Biology Questions For Bihar Police SI & Constable Exam 2019-2020

Biology Questions For Bihar Police SI & Constable Exam 2019-2020

Preliminary Examination

  • The Exam will be Written Objective Type.
  • The Pre Exam will be of Minimum 200 Marks with 100 Questions.
  • The Time Duration for the Pre Exam will be 02 Hours.
  • There Will be a Negative Marking of 0.2 marks for each and every wrong answer.
Subject No. Of Question Max. Marks
General Knowledge 100 Question 200 Marks
Current Events
  • Those Candidates Who Score Less then 30% Will be Disqualified.

Main Examination

  • The Exam will be Written Objective Type.
  • Main written examination shall comprise of two papers
  • Each Paper will be of 02 Hours Time Duration.
  • In Paper – I, There will be 100 Questions of 200 Marks in General Hindi Section….
  • In Paper – II, Their will be 100 Questions of 200 Marks in General Studies, General Science, Civics, Indian History, Indian Geography, Mathematics & Mental Ability..
Paper Subject No. Of Question Max. Marks
I General Hindi 100 Question 200 Marks
II General Studies, General Science, Civics, Indian History, Geography of India, Mathematics and Mental Ability Test 100 Question 200 Marks
  • There Will be a Negative Marking of 0.2 marks for each and every wrong answer.

 

Biology Questions For Bihar Police SI & Constable Exam 2019-2020

In this Post we Provide you Most Important Biology Questions For Bihar Police SI & Constable Exam 2019-2020. Which is very useful For Upcoming Bihar Police SI ( Daroga) & Bihar Police Constable Exam. You can Download This Link Provided below

Q 1. Wheat is a ______?

गेहूं क्या है?

(A)Creeper बेल

(B)Herb औषधी

(C)Shrub झाड़ी

(D)Tree वृक्ष

Correct Answer: Herb औषधी

Creepers: Plants with weak stem that cannot stand upright and spread on the ground are called creepers. Examples: Pumpkin, Watermelon, sweet potato, etc.

Herbs: Herbs are small plants which have soft stem. Examples: Wheat, paddy, cabbage, grass, coriander, etc.

Shrubs: These are bushy and medium- sized plants and they are somewhat bigger than herbs. Their branches start from just above the ground. Examples: Lemon, Coriander, Henna, Rose, etc

Climber: Plants with weak stem that needs support is called climber. Examples: Grapevine, money-plant, cucumber, bean, etc.

Also Check Click Bihar SI Mock Test PDF

Q 2. Snakes, turtle, lizards and crocodiles falls under which category of animals?

सांप, कछुआ, छिपकली और मगरमच्छ जंतुओं की किस श्रेणी में आते हैं?

(A)Pisces मत्स्य

(B)Amphibian जल-स्थलचर

(C)Reptilian सरीसृप

(D)Aves पक्षी

Correct Answer: Reptilian सरीसृप

 

Q 3. With which of the following body organ is ‘pace-maker’ associated?

निम्नलिखित में से कौन से अंग से पेसमेकर संबंधित है?

(A)Liver लीवर

(B)Brain मस्तिष्क

(C)Heart हृदय

(D)Lungs फेफड़े

Correct Answer: Heart हृदय

Pacemaker :- It is a device placed in the chest or abdomen to help control abnormal heart beat. This device uses electrical pulses to prompt the heart to beat at a normal rate

Q 4. Haemoglobin is an important component of _______.

हीमोग्लोबिन _______का मुख्य घटक है ?

(A)white blood cells श्वेत रक्त कोशिकाएं

(B)red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं

(C)plasma प्लाज्मा

(D)All options are correct सभी विकल्प सही है

Correct Answer: red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं

Haemoglobin (Hb) is a protein found in the red blood cells that carries oxygen in your body and gives blood its red colour.

 

Q 5. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?

निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण एनीमिया होती है?

(A)Cobalt कोबाल्ट

(B)Iron लोहा

(C)Sodium सोडियम

(D)Calcium कैल्शियम

Correct Answer: Iron लोहा

 

Q 6. The scientific name of human being is?

मानव का वैज्ञानिक नाम क्या है ?

(A)Homo Nigrum होमो नाइग्रम

(B)Melongena Sapiens मेलांजेना सेपियंस

(C)Homo Sapiens होमो सेपियंस

(D)Tigris Solanum टिगरिस सोलेनम

Correct Answer: Homo Sapiens होमो सेपियंस

 

Q 7. In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?

अधिकांश पुष्पी पादपों में 4 गुरुबीजाणु में से, कार्यशील और अपविकसित गुरुबीजाणुओं का अनुपात क्या होता है ?

(A)2:2

(B)1:3

(C)3:1

(D)4:0

Correct Answer: 1:3

A megaspore mother cell, or megasporocyte, is a diploid cell (having a two set of chromosomes ) in plants in which meiosis will occur, resulting in the production of four haploid (having a single set of chromosomes ) megaspores. At least one of the spores develop into haploid female gametophytes thus making the ratio of functional and degenerate megaspores is 1:(C)

 

Q 8. The body of all complex animals consist of only _______ basic types of tissue(s).

सभी जटिल प्राणियों का शरीर केवल ——- प्रकार के आधारभूत पहुंचा बना हुआ है

(A)4000

(B)400

(C)40

(D)4

Correct Answer: 4

They are the epithelial tissue, muscle tissue, nervous tissue, and connective tissue

 

Q 9. As per World Health Organization, a pilot program testing the first ever malaria vaccine will begin in ________ in the year 2018.

विश्व स्वास्थ्य संगठन के अनुसार,———- में वर्ष 2018 में सबसे पहला मलेरिया टीका का परीक्षण करने वाला एक पायलट कार्यक्रम शुरू होगा

(A)India भारत

(B)Italy इटली

(C)United Kingdom यूनाइटेड किंगडम

(D)Africa अफ्रीका

Correct Answer: Africa अफ्रीका

Ghana, Kenya and Malawi will pilot the world’s first malaria vaccine from 2018, offering it for babies and children in high-risk areas as part of real-life trials

 

Q 10. Which is the longest bone in human body?

मनुष्य के शरीर में सबसे लंबी हड्डी कौन सी है?

(A)febula फेबुला

(B)Tibia टिबिया

(C)Stapes स्टेपिस

(D)Femur फेमूर

Correct Answer: Femur फेमूर

 

Q 11. Opposite the micropylar end, is the __________, representing the basal part of the ovule.

बीजांडद्वारी सिरे के ठीक विपरीत—- होता है जो बीजांड के आधारी भाग का प्रतिनिधित्व करता है

(A)Hilum नाभिका

(B)funicle बीजांडवृंत

(C)chalaza निभाग

(D)nucellus बीजांडकाय

Correct Answer: chalaza निभाग

The Micropyle and Chalaza are the part of the ovule.

In plant ovules, the chalaza is located opposite the micropyle opening of the integuments. It is the tissue where the integuments and nucellus are joined.

Chalaza is the tissue where the integuments and nucellus are joined. Nutrients from the plant travel through vascular tissue in the funicle and outer integument through the chalaza into the nucellus.

Micropyle is the region where integuments open and pollen tube release the male gametes/ nucleus.

 

Q 12. In unicellular organisms, all functions like digestion, respiration and reproduction are performed by a how many cell(s)?

एकल कोशिकीय प्राणियों में जीवन की समस्त जैविक क्रियाएं जैसे पाचन, श्वसन और जनन कितनी कोशिकाओं द्वारा किए जाते हैं?

(A)1

(B)2

(C)3

(D)4

Correct Answer: 1

 

Q 13. Axiliary bud develops into which of the following part of the plant?

निम्नलिखित में से पौधे के किस भाग में कक्षीय कली विकसित होती है?

(A)Fruit फल

(B)Leaf पत्ती

(C)Branch शाखा

(D)Roots जड़ें

Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )

The axillary bud is a bud that develops in the axil of a leaf of a plant. Axillary buds develop from the nodes which then becomes a new stem

Q 14. Xylem helps in transportation of which of the following?

जाइलम निम्नलिखित में से किसके परिवहन में सहायता करता है?

(A)Food भोजन

(B)Water पानी

(C)Nutrients पोषक तत्व

(D)Both food and water भोजन तथा पानी दोनों

Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )

The xylem transports water and soluble mineral nutrients from the roots throughout the plant.

 

Q 15. Who proposed five kingdom classification?

पांच जगत वर्गीकरण का प्रस्ताव किसने दिया था ?

(A)Ernst Mayr अर्नस्ट मेयर

(B)R. H. Whittaker आर एच व्हिटेकर

(C)M. W. Beijerinck एम डब्ल्यू बेजेरिनक

(D)D. I. Ivanovsky डी आई एवानोवस्की

Correct Answer: R. H. Whittaker आर एच व्हिटेकर

 

Q 16. Who discovered the Cholera causing germ?

हैजा के रोगाणु की खोज किसने की थी?

(A)Filippo Pacini फिलिपो पकिनी

(B)Robert Koch रोबर्ट कोच

(C)M. Laveran एम लावेरान

(D)Felix Hoffman फेलिक्स हॉफमैन

Correct Answer: Filippo Pacini फिलिपो पकिनी

 

Q 17. Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?

निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी मादा एनाफिलीज मच्छर के कारण होती है?

(A)Chicken Pox चेचक

(B)Malaria मलेरिया

(C)Black Fever काला ज्वर

(D)Cholera हैजा

Correct Answer: Malaria मलेरिया

 

Q 18. Which part of the plant gives us saffron?

पौधे का कौन सा भाग केसर देता है?

(A)Roots जड़ें

(B)Petals पंखुड़ियां

(C)Stem तना

(D)Stigma रंध्र (Stigma)

Correct Answer: Stigma रंध्र

The dried stigmas (thread-like parts of the flower) are used to make saffron spice.

 

Q 19. Which of the following transports water from the roots of the plant to its leaves?

निम्नलिखित में से कौन पौधे की जड़ों से उसकी पत्तियों तक जल पहुंचाता है ?

(A)Xylem दारू (जाइलम)

(B)Phloem वल्कल (फ्लोएम)

(C)Both xylem and phloem दारू तथा वल्कल

(D)Cortex तने अथवा जड़ का आवरण

Correct Answer: Xylem दारू (जाइलम)

During this process:

Water is absorbed from the soil through root hair cells ( Root hair cells are adapted for this by having a large surface area to speed up osmosis).

Water moves by osmosis from root cell to root cell until it reaches the xylem.

It is transported through the xylem vessels up the stem to the leaves.

It evaporates from the leaves (transpiration).

Phloem, also called bast, tissues in plants that conduct foods made in the leaves to all other parts of the plant

 

Q 20. Which of the following trees shed their leaves once in a year?

निम्नलिखित में से कौन से वृक्ष वर्ष में एक बार अपनी पत्तियां गिरा देते हैं?

(A)Deciduous trees पर्णपाती वृक्ष

(B)Coniferous trees शंकुधारी व्रक्ष

(C)Evergreen trees सदाबहार वृक्ष

(D)Both deciduous and coniferous trees पर्णपाती वृक्ष तथा शंकुधारी वृक्ष दोनों

Correct Answer: Deciduous trees पर्णपाती वृक्ष

Q 21. Which among the following has segmented body?

निम्नलिखित में से किस का शरीर सिर से पूछ तक खंडित होता है?

(A)Phylum Mollusca मोलस्क (चुर्णप्रवार) जाति

(B)Phylum Arthopoda संधिपाद जाति

(C)Phylum Annelida वलयिन जाति

(D)Phylum Coelenterata आन्तरगुहि (निडेरिया) जाति

Correct Answer: No Correct Answer ( Benefit to all )

Division of some animal and plant body plans into a series of repetitive segments. examples :- Arthropoda, Chordata, and Annelida.

 

Q 22. Synapse gap is present between which of the following?

निम्नलिखित में किसके मध्य सिनेप्स अंतराल स्थित होता है?

(A)Two neurons दो तंत्रिका कोशिका

(B)Brain and Spinal Cord मस्तिष्क तथा मेरुरज्जु

(C)Two Kidneys दो गुर्दे

(D)None of these इनमें से कोई नहीं

Correct Answer: Two neurons दो तंत्रिका कोशिका

Neurons (तंत्रिका कोशिका)communicate with one another at junctions called synapses. At a synapse, one neuron sends a message to a target neuron—another cell.

In the nervous system, a synapse is a structure that permits a neuron (or nerve cell) to pass an electrical or chemical signal to another neuron or to the target efferent cell.

 

Q 23. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?

कौन से अंग पर उंगली के समान उभरी हुई संरचना होती हैं जिन्हें दीर्घ रोम अथवा रसांकुर कहते हैं ?

(A)Large Intestine बड़ी आंत

(B)Bladder मूत्राशय

(C)Small Intestine छोटी आंत

(D)Stomach पेट

Correct Answer: Small Intestine छोटी आंत

Intestinal villi are small, finger-like projections that extend into the lumen of the small intestine. Each villus is approximately 0.5–(A)6 mm in length (in humans)

 

Q 24. Who discovered malaria causing germs?

मलेरिया फैलाने वाले रोगाणुओं की खोज किसने की थी ?

(A)Christiaan Bernard क्रिस्टियन बर्नार्ड

(B)Charles Louis Alphonse Laveran चार्ल्स लुई अल्फोंस लावेरान

(C)Dmitry Ivanovsky दिमित्री एवानोवस्की

(D)Martinus William Beijerinck मार्टिन्स विलियम बेइजरिंक

Correct Answer: Charles Louis Alphonse Laveran चार्ल्स लुई अल्फोंस लावेरान

 

Q 25. Cattle quickly swallow grass and store it in their __________.

मवेशी घास निगलने के उपरांत उसे कहां संग्रहित करते हैं?

(A)rumen प्रथम अमाशय

(B)esophagus भोजन नलिका

(C)small intestine छोटी आंत

(D)salivary glands लार ग्रंथि

Correct Answer: rumen प्रथम अमाशय

The first part rumen where food goes is like a big fermentation vat. There are lots of bacteria and protozoa that live inside the rumen and do the hard work of digesting the cow’s food.

After the rumen, there is the reticulum, the omasum, and the abomasum. These have different jobs, like grinding food into smaller parts and absorbing some water and nutrients from the food.

 

Q 26. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?

निम्नलिखित में से कौन मानव शरीर के विभिन्न अंगों का ऑक्सीजन वाहक है ?

(A)Red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं

(B)White blood cells श्वेत रक्त कोशिकाएं

(C)Plasma प्लाज्मा

(D)Nerves तंत्रिकाएं

Correct Answer: Red blood cells लाल रक्त कोशिकाएं

Q 27. Which of the following function is performed by the kidneys in the human body?

मानव शरीर के गुर्दे इनमे से कौन सा कार्य करते हैं?

(A)Excretion उत्सर्जन

(B)Respiration श्वसन

(C)Digestion पाचन

(D)Transportation परिवहन

Correct Answer: Excretion उत्सर्जन

Basic functions of kidneys include:

(A) Regulation of pH. The kidneys prevent blood plasma from becoming too acidic or basic by regulating ions.

(B) Excretion of wastes and toxins. The kidneys filter out a variety of water-soluble waste products and environmental toxins into the urine for excretion.

(C) Production of hormones. The kidneys produce erthryopoietin, which stimulates red blood cell synthesis, and renin, which helps control salt and water balance and blood pressure. They are also involved in regulating plasma calcium and glucose levels.

(D) Regulation of extracellular fluid volume. The kidneys work to ensure an adequate quantity of plasma to keep blood flowing to vital organs.

  1. Regulation of osmolarity. The kidneys help keep extracellular fluid from becoming too dilute or concentrated with respect to the solutes carried in the fluid.
  2. Regulation of ion concentrations. The kidneys are responsible for maintaining relatively constant levels of key ions including sodium, potassium and calcium.

 

Q 28. Who discovered bacteria?

जीवाणु की खोज किसने की थी?

(A)Antonie Ven Leeuwenhoek एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक

(B)Robert Brown रॉबर्ट ब्राउन

(C)Robert Hook रॉबर्ट हुक

(D)Robert Koch रॉबर्ट कोच

Correct Answer: Antonie Ven Leeuwenhoek एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक

 

Q 29. What is the name of a group of similar cells performing a specific function?

एक विशेष कार्य करने वाले समान कोशिकाओं के समूह को क्या कहते हैं?

(A)Tissue ऊतक

(B)Organ अंग

(C)Organ system अंग-तंत्र

(D)Cellular organization कोशिकीय संरचना

Correct Answer: Tissue ऊतक

Tissue- A group of cells that work together to carry out a particular task (job) in an organism.

Organs- A group of tissues that perform a complex function (job) in a body.

 

Q 30. Plant tissues are of how many types?

पौधों के उत्तक कितने प्रकार के होते हैं?

(A)3

(B)2

(C)5

(D)6

Correct Answer: 3

Plants have only three tissue types: 1) Dermal; 2) Ground; and 3) Vascular. Dermal tissue covers the outer surface of herbaceous plants. Dermal tissue is composed of epidermal cells, closely packed cells that secrete a waxy cuticle that aids in the prevention of water loss. Vascular tissue – The primary components of vascular tissue are the xylem and phloem.>

 

Q 31. Red rot is a disease caused to which of the following plant?

लाल सड़ांध (रेड रॉट) बीमारी निम्नलिखित में से किस पौधे को होती है ?

(A)Paddy धान

(B)Sugarcane गन्ना

(C)Mustard सरसों

(D)Wheat गेहूं

Correct Answer: Sugarcane गन्ना

Red rot disease is caused by the fungus Glomerella tucumanensis. Red rot is caused by prolonged storage or exposure to high relative humidity, environmental pollution, and high temperature.>

 

Q 32. Which among the following is not a connective tissue?

निम्नलिखित में से कौन एक संयोजी उत्तक नहीं है?

(A)Blood रक्त

(B)Bone अस्थि

(C)Skin त्वचा

(D)Cartilage स्नायु (अस्ति बंधान तंतु)

Correct Answer: Skin त्वचा

Major types of connective tissue

(i)loose connective tissue

(ii)dense connective tissue

(iii)bone,

(iv)cartilage

(v)blood

(vi)Lymph >

 

Q 33. Which of the following micro-organism causes diseases like polio and chicken pox?

निम्नलिखित में से कौन से सूक्ष्मजीवी पोलियो तथा चेचक (चिकन पॉक्स) जैसी गंभीर बीमारियों के कारण है ?

(A)Bacteria बैक्टीरिया

(B)Protozoa प्रोटोजोआ

(C)Algae शैवाल

(D)Virus विषाणु

Correct Answer: Virus विषाणु

 

Q 34. Who was the invertor of frozen foods?

जमे हुए भोजन की खोज किसने की थी ?

(A)Alfred Nobel अल्फ्रेड नोबेल

(B)Clarence Birdseye क्लारेंस बर्ड्सऑय

(C)Frank Whittle फ्रैंक व्हिटल

(D)Ives McGaffey एवेस मकगफ़्फ़ी

Correct Answer: Clarence Birdseye क्लारेंस बर्ड्सऑय

 

Q 35. Which of the following is not a plant hormone?

निम्नलिखित में से कौन-सा वनस्पति जगत का हार्मोन नहीं है ?

(A)Gibberellic जिब्रेलिक

(B)Auxins ऑक्सिन

(C)Cytokinins साइटोकाइनिन

(D)Thyroxin थायरोक्सिन

Correct Answer: Thyroxin थायरोक्सिन

Thyroxin is a hormone sectreted by the thyroid gland, which is an endocrine gland in the human body

 

Q 36. Nephron is related to which of the following system of human body?

निम्नलिखित में से मानव शरीर की किस प्रणाली से नेफ्रॉन संबंधित है?

(A)Circulatory system परिसंचरण प्रणाली

(B)Excretory system उत्सर्जन प्रणाली

(C)Reproductive system जनन प्रणाली

(D)Respiratory system श्वसन प्रणाली

Correct Answer: Excretory system उत्सर्जन प्रणाली

The nephron is the microscopic structural and functional unit of the kidney. It is composed of a renal corpuscle and a renal tubule. Each nephron filters a small amount of blood. Its chief function is to regulate the concentration of water and soluble substances like sodium salts by filtering the blood, reabsorbing what is needed and excreting the rest as urine

 

Q 37. Which Vitamin is obtained from Sun rays?

सूर्य के किरणों से कौनसा विटामिन प्राप्त होता है?

(A)Vitamin A विटामिन ए

(B)Vitamin C विटामिन सी

(C)Vitamin K विटामिन के

(D)Vitamin D विटामिन डी

Correct Answer: Vitamin D विटामिन डी

 

Q 38. What is the name of the hormone produced by thymus gland?

थायमस ग्रंथी द्वारा निर्मित हारमोंस का क्या नाम है?

(A)Thyroxine थायरोक्सिन

(B)Auxins ऑक्सिन्स

(C)Cytokinins साइटोकाइनिन

(D)Thymosin थायमोसिन

Correct Answer: Thymosin थायमोसिन

Thymosin is the hormone of the thymus gland , and it stimulates the development of disease-fighting T cells.

 

Q 39. Photosynthesis takes place in the presence of chlorophyll and _________.

प्रकाश संश्लेषण क्लोरोफिल तथा किसकी उपस्थिति में होता है?

(A)water पानी

(B)nutrients पोषक तत्व

(C)carbon-dioxide कार्बन डाइऑक्साइड

(D)sunlight सूर्य का प्रकाश

Correct Answer: sunlight सूर्य का प्रकाश

 

Q 40. Which blood group is universal acceptor?

कौन सा रक्त समूह सार्वभौमिक स्वीकर्ता है?

(A)O+

(B)O-

(C)AB-

(D)AB+

Correct Answer: AB+

Those with type”AB” positive blood are called universal recipients & type “O” negative group blood are called universal donors.>

 

Q 41. Cinnamon is obtained from which part of the plant?

पौधे के किस भाग से दालचीनी प्राप्त किया जाता है ?

(A)Stem तना

(B)Bark छाल

(C)Roots जड़

(D)Fruits फल

Correct Answer: Bark छाल

 

Q 42. Insulin is a kind of _____

इंसुलिन एक प्रकार का—– है

(A)hormone हार्मोन

(B)protein प्रोटीन

(C)enzyme एंजाइम

(D)vitamin विटामिन

Correct Answer: hormone हार्मोन

Insulin is a hormone made by the pancreas (अग्न्याशय) that allows body to use sugar (glucose) from carbohydrates in the food that eat for energy or to store glucose for future use. Insulin helps keeps your blood sugar level from getting too high (hyperglycemia) or too low .

 

Q 43. Which among the following carries impure blood to human heart?

निम्नलिखित में से कौन मानव ह्रदय तक अशुद्ध रक्त पहुंचाता है?

(A)Aorta महाधमनी

(B)Pulmonary vein फेफड़े की नस

(C)Pulmonary arteries फेफड़े की धमनिया

(D)Vena Cava महाशिरा

Correct Answer: Vena Cava महाशिरा

The heart which is divided in to a right and left portion acts as a pump . The right portion receives blood (which is impure) from the body and pumps the same to the lungs for purification (oxygenation). The impure blood enters the heart from two large veins called the superior and inferior vena cava. The blood from these veins enters the right upper chamber known as the Right Atrium. This chamber also receives impure blood from the heart veins through the coronary sinus. The right atrium pumps this blood into the Right Ventricle or the right lower chamber through the Tricuspid Valve. The tricuspid valve prevents blood from flowing from the right ventricle to the right atrium. The right ventricle pumps blood into the Pulmonary Artery.

 

Q 44.Which of the following is the largest mammal?

निम्नलिखित में से कौनसा स्तनपाई विशालतम है?

(A)Whale व्हेल

(B)Rhinoceros गेंडा

(C)Elephant हाथी

(D)Human मानव

Correct Answer: Whale व्हेल

 

Q 45. What is the full form of RNA?

आर एन ए (RNA) का असंक्षिप्त रूप क्या है ?

(A)Ribonucleic Acid राइबो न्यूक्लिक एसिड

(B)Ribonitric Acid राइबो नाइट्रिक एसिड

(C)Ribonutrient Acid राइबो न्यूट्रिएंट्स एसिड

(D)Reverse Nucleic Acid रिवर्सन्यूक्लिक एसिड

Correct Answer: Ribonucleic Acid राइबो न्यूक्लिक एसिड

 

Q 46. Which of the following are longest cells of human body?

निम्नलिखित में से कौन-सी मानव शरीर की सबसे बड़ी कोशिकाएं हैं ?

(A)Pancreatic cells अग्नाशय कोशिकाएं

(B)Epethelial cells उपकला कोशिकाएं

(C)Nerve cells तंत्रिका कोशिकाएं

(D)Epidermal cells अधिचर्मिक कोशिकाएं

Correct Answer: Nerve cells तंत्रिका कोशिकाएं

The longest cells in the human body are the nerve cells whose cell bodies are located in the base of your spinal cord.

The largest cell in the human body is the female egg, also known as ovum; it’s 1000 micrometres in diameter.

The smallest cell in terms of volume is the sperm cell—it’s little more than a nucleus propelled by mitochondria and a flagellum.

 

Q 47. Who among the following devised the technique IVF (In vitro Fertilization)?

निम्नलिखित में से किसने आईवीएफ (IVF) इन विट्रो फर्टिलाइजेशन या इन विट्रो गर्भाधान तकनीक की खोज की थी ?

(A)Sir Frank Whittle सर फ्रैंक व्हिटल

(B)Robert Edwards रॉबर्ट एडवर्ड

(C)Edward Jenner एडवर्ड जेनर

(D)Dr. Martin Cooper डॉक्टर मार्टिन कूपर

Correct Answer: Robert Edwards रॉबर्ट एडवर्ड

IVF :- A medical procedure whereby an egg is fertilized by sperm in a test tube or elsewhere outside the body.

 

Q 48. Which of the following is responsible for giving colour to human skin?

निम्नलिखित में से कौन मानव त्वचा को रंग प्रदान करने के लिए उत्तरदाई है ?

(A)Luciferin लूसिफ़ेरिन

(B)Haemoglobin हीमोग्लोबिन

(C)Flavonoids फ्लैवोनॉइड्स

(D)Melanin मेलेनिन

Correct Answer: Melanin मेलेनिन

Melanin is produced by the oxidation of the amino acid tyrosine, followed by polymerization

 

Q 49. Which of the following disease is non-communicable in nature?

निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी असंक्रामक की प्रवृत्ति की है?

(A)Cholera हैजा

(B)Chicken-pox चेचक

(C)Tuberculosis क्षय रोग

(D)Cancer कर्करोग

Correct Answer: Cancer कर्करोग

 

Q 50. Which among the following does not have a cell wall?

निम्नलिखित में से किसमें कोशिका भित्ति नहीं होती है?

(A)Euglena युग्लीना

(B)Paramecium पैरामीशियम

(C)Gonyaulax गोन्युलेक्स

(D)Mycoplasma माइक्रोप्लाज्मा

Correct Answer: Mycoplasma माइक्रोप्लाज्मा

Plant cells have cell wall because plants do not move from one place to another and hence they require rigidity which is provided by the cell wall. Unlike the eukaryotic cells of plants and fungi, animal cells do not have a cell wall.

Mycoplasma is a genus of bacteria that lack a cell wall around their cell membrane. Without a cell wall, they are unaffected by many common antibiotics such as penicillin or other beta-lactam antibiotics that target cell wall synthesis.

Click Here to Download PDF

Click hare To watch Full Length Bihar SI Test

Designed & Developed by Prabhash Raman