communal electorate in India.

27.Who represented India in the Second Round Table Conference ?

(A) Aruna Asaf Ali           (b) Sucheta Kripalani

(c) Sarojini Naidu             (d) Kalpana Joshi

Answer: C

Explanation:

The Gandhi-Irwin pact opened the way for Congress participation in this conference.

28.The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?

(A) Satavahanas                (b) Mauryas

(c) Guptas                         (d) Cholas

Answer: A

Explanation:

Land grants formed an important feature of the Satavahana rural administration.

29.The Bandung Conference was a major milestone in the history of :

(A) The Non-aligned movement

(b) Indo-Chinese relationship

(c) U.S.Vienam War         (d) Creation of ASEAN

Answer: A

Explanation:

The first large-scale Asian-African or Afro-Asian Conference-also known as the Bandung conference-was a meeting of Asian and African states, most of which were newly independent, which took place on April 18-24, 1955 in Bandung.

30.The most important text of vedic mathematics is :

(A) Satapatha Brahman

(b) Atharva Veda

(c) Sulva Sutras   

(d) Chhandogya Upanishad

Answer: C

Explanation:

The Shulba Sutras are sutra texts belongin to the Strauta ritual and containing gemotery related to fire-alter construction.

31.What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi’s Salt Satyagraha?

(A) repeal of Salt Satyagraha

(b) curtaiment of the Government’s power

(c) economic relief to the common people

(d) ‘Purna Swaraj’ for India

Answer: D

Explanation:

The Salt Satayagraha started on March 1, 1930, with the undertaking of the Dandi yatra (Dandi March).

32.Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India Navy) to surender on the 23rd February 1946 ?

(A) Mahatma Gandhi       

(b) Jawaharlal Nehru and Maulna Abul Kalam Azad

(c) Vallabh Bhai patel and M.A. Jinnah

(d) Morarji Desai and J.B. Kripalani

Answer: C

Explanation:

In February 1946, the Royal Indian Navy (RIN) experienced a major mutiny, on a magnitude rare among modern navies.

33.On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in yervada Jail against:

(A) British repression of the Sataygrahis.

(b) Vilation of the Gandhi-Irwin pact.

(c) Communal award of Ramsay Macdonald.    

(d) Communal riots in Calcutta.

Answer: C

Explanation:

In 1932, a round table conference was organized and Ambedkar, an eminent lawyer and a Dailt leader was invited to attend the same.

34.In 1939, for the first time, Gandhiji tried out his specific techniques of controlled mass struggle in a native state. He struggle in a native state. he allowed a close associate of his to lead a satyagraha. Who was he?

(A) K.T.Bhashyam in Mysore

(b) Jamnalal Bajaj in Jaipur

(c) Vallabh Bhai Patel in Rajkot

(d) Nebakrushna Chaudhri in Dhenkanal

Answer: C

Explanation:

Gandhi was aginst Congress intevention in the affairs of Princely states.

35.One time associate of Mahatma Gandhi, broke off from him and launched a radical movement called self-respect movement. Who was he ?

(A) P.Thyagaraja Shetti

(b) Chhatrapati Maharaj

(c) E.V. Ramaswamy Naicker

(d) Jyotriaro Govindrao Phulc

Answer: C

Explanation:

The Self-Respect Movement is a movement with the aim of achieving a society where backward castes have wqual human rights, and encouraging backward castes to have self-respect in teh context of a caste based society that considered them to be a lower end of the hierarchy.

36.The first attempt to introduce a representiative and popular element in the governance of India was made through :

(A) Indian Council Act, 1861

(b) Indian Council Act, 1892

(c) Indian Council Act, 1909

(d) Government of India Act, 1919

Answer: C

Explanation:

The Indian Council act of 1909 also known as the Morley-Minto reforms named after the then Secretary of State for India, Lord Morley and the Viceroy Lord Minto.

37.What did Jyotiba Phule’s Satyashodhak Samaj attempt in the last century?

(A) Saving the lower castes from hypocritical Brahmans and their opportunic scriptures

(b) Attacking the caste system

(c) Led an anti-landlord and antimahajan upsurge in Satara

(d) Separate representation for untrouchables

Answer: A

Explanation:

Satya Shodhak Samaj was a religion established by Mahatma Jotirao Phule on September 24, 1873.

38.In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of Hunger Strike as a weapon?

(A) Non-Cooperation Movement.1920-22

(b) Rowlatt Satyagraha, 1919

(c) Ahmedabad Strike, 1918

(d) Bardoli Satyagraha

Answer: C

Explanation:

In 1918, Mahatma Gandhi intervened in a dispute between the workers and mill-owners of Ahmedabad.

39.Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi?

(A) Annie Besant              (b) Mridula Sarabhai

(c) Muthu Lakshmi           (d) Sarojini Naidu

Answer: D

Explanation:

The Dandi march was undertaken by Gandhiji and about 78 of his followers, starting from Sabarmati Ashram near Ahmedabad.

40.Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

(A) Shakas                         (b) Pathians

(c) Greeks                         (d) Kushans

Answer: C

Explanation:

The most interesting term in Indian drama with Greek connotation is yavanika, which means a stage curtain.

41.Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?

(A) Kanishka                     (b) Vikramaditya

(c) Samudra Gupta           (d)Asoka

Answer: A

Explanation:

The mightiest of the Kushan rulers in india was Kanishka.

42.The Bahami Kingdom was founded by

(A) Ahmad Shah I             (b) Alaudin Hasan

(c) Mahmud Gavan          (d) Firuz Shah Bahmani

Answer: B

Explanation:

The sultanate was founded on 3 August,1347 by governor Ala-ud-Din hassan Bahman Shah, a Persian (Tajik) descent from Badakhshan, who revolted against the Sultan of Delhi, Muhammad bin Tughiaq.

43.The Dilwara temple at Mount ABu in Rajasthan were built by the followers of

(A) Buddhism                   (b) Janism

(c) Hinduism                    (d) Sikhism

Answer: B

Explanation:

The Jain Dilwara temples of India are located about 21/2 kilometers from Mount Abu, Rajasthan’s only hill station.

44.Sati was prophibited by

(A) Warren hastings          (b) Lord Wellesley

(c) Lord William Bentinck

(d) Lord Dalhouside

Answer: C

Explanation:

Historically, efforts to prevent Sati by formal means were extent even before the Mughal rulers came to power.

45.What inspired the paintings of Ajanta?

(A) Compassionate Buddha

(b) Radha-Krishan Leela

(c) Jain Thirthankaras

(d) Mahabharata encounters

Answer: A

Explanation:

The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra, India are 30 rock-cut cave monuments which date from the 2nd century  BCE to the 600 CE.

46.Alberuni came to India with

(A) Mahmud of Ghazni

(b) Alexander

(c) Babur                          (d) Timur

Answer: A

Explanation:

The first significant intrusion of Islam into India was led by Mahumud of Ghazni.

47.The Simon Commission was formed to review

(A) Legislatures in India

(b) fitness of India for further reforms

(c) the position of the viceroy

(d) a Consititution for India

Answer: B

Explanation:

The Indian Statutory Commission was a group of seven British Members of Parliament that had been dispatched to India in 1927 to study constitutional reform in Britain’s most important colonial dependency.

48.Where did Aurangzeb die?

(A) Ahmednagar               (b) Aurangabad

(c) Allahabad                    (d) Lahore

Answer: B

Explanation:

Aurangzed, the last great Mughal emperor, who spend the latter years of his reign, 1681-1707, in the Deccan, died at Khuldabad near Aurangabad in 1707, and a small momument marks the site.

49.Where are the mortal remains of St. Francis Xavier housed?

(A) Velankanni, Chheni

(b) Se Cathedral, Velha(Goa)

(c) Basilica of Bom Jusus, Velha (Goa)

(d) St. Xaviers Church, Mumbai

Answer: C

Explanation:

The Basilica of Born uesus of Borea Jezuchi Bajilika is located in Goa, India and is a UNESCO world Heriage Site.

50.Who among the following was the first to invade India?

(A) Xerxes                         (b) Alexander

(c) Darlus-I                       (d) Selecus

Answer: C

Explanation:

In about 518 BCE, the persians invaded India.

51.Which rulers Built the Ellora temples?

(A) Chalukya                     (b) Sunga

(c) Rashtrakuta                 (d) Pallava

Answer: C

Explanation:

Ellora is an archaeological site near the city of Aurangabad in the Indian state of Maharashtra built by the Rashtrakuta dynasty.

52.Which of the following is in the world Heritage list?

(A) Khajuraho                   (b) Nalanda ruins

(c) Hampi ruins                 (d) Tajmahal

Answer: C

Explanation:

Hampi is a village in northern Karnataka State, India

53.When was the first train steamed off in India.

(A) 1848                            (b) 1853

(c) 1875                            (d) 1880

Answer: B

Explanation:

Two new reilway companies, Great Indian Penisular Railway (GIPR) and East Indian Railway (EIR), were created in 1853-54 to construct and operator two ‘experimental’ lines near Bombay and Calcutta respectively.

54.Which rulers Built the Ellora temples?

(A) Chalukya                     (b) Sunga

(c) Rashtrakuta                 (d) Pallava

Answer: C

Explanation:

Ellora is an archaeological site near the city of Aurangabad in the Indian state of Maharashtra built by the Rashtrakuta dynasty.

55.Where did Aurangzeb die?

(A) Ahmednagar               (b) Aurangabad

(c) Allahabad                    (d) Lahore

Answer: B

Explanation:

Aurangzed, the last great Mughal emperor, who spend the latter years of his reign, 1681-1707, in the Deccan, died at Khuldabad near Aurangabad in 1707, and a small monument marks the site.

56.When was the first train steamed off in India.

(A) 1848                            (b) 1853

(c) 1875                            (d) 1880

Answer: B

Explanation:

Two new railway companies, Great Indian Peninsular Railway (GIPR) and East Indian Railway (EIR), were created in 1853-54 to construct and operator two ‘experimental’ lines near Bombay and Calcutta respectively.

57.Through which principle or device did Gandhi ji strive to bridge economic inequalities?

(A) Abolition of Machinery

(b) Establishment of Village industries

(c) Trusteeship theory

(d) None of the above

Answer: C

Explanation:

Trusteeship is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi.

58.Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from :

(A) Tuoreau                       (b) Ruskin

(c) Confucius                    (d) Tolstory

Answer: D

Explanation:

Mahatma Gandhi got inspiration of Civil Disobedience by reading a book of David Thoreau who was an American author, poet, philosopher, abolitionist, naturalist, tax resister, development critic, surveyor, historian, and leading transcendentalist.

59.Which statement on the Harappan Civilisation is correct?

(A) Horse sacrifice was known to them.

(b) Cow was sacred to them.

(c) ‘Pashupati’ was venerated by them.

(d) The culture was not generally static.

Answer: D

Explanation:

Potteries of the Harappan Civilization bring out the gradual evolutionary trend in the culture.

Click here to download pdf

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *