SSC CHSL 2016 Physics Questions PDF Download

Q1. Which of the following physical quantities is a scalar quantity?
निम्नलिखित भौतिक मात्रा में से कौन सा एक अदिश राशि है? 7-Jan -2017
1) Weight
2) Impulse
3) Young’s Modulus
4) acceleration
Correct Answer: Young’s Modulus

Q2. What is the unit of the physical quantity, Electrical conductance?
भौतिक मात्रा विद्युत चालकता की इकाई क्या है? 23-Jan-2017
Options:
1) lux
2) ohm
3) farad
4) siemens
Correct Answer: siemens
lux is the SI unit of intensity of illumination, measuring luminous flux per unit area.
The ohm is the SI derived unit of electrical resistance.
The farad is the SI derived unit of electrical capacitance.

Q3. Which among the following is false about displacement?
निम्नलिखित में से कौन विस्थापन के बारे में गलत है? (8-Jan -2017)
Options:
1) It can be positive, negative or zero
2) Displacement is never greater than Distance
3) Its SI unit is meter
4) It is always positive
Correct Answer: It is always positive
Displacement is a vector.
Displacement is the shortest distance between two points.

Q4.Which physical quantity is measured in ‘siemens’?
कौन सी भौतिक मात्रा ‘सीमेंस’ में मापा जाता है? (8-Jan -2017)
Options:
1) Electric potential
2) Electrical conductance
3) Magnetic flux
4) Refractive index
Correct Answer: Electrical conductance
Siemens is the derived unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the SI unit .
One siemens is equal to the reciprocal of one ohm, and is also referred to as the mho

Q5.Rate of change of momentum is
संवेग के परिवर्तन की दर क्या होती है? (8-Jan -2017)
Options:
1) Area
2) Pressure
3) Force
4) Velocity
Correct Answer: Force
Newton’s Second Law
Rate of change of momentum of an object is directly proportional to the resultant force applied .

Q6.If a force acts upon two objects at rest, and having different masses for the same amount of time, then which one of the following will be the same for both the objects?
यदि दो अलग अलग मात्रा वाली स्थिर वस्तुओं पर एक ही कलावधि के लिए एक बल कार्य करता हैं, तो उन दो वस्तुओं के लिए निम्नलिखित में कौनसी बात सामान होगी? (10-Jan -2017)
Options:
1) Acceleration
2) Kinetic Energy
3) Velocity
4) Momentum
Correct Answer: Momentum
Momentum is product of mass and velocity :- P=mv
and rate of change of momentum is equal to force
So f=∆p/∆t
∆p=f∆t
Since f and t are same for both the bodies. Hence the momentum of both the bodies will be same.

Q7.­ Instrument for measuring light intensity is called

प्रकाश की तीव्रता को मापने का यंत्र _______ कहलाता है (23-Jan-2017)
Options:
1) Lucimeter
2) Cryometer
3) Cyanometer
4) Barometer
Correct Answer: Lucimeter
A cryometer is a thermometer which is used to measure very low temperatures of objects.
A cyanometer is an instrument for measuring blueness i.e. colour intensity of blue sky.
Barometer is an instrument measuring atmospheric pressure.

Q8.Who discovered theory of relativity?
किसने सापेक्षता के सिद्धांत की खोज की? (9-Jan -2017)
Options:
1) Isaac Newton
2) Albert Einstein
3) Niel Bohr
4) Michael Faraday
Correct Answer: Albert Einstein

Q9.Which device is used to measure the depth of ocean?

महासागर की गहराई को मापने के लिए कौन सी डिवाइस का उपयोग किया जाता है? (9-Jan -2017)
Options:
1) Lexometer
2) Nanometer
3) Fathometer
4) Hydrometer
Correct Answer: Fathometer
A depth finder that uses sound waves to determine the depth of water

Q10.Device used for the detection and measurement of all types of radiation (alpha, beta and gamma) .
विकिरण के सभी प्रकार (अल्फा, बीटा और गामा) की पहचान और माप के लिए उपयोग की जाने वाला उपकरण हैं? (9-Jan -2017)
Options:
1) Geiger counter
2) Polarimeter
3) Calorimeter
4) Radiometer
Correct Answer: Geiger counter
Geiger counter is an instrument used for measuring ionizing radiation.
A polarimeter is used to measure the angle of rotation caused by passing polarized light through an optically active substance
Calorimeter ->an apparatus for measuring the amount of heat involved in a chemical reaction or other process
Radiometer ->an instrument for detecting or measuring the inte

Q31.The SI unit of intensity of sound is ______.
ध्वनि की तीव्रता का SI इकाई ______ है। (17-Jan-2017)
Options:
1) watt per square meter
2) joule per square meter
3) newton per square meter
4) tesla per square meter
Correct Answer: watt per square meter
Sound intensity is defined as the power carried by sound waves per unit area.
The SI unit of intensity, which includes sound intensity, is the watt per square meter (W/m2).

Q32.Why does a fountain pen leak in aeroplane flying at a height?
एक हवाई जहाज़ में एक फव्वारा पेन लीक ऊंचाई पर उड़ान क्यों करता है? (17-Jan-2017)
Options:
1) Because of reduced viscosity of the ink in the pen
2) Because of increased viscosity of the ink in the pen
3) Because of higher atmospheric pressure outside the pen
4) Because of lower atmospheric pressure outside the pen
Correct Answer: Because of lower atmospheric pressure outside the pen
The atmospheric pressure decreases with altitude hence, air pressure is low at higher altitudes. Due to this difference in air pressure, the air inside the pen forces the ink to come out.

Q33.What are the two kinds of Rotatory motion?
घूर्णन गति के दो प्रकार कौन से हैं? (17-Jan-2017)
Options:
1) Spin and Vibrational motion
2) Spin and Orbital motion
3) Spin and Translatory motion
4) Spin and Projectile motion
Correct Answer: Spin and Orbital motion
स्पिन और कक्षीय गति

Q34.______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
______ बल के अनुप्रयोग के बिंदु और रोटेशन के धुरी के बीच सीधी दूरी को कहते है।  (17-Jan-2017)
Options:
1) Moment arm
2) Moment of Inertia
3) Altitude
4) Base
Correct Answer: Moment arm, आघूर्ण भुजा
A moment arm is simply the length between a joint axis and the line of force acting on that joint.
Every joint that is involved in an exercise has a moment arm.

Q35.The value of acceleration due to gravity (g) at a distance of 2R from the surface of earth, where R is the radius of earth is .

पृथ्वी की सतह से 2R की दूरी पर गुरुत्वाकर्षण (g) के कारण त्वरण का मान _____ होता है , जहां R पृथ्वी का त्रिज्या है  (18­-Jan­-2017)
Options:
1) g/3
2) g/4
3) g/9
4) g/2
Correct Answer: g/9
Value of acceleration due to gravity at height comparable with radius of earth is given by
gh = g(R/(R+h))2
In problem h = 2R
gh = g(R/(R+2R))2 = g/9
i.e. ( 1/9)th of acceleration due to gravity on surface of earth.

Q36.­ The unit of which physical quantity is not pascal?
किस भौतिक मात्रा की इकाई पास्कल नहीं है? (18­-Jan-­2017)
Options:
1) Moment of inertia
2) Pressure
3) Stress
4) Young’s modulus
Correct Answer: Moment of inertia

Q37.­ Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth.
पृथ्वी के केंद्र से 2R की ऊंचाई पर स्थित किसी व्यक्ति का वज़न _____ , जहां R पृथ्वी का त्रिज्या है। (18­-Jan-­2017)
Options:
1) remains same
2) becomes half
3) becomes twice
4) becomes one ­fourth
Correct Answer: becomes one¬ fourth

Q38.­ How can we measure specific gravity of milk?
हम दूध के विशिष्ट गुरुत्व को कैसे मापेंगे ? (18­Jan­2017)
Options:
1) Using a viscometer
2) Using an odometer
3) Using a hygrometer
4) Using a hydrometer
Correct Answer: Using a hydrometer
Viscometer -> It is an instrument used to measure the viscosity of a fluid.
Odometer -> An instrument for measuring the distance travelled by a wheeled vehicle.
Hygrometer -> It is an instrument used for measuring the water vapor in the atmosphere

Q39.Who established the foundations of the Quantum theory?
किसने क्वांटम थ्योरी के नींव की स्थापना किसने की थी ? (18-­Jan-­2017)
Options:
1) Max Planck
2) Mark Nicholas
3) Albert Einstein
4) Alfred Hitchcock
Correct Answer: Max Planck
Planck’s law describes the spectral density of electromagnetic radiation emitted by a black body in thermal equilibrium at a given temperature T.

Q40.As per Newton’s law of gravitation, the force between two bodies is
न्यूटन के गुरुत्वाकर्षण के नियम के अनुसार, दो वस्तुओं के बीच का बल ______ होता है (22-Jan-2017)
Options:
1) directly proportional to the product of their masses
2) directly proportional to the distance between them
3) directly proportional to the product of their radius
4) directly proportional to the product of forces
Correct Answer: directly proportional to the product of their masses

Q41.Sound can not travel in which of the following medium?
ध्वनि निम्नलिखित में से किस माध्यम में यात्रा नहीं कर सकता है?  (22-Jan-2017)
Options:
1) Solid
2) Liquid
3) Gas
4) Vacuum
Correct Answer: Vacuum

Q42.­_______is same on every point on a rotating body.
एक घूर्णन वस्तु पर _____ हर बिंदु पर एक सामान होता है । (22-Jan-2017)
Options:
1) Linear velocity
2) Linear momentum
3) Angular torque
4) Angular velocity
Correct Answer: Angular velocity
कोणीय गति

Q43.­ The path of a projectile is called its .
प्रक्षेप्य के पथ को उसका _______ कहा जाता है   (22-Jan-2017)

Options:
1) Altitude
2) Range
3) Trajectory
4) Flight
Correct Answer: Trajectory
प्रक्षेप पथ

Q44.­ ________ states that the total current entering a junction is equal to the total current leaving the junction.
_________ बताता है कि एक जंक्शन में प्रवेश करने वाला कुल धारा उस जंक्शन को छोड़ने वाली कुल धारा के बराबर होती है। (22-Jan-2017)
Options:
1) Lenz’s Law
2) Hooke’s Law
3) Ohm’s Law
4) Kirchhoff’s First Law
Correct Answer: Kirchhoff’s First Law

Q45.­ Acceleration due to gravity on a planet decreases with .
किसी ग्रह पर गुरुत्वाकर्षण के कारण ______ के साथ त्वरण कम हो जाता है। (22-Jan-2017)
Options:
1) decrease in radius of the planet
2) increase in mass of the planet
3) decrease in mass of the body
4) increase in altitude from surface of the planet
Correct Answer: increase in altitude from surface of the planet

Q46.The residual attractive or repulsive forces between molecules or atomic groups that do not arise from a covalent bond, or ionic bonds is called .
अणुओं या परमाणु समूहों के बीच अवशिष्ट आकर्षक या प्रतिकारक बल जो कि सहसंयोजक बंधन, या आयनिक बंधन से उत्पन्न नहीं होते, उन्हें ______कहा जाता है।, (23-Jan-2017)
Options:
1) Neutral Bond
2) Non Polar Bond
3) Electro Valence bond
4) Van der Walls bond
Correct Answer: Van der Walls bond

Q47. Instrument for measuring time is called .
समय को मापने के यंत्र को ________ कहा जाता है। (23-Jan-2017)
Options:
1) Diagometer
2) Anemometer
3) Durometer
4) Chronometer
Correct Answer: Chronometer

Q48. If the radius of the earth decreases and its mass remains the same, then the value of “acceleration due to gravity” will .
यदि पृथ्वी की त्रिज्या घट जाती है और उसके द्रव्यमान समान रहता है, तो “गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण” का मान ______ होगा (23-Jan-2017)
Options:
1) decrease
2) increase
3) remain the same
4) become zero
Correct Answer: increase

Q49. In a projectile motion, a large angle with the horizontal produces
एक प्रक्षेप्य गति में क्षैतिज के साथ एक बड़ा कोण _______ पैदा करता है। (23-Jan-2017.)
Options:
1) flat trajectory
2) curve trajectory
3) straight trajectory
4) high trajectory
Correct Answer:
high trajectory

Q50. For what is Mohs scale used?
मोहस पैमाने का प्रयोग किस लिए किया जाता है? (23-Jan-2017)
Options:
1) To measure brightness of a substance
2) To measure viscosity of a liquid
3) To measure elasticity of a material
4) To measure hardness of minerals
Correct Answer: To measure hardness of minerals

Q51. _______of a wave is the rate of transfer of energy per unit area perpendicular to the direction of travel of the wave.
किसी लहर की _______ उस लहर की यात्रा की दिशा के लम्बवत प्रति इकाई क्षेत्र में उर्जा के हस्तांतरण की दर को कहते हैं  (24-Jan-2017)
Options:
1) Interference
2) Rectification
3) Intensity
4) Diffraction
Correct Answer: Intensity

Q52. Motion of a train is an example of .
ट्रेन की गति ______ का एक उदाहरण है।  (24-Jan-2017)
Options:
1) Rotatory motion
2) Spin motion
3) Projectile motion
4) Translatory motion
Correct Answer: Translatory motion

Q53. ______mirror is used in the headlights of cars.
_______ दर्पण कारों की हेडलाइट्स में उपयोग किया जाता है (25-Jan-2017)
Options:
1) Semi-circular
2) Conical
3) Convex
4) Concave
Correct Answer: Concave
अवतल
Q54.­ Cryogenics is a branch of Physics that deal with .

क्रायोजेनिक्स भौतिकी की एक शाखा है जो _______ से संबंधित है। (25-Jan-2017)
Options:
1) very high temperatures
2) very low temperatures
3) growth of extremely small crystals
4) growth of extremely large crystals
Correct Answer: very low temperatures

Q55. ________ states that the induced e.m.f. is directly proportional to the rate of change of magnetic flux linkage or rate of cutting of magnetic flux linkage.
_______ कहता है कि प्रेरित ई.एम.एफ चुंबकीय प्रवाह लिंकेज के या चुंबकीय प्रवाह लिंकेज को काटने की दर के परिवर्तन की दर के समानुपातिक होता है।  (27-Jan-2017)
Options:
1) Lenz’s Law
2) Hooke’s Law
3) Ohm’s Law
4) Faraday’s Law
Correct Answer: Faraday’s Law

Q56. If the vector sum of torques acting on a system is zero, then the object is in
अगर किसी प्रणाली पर कार्य करने वाले टार्क के सदिश योग शून्य है, तो वह वस्तु ________ में है (27-Jan-2017)
Options:
1) static equilibrium
2) translatory equilibrium
3) linear equilibrium
4) rotational equilibrium
Correct Answer: rotational equilibrium
घूर्णीय संतुलन

Q57.­ ______ is defined as the force acting per unit current per unit length on a wire placed at right angles to the magnetic field
_______ चुंबकीय क्षेत्र में समकोण पर रखी किसी तार पर प्रति इकाई प्रवाह प्रति लम्बाई कार्य करने वाले बल के रूप में परिभाषित किया जाता है। . (27-Jan-2017)
Options:
1) Magnetic susceptibility
2) Magnetic flux density
3) Magnetic flux
4) Magnetic pulse
Correct Answer: Magnetic flux density
चुंबकीय प्रवाह का घनत्व
Magnetic flux density is defined as the amount of magnetic flux in an area taken perpendicular to the magnetic flux’s direction.

Q58. If an object moves in a purely rotatory motion, then each constituent particle of the body moves in a circle, the centre of which is located on a line is called .
यदि कोई वस्तु विशुद्ध रूप से घुमने वाली गति में चलती है , तो उसका प्रत्येक घटक कण एक वृत्त में चलता है , जिसका केंद्र एक रेखा पर स्थित होता है, जिसे ______ कहते हैं  (27-Jan-2017)
Options:
1) the axis of rotation
2) the line of rotation
3) the spinning rod
4) the fixed line
Correct Answer: the axis of rotation
घूर्णन कि धुरी

Q59.­ The work done by centripetal force is .
केंद्रीय बल द्वारा _______ कार्य किया जाता है।  (30-Jan-2017)
Options:
1) positive
2) zero
3) negative
4) unity
Correct Answer: zero
Work done by centripetal force along tangential direction will be zero as displacement and force vector are normal to each other.
F*s=0

Q60.­ What is the SI unit of Torque?
टार्क की एस.आई यूनिट क्या है? (29-Jan-2017)
Options:
1) newton/meter
2) newton meter
3) newton second
4) newton/meter squared
Correct Answer: newton meter

Q61.­ What is the unit of the physical quantity, Illuminance?

भौतिक मात्रा ज्योति की इकाई क्या है? (29-Jan-2017)
Options:
1) Siemens
2) Tesla
3) lux
4) Weber
Correct Answer: lux

Q62.­ If a body moves with a uniform speed in a circular motion, then .
यदि कोई वस्तु वृत्तीय गति में एक समान वेग के साथ चलता है, तो (29-Jan-2017)
Options:
1) its acceleration is increasing
2) its acceleration is zero
3) its velocity is changing
4) its velocity is uniform
Correct Answer: its velocity is changing
In circular motion with uniform speed, the body is accelerating as the direction of speed is continously changing hence the velocity is changing. Moreover, the acceleration is constant and directed towards the center of the circular trajectory.

Q63.­ An example of longitudinal waves (in gas as a medium) is .
अनुदैर्ध्य तरंगों (गैस के एक माध्यम में ) _______ का एक उदाहरण है (29-Jan-2017)
Options:
1) heat waves
2) radio waves
3) electromagnetic waves
4) sound waves
Correct Answer: sound waves
In a longitudinal wave, the particles of the medium move parallel to the wave’s direction of travel
In a transverse wave, the particles of the medium move perpendicular t

Q64.­ ____________ of a material is defined as the minimum amount of the work necessary to remove a free electron from the surface of the material.
किसी पदार्थ के _________ को उस पदार्थ कि सतह से एक मुक्त इलेक्ट्रान को दूर करने के लिए लगने वाले आवश्यक काम कि न्यूनतम राशि के रूप में परिभासित किया जाता है  (3-Feb-2017)
Options:
1) The electro-repulsive force
2) The coulomb factor
3) The power factor
4) The work function
Correct Answer: The work function

Q65.­ A cannon ball is fired. The motion of this ball is an example of
एक तोप का गोला दागा गया है इस गोले की गति _______ का एक उदाहरण है। (3-Feb-2017 .)
Options:
1) Straight line motion
2) projectile motion
3) Hyperbolic motion
4) horizontal motion
Correct Answer: projectile motion

Q66.­ What is the unit of the physical quantity, Magnetic flux?
भौतिक मात्रा ‘चुंबकीय प्रवाह’ की इकाई क्या है? (3-Feb-2017)
Options:
1) farad
2) weber
3) tesla
4) henry
Correct Answer: weber

Q67.­ What does the slope of a velocity time graph represent?
एक वेग समय ग्राफ की ढलान क्या दर्शाता है? (3-Feb-2017)
Options:
1) Acceleration
2) Distance
3) Speed
4) Momentum
Correct Answer: Acceleration

Q68.­ What is the unit of the physical quantity “Jerk”?
भौतिक मात्रा “जर्क” की इकाई क्या है? (3-Feb-2017)
Options:
1) meter second
2) meter per second cube
3) meter per second square
4) meter per second
Correct Answer: meter per second cube
SI units are m/s3
jerk, also known as jolt, surge, or lurch, is the rate of change of acceleration; that is, the derivative of acceleration with respect to time, and as such the second derivative of velocity, or the third derivative of position. Jerk is a vector

Q69.­ ­ What is the unit of the physical quantity “Magnetic field strength”?
भौतिक मात्रा “चुंबकीय क्षेत्र कि ताकत” की इकाई क्या है?  (7-Feb-2017)
Options:
1) joule per meter
2) newton per meter
3) kelvin per meter
4) ampere per meter
Correct Answer: ampere per meter

Q70.­ A transformer can do all of the following except
ट्रांसफॉर्मर इनमे से एक को छोड़कर निम्न सभी कर सकते हैं (7-Feb-2017)
Options:
1) step­up a/c voltage
2) step­up a/c current
3) step­up a/c power
4) step­down a/c voltage
Correct Answer: step¬up a/c power

Q71.­ Instrument for measuring work performed is called
किये गए काम को मापने के यंत्र को _____ कहा जाता है। (7-Feb-2017)
Options:
1) Eudiometer
2) Anemometer
3) Hyetometer
4) Ergometer
Correct Answer: Ergometer

Q72.­ What is the unit of the physical quantity “Stress”?

भौतिक मात्रा “तनाव” की इकाई क्या है?  (7-Feb-2017)
Options:
1) newton second
2) steradian
3) pascal
4) joule
Correct Answer: pascal

Q73.­ Upward force on a floating body is called _____
किसी तैरती हुई वस्तु पर लगने वाला उर्ध्व बल को _______ कहते है। (8-Feb-2017 .)
Options:
1) jerk
2) buoyancy
3) Archimedal force
4) Anti-gravity
Correct Answer: buoyancy

Q74.­ ­ An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion until and unless it is acted upon by an external force. This is Newton’s _______ ?
एक वस्तु जब तक स्थिर है तब तक वह स्थिर हि रहेगी , और यदि गति में हैं , तो वह गति में ही रहेगी , जब तक उस पर कोई बाह्य’बल नहीं लगाया जायेगा | यह न्यूटन का कौन सा नियम है ?  (7-Jan -2017)
Options:
1) First law
2) Second law
3) Third law
4) Fourth law
Correct Answer: First law

Q75.­ For every action, there is an equal and opposite reaction, is Newton’s
प्रत्येक क्रिया कि उसके तुल्य और एक विपरीत प्रतिक्रिया होती है , यह न्यूटन का कौन सा नियम है? (8-Jan -2017)
Options:
1) First law
2) Second law
3) Third law
4) Fourth law
Correct Answer: Third law

Q76.­ Name the first Indian who got Nobel Prize in physics.
वह कौन पहले भारतीय हैं, जिन्हें भौतिक विज्ञान में नोबेल पुरस्कार मिला है।  (8-Jan -2017)
Options:
1) CK Naidu
2) Rangnath Mishra
3) Amartya Sen
4) CV Raman
Correct Answer: CV Raman

Q77.­ Women have shrill voice because of
महिलाओं की तीखी आवाज ______ के कारन होती है । (8-Feb-2017)
Options:
1) Low frequency
2) High frequency
3) Shrill vocals
4) Strong epiglottis
Correct Answer: High frequency

Q78.­ ­ Who invented the Lightning Rod in 1749? (19-Jan-2017)
Options:
1) Benjamin Franklin
2) Nikola Tesla
3) Eli Whitney
4) George Washington
Correct Answer: Benjamin Franklin

Q79.­ ­ Atmospheric pressure is measured by .
वायुमंडलीय दबाव किससे मापा जाता है।  (19­-Jan­-2017)
Options:
1) Barometer
2) Hexameter
3) Nanometer
4) Glaxometer
Correct Answer: Barometer

Q80.­ ­ With reference to gravity, what is G called?
गुरुत्वाकर्षण के संदर्भ में ,G को क्या कहा जाता है? (23-Jan-2017)
Options:
1) Gravitational constant
2) Gravitational attraction
3) Gravitational force
4) Acceleration due to gravity
Correct Answer: Gravitational constant

Q81.­ Who Invented water turbine?  (24-Jan-2017)
Options:
1) Enrico Fermi
2) Adolf Gaston Eugen Fick
3) Sandford Fleming
4) Benoit Fourneyron
Correct Answer: Benoit Fourneyron

Q82.­ ­ Who Invented Electric Stove?  (25-Jan-2017)
Options:
1) Lloyd Groff Copeman
2) Bartolomeo Cristofori
3) Leonardo da Vinci
4) Philip Diehl
Correct Answer: Lloyd Groff Copeman

Q83.Who Invented Laser?  (29-Jan-2017)
Options:
1) William Friese­Greene
2) Arthur Fry
3) Gordon Gould
4) Otto von Guericke
Correct Answer: Gordon Gould

Q84.Who won Nobel prize for Physics in 2015?
किसने 2015 में भौतिकी के लिए नोबेल पुरस्कार जीता?  (1-Feb-2017)
Options:
1) Hiroshi Amano
2) Takaaki Kajita
3) Isamu Akasaki
4) Makoto Kobayashi
Correct Answer: Takaaki Kajita

Q85.­ C. V. Raman won Nobel Prize for which category?
सीवी रमन को किस श्रेणी के लिए नोबल पुरस्कार मिला ? (1-Feb-2017)
Options:
1) Literature
2) Physics
3) Peace
4) Economic Studies
Correct Answer: Physics

Q86.­ – Human beings’ hearing range is .
मनुष्य जाति के ‘ सुनने की सीमा _______ है।   (3-Feb-2017)
Options:
1) 50 to 50,000 Hz
2) 40 to 40,000 Hz
3) 30 to 30,000 Hz
4) 20 to 20,000 Hz
Correct Answer: 20 to 20,000 Hz

Q87.­ ­ Kaleidoscope was invented by .   (8-Feb-2017)
Options:
1) John Barber
2) Tim Berners­Lee
3) Alan Blumlein
4) David Brewster
Correct Answer: David Brewster

Q88.­ ­ Barometer was invented by   (7-Jan -2017)
Options:
1) Evangelista Torricelli
2) Charles XavierThomas
3) Edward Teller
4) Gustav Tauschek
Correct Answer: Evangelista Torricelli

Q89.­ – Seismometer was invented by   (8-Jan -2017)
Options:
1) Alexander Parkes
2) Luigi Palmieri
3) Alexey Pajitnov
4) Ransom Eli Olds
Correct Answer: Luigi Palmieri

Q90.­ – Electric tram was invented by?  (9-Jan -2017)
Options:
1) Fyodor Pirotsky
2) Arthur Pitney
3) Fritz Pfleumer
4) Stephen Perry
Correct Answer: Fyodor Pirotsky

Q91.­ – Electric chair was invented by   (9-Jan -2017)
Options:
1) Alfred P. Southwick
2) Isaac Singer
3) Murasaki Shikibu
4) Hanaoka Seish?
Correct Answer: Alfred P. Southwick

Q92.­ – The study of universe is known as ________.
ब्रह्मांड के अध्ययन को ________ के नाम से जाना जाता है। (9-Jan -2017)
Options:
1) Cosmology
2) Astrology
3) Seismology
4) Limnology
Correct Answer: Cosmology

Q93.­ – Electroscope was invented by  (11-Jan-2017)
Options:
1) Jean-Antoine Nollet
2) Alfred Nobel
3) Joseph Nicephore Niépce
4) Ted Nelson
Correct Answer: Jean-Antoine Nollet

Q94.­ – Who invented Television?    (11-Jan-2017)
Options:
1) J L Baird
2) Aristotle
3) James Clerk Maxwell
4) Nikola Tesla
Correct Answer: J L Baird

Q95.­ ­ Who invented Vacuum Flask?    (12-Jan-2017)
Options:
1) Charles Babbage
2) Alexander Fleming
3) Gregory Pincus
4) James Dewar
Correct Answer: James Dewar

Q96.­ ­ Instrument for measuring wind velocity is called (17-Jan-2017)
Options:
1) Coulombmeter
2) Anemometer
3) Cyanometer
4) Chronometer
Correct Answer: Anemometer

Q97.Formula for distance is     (10-Jan -2017)
Options:
1) speed x time
2) time / speed
3) speed x acceleration
4) velocity / speed
Correct Answer: speed x time

Q98.One nanometer is equal to _____________ meters.
एक नैनोमीटर मीटर _____________ के बराबर है।         (15-Jan-2017)
Options:
1)10 raised to the power (­3)
2)10 raised to the power (­6)
3)10 raised to the power (­9)
4)10 raised to the power (­12)
Correct Answer: 10 raised to the pow

Click here to Join Our SSC CHSL 2017 exam Preparation Group

Click here to join Our Telegram Group

 Click here to join our All Exam Preparation Group

Click here to download PDF

Add a Comment