SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English Section-01 with Explanation

Hlo Readers

In this Post We are sharing you SSC CHSL 2016 COMMON ERROR WITH EXPLANATION. which is very important for Upcoming All SSC 2017-18 Exams.

Part-01

SSC CHSL 2016 COMMON ERROR WITH EXPLANATION

7-January-2017
Q1.Indian Defence forces (A)/fought the enemy(B)/till the last soldier was standing.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Definite article ‘the’ should be used before the name of Indian forces.
Ex- The Indian Armed forces is becoming more modern by buying and making new weapons.
Correct uses should be ‘The Indian Defence forces’

Q2.The landlord could not(A)/tell which of the servant(B) /broke the glass.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Use plural form after “which of ”
Ex: – Which of these roads shall I travel to go to Delhi.
Correct uses should be “tell which of the servants”

Q3.The officer asked the recruit (A)/which district (B)/he came from.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error

Q4.The road from(A)/my house(B)/to temple is full of potholes.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Whenever talking about a particular / definite thing, definite article ‘the’ should be used.
Ex – I met the boy who was the topper of the class.
Use definite article ‘the’ before temple.

8-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q5.I asked the shopkeeper (A)/”Do you have change (B)/for a five hundred rupees note?”(C)/No error (D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
When nouns expressing period of time, amount of money or quantities are considered as a singular unit.
Ex – He gave me a ten rupee note.
Replace ‘rupees’ by ‘rupee’.

Q6.Each boy was given (A)/a toy as a parting gift,(B)/which made them happy.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: -no error

Q7. Their luggages which were(A)/kept at the station’s(B)/ restroom’s lockers, were later retrieved.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Some nouns have only a singular form : furniture, wheat, happiness, scenery, news, information, luggage, bread, advice , furniture , flu, air, sugar, water, wine, tea etc.
Luggage is an uncountable noun, do not make it plural by adding “s” , replace luggages by luggage.

Q8.That summer, elections were (A)/held at many a place(B)/without any untoward incident.(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Elections were held at more than one place so the correct uses should be ‘ held at many places’

9-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q9.I was taken by surprise (A)/when I came(B)/face to face with my school friend.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation; – no error.

Q10.The factory complex houses a shop-floor(A)/and 10 cubicles for the staff in an area(B)/of about thousand squares meters.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – The correct uses are –
Thousand square (squares) meters, A ten rupee (rupees) notes etc.

Q11.She was annoyed (A)/when she found that(B)/the chewing gum was stuck to her hair.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – Stuck to hair means something is sitting on top of the hair whereas stuck in hair means it is intertwined with the hair.

Q12.It is not easy for an actor(A)/to earn respect from both, the fans(B)/as well as critic.(D)/No error
Options:
1) A
2) C
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: – Both is followed by ‘and’
Ex – Both Riya and Priya were watching the movie.
Replace ‘as well as’ by ‘and’

10­January­2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English

Q13.It was obviously for everyone (A)/that grandfather was (B)/hiding something from all of us.(C)/ No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Obvious (adjective) – स्पष्ट, clear, apparent.
Obviously (adverb) – स्पष्ट रूप से, apparently, clearly, evidently, manifestly
obvious (to somebody/ everyone/ someone etc.) (that…) means easy to see or understand, clear
Ex – It’s obvious to everyone that he’s a genius.
Q14.Recently I visited Kerala (A)/and found the sceneries (B)/to be breathtaking.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Some nouns have only a singular form : furniture, wheat, happiness, scenery, news, information, luggage, bread, advice , furniture , flu, air, sugar, water, wine, tea etc.
Replace “sceneries” by “scenery”

Q15.A rate of growing is different(A)/for different sectors, but the service sector(B)/ always grows faster than agriculture.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Structure – “Definite article the + noun + of + noun”
Ex – The fabric of this cotton is very fine.
The correct uses should be “The rate (noun) of growing (gerund in noun form) is different”

Q16.The food basket contained (A)/ a dark chocolate, an eclair and a pastry (B)/neatly wrapped in foil paper.(C)/No error
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – The part (B) should be – “a dark chocolate eclair and a pastry”

11-January-2017 SSC CHSL 2016 – 17 Spotting Error English
Q17.If you are in the wrong gears (A)/the car won’t be (B)/able to climb the hill.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Explanation: – Replace ‘gears’ by ‘gear’.
As any vehicle uses a single gear at a time.

Q18.This is the sportsperson(A)/whom I think has won(B)/the much coveted prize.(C)/ No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Explanation: – Who is the subject of a verb (i.e. the one doing the action).
Whom is the object of a verb (i.e. the one being acted upon)
So, a verb is required for ‘who’ whereas ‘whom’ does not require a verb. Replace ‘whom’ by ‘who’

Q19.My twin (A)/is five minutes younger (B)/than myself.(C)/No error(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Explanation: –
“Myself” is a reflexive pronoun used when you are the object of your own action i.e., when “you” are doing something to “you” and related subject must be there in the sentence.
Ex – I accidentally cut myself with the scissors.(I- Myself)
He does all his domestic work himself. (He – Himself)
There is no related subject ( I ) for myself. Replace ‘myself’ by “me”

Q20.He says that (A)/he has done engineering (B)/besides an MBA./(C)No error/(D)
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Explanation: – no error
(besides – के अतिरिक्त )

Add a Comment