SSC CHSL 2016 COMMON ERROR WITH EXPLANATION-04

Hlo Readers

In this Post We are sharing you SSC CHSL 2016 COMMON ERROR WITH EXPLANATION. which is very important for Upcoming All SSC 2017-18 Exams.

Part-04

SSC CHSL 2016 COMMON ERROR WITH EXPLANATION

Q76. Had anybody (A)/ever told you (B)/that you’re beautiful? (C)No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – The past perfect indicates an action that was completed in the past whereas present perfect indicates an action began in the past but continues into the present, or the effect of the action continues into the present.
So the correct uses should be “has anybody” in the part (A)

Q77. Go up the beach and watch for tourists (A)/so you could warn anyone (B)/before they get to the water.(C)No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B

25-Jan-2017
Q78. Sorry to have (A)/troubled you; since (B)/it couldn’t be helped.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – “It can’t be helped” used to say that an unpleasant or painful situation cannot be avoided and must be accepted
Ex – I really do not want to leave you but, it can’t be helped
Replace ‘since’ by ‘but’

Q79. Could you (A)/like to read (B)/his speech?(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Use “would you like” to make polite offers.
Ex – Would you like to join us for dinner?
Replace ‘could’ by ‘would’

Q80. Maya was not promoted to (A)/the post of a manager (B)/till for a few months of her resignation.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – The use of “for” in the part (C) is superfluous.

Q81. One who perpetually hesitates(A)/which of the two things he will do first(B)/will ultimately do neither.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

27-Jan-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q82. His mother hoped that(A)/Bunty would grow up to be(B) /the wise and famous man.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: –
Replace definite article ‘the’ by indefinite article ‘a’

Q83. Reeta is a spiritually-centred person(A)/who loves every being(B)/she comes in contact with.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
Being – प्राणी, creature, animal, thing

Q84. Being in awe of them,(A)/ the young man followed(B)/their direction to a tee(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
In awe of someone or something – Having a great amount of respect or admiration for someone, sometimes to the point of feeling nervous or fearful around them.
Awe – रोब, fear; To a tee – Perfectly or completely

Q85. Nothing fantastic there, (A)/nor anything Riya would find(B)/either threatening nor interesting.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – ‘Either’ is followed by ‘or’ whereas neither is followed by nor.
Ex – Neither my sister nor my brother went to museum.
Either Ram or Sunil has to attend the meeting.

29-Jan-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q86. Tanish has(A)/changed a lot(B)/since then.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
A lot or Lots means a large extent, amount, or number.

Q87. I express my gratitudes(A)/to all those who(B)/have voted for me.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – gratitude (uncountable noun) – आभार, thankfulness, obligation, indebtednessEx: – I would like to express my gratitude to everyone for their support.
Replace ‘gratitudes’ by ‘gratitude’

Q88. No students is (A)/as intelligent (B)/as Priya.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – The correct uses should be “ No other student is”
Ex- No other man in India was so great as Mahatma Gandhi.

Q89. Rehana had everything (A)/ beauties, a good figure,(B)/and a sweet personality.(C)/No issue(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B

Q90. He woke on, rising (A)/to a sitting position (B)/and rubbed his eyes briskly.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – wake up – get up, जागना
Ex – My alarm clock rang and I woke up.
Replace “on” by “up”

30-Jan-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q91. You might as well(A)/read a novel instead of(B)/staring at the ceiling.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.
As well – too, also, in addition, besides

Q92. There was already a sizable (A)/ gap between her car and (B)/the one front of her.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – In front of (preposition) – के सामने

Q93. For kindergarten children, /(A)drawing by crayons is always(B)/even more preferable then sketch pens.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – preferable means more desirable. Preferable is already comparative in meaning and followed by preposition “to”
Ex – Peace will always be preferable to all nations.
The correct uses should be “preferable to sketch pens”

Q94. The salesman tried to(A)/sell me a solar water heater(B)/but I already have one.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

Q95. Not only we seen (A)/the Tali temple but(B)/also the Thirunelli temple.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – When the sentence is based on the structure – “not only……but also” , both the part should be followed by the same part of speech
Ex – I like not only mangoes but also bananas. (Nouns)
He not only brought me to the city but also found a good job for me. (Verbs)
And for simple past tense, use the second form of verb “see’ – “saw”
The correct uses should be “we saw not only”

Q96. The unique selling proposition of (A)/our products are that (B)/they are unbreakable.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
The singular subject “The unique selling proposition”( अद्वितीय बिक्री प्रस्ताव) should be followed by singular verb- is.
Replce “are” by “is”

Q97. I am coming directly (A)/to my office (B)/from the station.(C)/No error(D)
Options:
1) B
2) A
3) C
4) D
Correct Answer: B

Q98. The task of (A)/writing a autobiography (B)/is a difficult one.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – replace indefinite article “a” by “an”

Q99. The population of Mumbai (A)/is greater than (B)/in any city in USA.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – The comparison is between “the population of Mumbai” and “the population of USA”
Ex – The population of Mumbai is greater than that of any city in India.
replace “in” by “that of”

Q100. For a full week (A)/she enjoyed the benefits (B)/ of being a big sister.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error.

Click here to Part-01

Click here to Part-02

Click here to Part-03

Add a Comment