Crack SSC CGL 2017 TIER-II Days-27

Hlo Readers    

 In this post we are sharing you Crack SSC CGL 2017 TIER-II Days-27  include fill in the blanks and       Cloze test Special.

                                          Fill in the Blanks & Cloze Test

DIRECTIONS (Qs. 1-5) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four

(SSC CGL 1″ Sit. 2010)

  1. The hotel was not too expensive, _____

(a) was it ?                   (b) wasn’t it ?

(c) is it ?                      (d) isn’t it ?

  1. Like humans, zoo animals must have a dentist _____ their teeth.

(a) fill                          (b) filled

(c) filling                     (d) to be filled

  1. It was very kind of you to do the washing-up, but you _____ it.

(a) didn’t have to do   (b) hadn’t to do

(c) mightn’t have done

(d) mustn’t have done

  1. He went _____ sea alone.

(a) in                            (b) to

(c) into                         (d) on

  1. The ______ of our civilization from an agricultural society to today’s complex industrial world was accompanied by war.

(a) adjustment                         (b) migration

(c) route                       (d) metamorphosis

DIRECTIONS (Qs. 6-10) : In the following questions sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four (SSC CGL 2nd Sit. 2010)

  1. The court _____ cognizance of the criminal’s words.

(a) took                        (b) made

(c) gave                       (d) allowed

  1. _______ wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.

(a) Whichever              (b) Whoever

(c) Whatever               (d) Wherever

  1. As he got older his belief in these principles did not ______.

(a) wither                     (b) shake

(c) waver                     (d) dither

  1. Everyone in this world is accountable to God ______ his actions.

(a) about                      (b) for

(c) to                            (d) over

  1. Your father used to be the principal of this college ______?

(a) did he ?                  (b) does he ?

(c) didn’t he ?              (d) doesn’t he ?

DIRECTIONS (Qs. 11-15) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Our alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four. (SSC CGL 1st Sit. 2011)

  1. The housewife ______the cakes burning, and ran to switch off the oven.

(a) smell                       (b) smells

(c) smelt                      (d) smelling

12._____  an old legend, King Shirham lived in India.

(a) In the event of       (b) Due to

(c) According to          (d) In reference to

  1. _____ you leave now, you will be late.

(a) Until                       (b) Till

(c) Unless                    (d) Although

  1. The _____ were arrested for illegally hunting the bears.

(a) poachers                 (b) rangers

(c) soldiers                   (d) villagers

  1. If you had followed the rules, you ____ disqualified.

(a) will not be              (b) would not be

(c) will not have been (d) would not have been

DIRECTIONS (Qs. 16-20) : Sentences are given with blanks to be filled in with a given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four. (SSC CGL 2nd Sit. 2011)

 

  1. The company let me ____time off work.

(a) take                        (b) taking

(c) to take                    (d) took

  1. I assume _____with me.

(a) every one agreeing             (b) that every one agrees

(c) every one to agree              (d) that every one to agree

  1. ______ the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.

(a) Reserving               (b) Destroying

(c) Preserving              (d) Maintaining

  1. If I had helped him, he______.

(a) will not be drowned

(b) would not be drowned

(c) will not have drowned

(d) would not have drowned

  1. When will you head ______ your assignment?

(a) in                            (b) back

(c) down                      (d) into

DIRECTIONS (Qs. 21-30) : Some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.

Passage (Q no. 21-30)

Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials 156 the island in a boat 157 gifts for them. The islanders come  158  hesitantly only after the officials  159  dumbed the coconuts brought  160  them onto the beach and begin  161  away from their small island. On some nights the tribals even 162 up enough courage to swim upto a few feet  163  from the boat. The officials maintain that they do 164 want to interfere with the way of life of the tribals. The island 165 heavily on the mainland for most goods.

(SSC CGL 2nd Sit. 2011)

  1. (a) approach (b) depart

(c) present                   (d) absent

  1. (a) coming (b) leaving

(c) carrying                  (d) relieving

  1. (a) forward (b) backward

(c) sides                       (d) upward

  1. (a) has (b) have

(c) had                         (d) be

  1. (a) by (b) to

(c) in                            (d) for

  1. (a) watching (b) seeing

(c) sailing                     (d) stopping

  1. (a) leave (b) muster

(c) come                      (d) present

  1. (a) correctly (b) distantly

(c) near                        (d) away

  1. (a) no (b) neither

(c) not                          (d) nor

  1. (a) spy (b) rely

(c) occupy                   (d) reply

DIRECTIONS (Qs. 31-40) : In the following passage some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

PASSAGE (Q. Nos. 31-40)

The Solar System has been a complicated wonder for the astronomers. This is a (191) to which we may never have the exact answer. Man has wondered (192) the age of the Earth (193) ancient times. There were all kinds of (194) that seemed to have the (195). But man could not begin to (196) about the question scientifically until about 400 years (197). When it was proved that the (198) revolved round the Sun and the Earth was a (199) of our Solar System, then scientists knew where to (200).

(SSC CGL 1St Sit. 2011)

  1. (a) problem (b) question

(c) matter                     (d) query

  1. (a) around (b) out

(c) about                      (d) on

  1. (a) since (b) during

(c) around                    (d) from

  1. (a) ideas (b) opinions

(c) stories                     (d) matters

  1. (a) solution (b) novel

(c) book                       (d) answer

  1. (a) read (b) think

(c) open                       (d) guess

  1. (a) now (b) time

(c) then                        (d) ago

  1. (a) Moon (b) time

(c) Earth                      (d) Mars

  1. (a) part (b) division

(c) opening                  (d) centre

  1. (a) end (b) begin

(c) think                       (d) work

DIRECTIONS (Qs. 41- 45) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

(SSC CGL 1st Sit. 2012)

  1. The Union Budget is likely to be presented on February 26, two days ahead of the _________ date.

(a) critical                    (b) conventional

(c) suitable                   (d) convenient

  1. I am sorry ______ the mistake.

(a) from                       (b) with

(c) for                          (d) at

  1. He _____ her that she would pass.

(a) insured                   (b) ensured

(c) assumed                 (d) assured

  1. Your father _______ worry. I’m a very careful driver.

(a) needn’t                   (b) none

(c) can’t                       (d) doesn’t

  1. The ______ chosen for construction of the building is in the heart of the city.

(a) cite                         (b) slight

(c) sight                       (d) site

DIRECTIONS (Qs. 46-50) : In the following questions sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative.

(SSC CGL 2nd Sit. 2012)

  1. The ladies black purse, which is on sale has a beautiful _______ carved on it.

(a) motif                      (b) patch

(c) layout                     (d) schematic

  1. Who is the person you _____ at the cinema last night?

(a) were recognising    (b) recognised

(c) have recognised     (d) had recognised

  1. As you sow _____ shall you reap.

(a) when                      (b) as

(c) like                         (d) so

  1. He complemented her ______ new dress.

(a) for                          (b) of

(c) on                           (d) about

  1. It took him a long time ______ the candidate’s application.

(a) to considering        (b) to consider and weigh

(c) considering weighing

(d) to consider and to weigh

DIRECTIONS (Qs. 51-55) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

(SSC CGL 1st Sit. 2012)

  1. I ________ lunch one hour ago.

(a) have had                (b) had had

(c) have                       (d) had

  1. He thought that my car _______ for sale.

(a) is                            (b) was

(c) has been                 (d) will be

  1. He tried to prevent me ______ doing my duty

(a) against                    (b) at

(c) with                        (d) from

  1. To the dismay of the student body, the class president was _______ berated by the principal at the school

assembly.

(a) ignominiously        (b) privately

(c) magnanimously      (d) fortuitously

  1. I would apologize if I ______you.

(a) am                          (b) was

(c) have been               (d) were

DIRECTIONS (Qs. 56-60) : In the following questions sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL 2″ Sit. 2012)

  1. ________ pollution control measures are expensive, many industries hesitate to adopt them.

(a) Although                (b) However

(c) Because                  (d) Despite

  1. It is not ______ for a man to be confined to the pursuit of wealth.

(a) healthy                   (b) easy

(c) possible                  (d) common

  1. _________ his being innocent of the crime, the judge sentenced him to one year imprisonment.

(a) Inspite of               (b) In case of

(c) On account of        (d) In the event of

  1. It is a story of two men and a batch of _______ armoured cars.

(a) deceased                (b) diseased

(c) decrepit                  (d) defeated

  1. Although there is _______ gunfire, there is no stiff resistance to the revolutionary army.

(a) bitter                      (b) meagre

(c) continuous                         (d) sporadic

DIRECTIONS (Qs. 61-65) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC Sub. Ins. 2012)

  1. He will dispense_______ your services.

(a) of                           (b) off

(c) on                           (d) with

  1. I have given her ______.

(a) a work                    (b) some works

(c) a piece of work      (d) many works

  1. He is a popular teacher. He seems to be _______ for that profession.

(a) cut down                (b) cut off

(c) cut in                      (d) cut out

  1. He was______ pertaining his innocence.

(a) stridently                (b) harshly

(c) confidently            (d) quickly

  1. If you were found guilty of exceeding the speed limit, you ______ to pay a fine.

(a) would have            (b) would had

(c) will have                (d) have

DIRECTIONS (Qs. 66-70) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four:

(SSC CHSL 2012)

  1. Let us quickly ________.

(a) muddle                   (b) huddle

(c) hurdle                     (d) puddle

  1. Rajesh’s car wasn’t ______ Ramesh’s, so we were too exhausted by the time we reached home.

(a) such comfortable   (b) as comfortable as

(c) comfortable enough

(d) so comfortable that

  1. I don’t suppose that Pramod will be elected ________ how hard he struggles as he is not completely supported by the committee.

(a) although                 (b) seeing as

(c) no matter                (d) however heath.

  1. Regular exercise is conducive _______ health.

(a) in                            (b) to

(c) for                          (d) of

  1. Can you please ________ publish it ?

(a) find out                  (b) go through

(c) set out                    (d) look up

DIRECTIONS (Qs. 71-80) : In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Growing urbanization and literacy, especially female education, will no doubt change the plight of women in India. But the 71 will be slow and painful. Are we  72  to wait until this happens while more and more girls meet their  73  end? Not if we lay calim to an India that is  74  and aspires to attain superpower status. there is only one quick  75  , which is not to wait for 76 to change, but to compel the police force to  77  their attitude. The attitude of the police force will become  78  if there is a big stick poised to hit them. They will be more  79  to women victims and keener to catch the  80  if they knew that they themselves will be punished or sacked. In an insensible society, fear is the only key. (SSC Sub. Ins. 2012)

  1. (a) method (b) manner

(c) process                               (d) section

  1. (a) keen (b) prepared

(c) made                                  (d) asked

  1. (a) tragic (b) lethal

(c) systematic                          (d) methodical

  1. (a) growing (b) shining

(c) competing                          (d) plodding

  1. (a) decision (b) thought

(c) idea                                    (d) solution

  1. (a) attitudes (b) nature

(c) behaviour                           (d) opinions

  1. (a) alter (b) reverse

(c) change                                (d) cleanse

  1. (a) democratic (b) lenient

(c) liberal                                 (d) easy

  1. (a) affectionate (b) considerate

(c) attentive                             (d) concerned

  1. (a) culprits (b) rowdies

(c) hooligans                            (d) law- breakers

DIRECTIONS (Qs. 81-95) : You have following two brief passages with 10 questions in Passage-I and 5 questions in passage II. Read the passages carefully and fill up the blanks with suitable words out of the four alternatives given.

PASSAGE-I

Parents tend to spoil their own children either by overindulgence or by deprivation. Childhood should be the time for  81  from primary selfishness to sharing, for learning to  82  with deprivation and disappointment and learning to  83  failure, since breaking a toy and forgetting a homework assignment are  84  serious than breaking a marriage or forgetting to prepare for career advancement. But  85  deprivation, as is common in  86  families, leaves many children  87  the stage of personal gratification. They lack resources for developing a sense of  88  towards others and a wish to care for them. And children  89  be poor to be underprivileged. The  90  are also deprived, cheated out of learning how to face life.

(SSC CHSL 2012)

  1. (a) changing (b) turning

(c) shifting                               (d) removing

  1. (a) cope up (b) adjust

(c) fight                                   (d) cope

  1. (a) overcome (b) eliminate

(c) remove                               (d) forget

  1. (a) far better (b) far less

(c) far worse                            (d) far more

  1. (a) much (b) exhaustive

(c) excessive                            (d) every

  1. (a) undernourished (b) uncoordinated

(c) uncooperative                    (d) underprivileged

  1. (a) stuck in (b) stuck on

(c) stuck about                        (d) stick in

  1. (a) gratitude (b) responsibility

(c) concern                              (d) friends hip

  1. (a) would not (b) should not

(c) need not                             (d) had not

  1. (a) over confident (d) over cautious

(c) over enthusiastic                (d) over indulged

PASSAGE -II

Auctions are public  91  of goods, conducted by an 92  auctioneer. He encourages buyers to  93  higher prices and finally names the  94  bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer  95  a small hammer on a table in front of him.

  1. (a) sale (b) marketing

(c) promotion                          (d) viewing

92 (a) authoritative                  (b) allowed

(c) authentic                            (d) approved

  1. (a) bid (b) buy

(c) get                                      (d) bargain

  1. (a) smartest (b) highest

(c) biggest                               (d) strongest

  1. (a) bangs (b) thrashes

(c) smashes                              (d) hits

DIRECTIONS (Qs. 96-100) : Sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s).

(SSC CGL 1st Sit. 2013)

  1. He was assured by his friends ________ every type of help in an emergency.

(a) about                                  (b) by

(c) of                                       (d) with

  1. He was not a man______ intelligence.

(a) empty of                            (b) lacking of

(c) devoid of                           (d) absent of

  1. The work ________, he left his office.

(a) having been over                (b) having completed

(c) having been completed      (d) on being finished

  1. Our monthly expenditure __________ by five hundred rupees when we decided to buy milk from the milkman.

(a) grew up                              (b) shot up

(c) got up                                 (d) lifted up

  1. __________ to people looked well enough, but when one looked more closely one saw that their faces were filled with despair.

(a) At first sight                      (b) At first looking

(c) At first observation            (d) On first sight

DIRECTIONS (Qs. 101-105) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL Sit. 2013)

  1. Google is one of the most popular search engines, it is _______ by the intemet users.

(a) utilized                               (b) effected

(c) examined                           (d) flabbergasted

  1. Raj was tired of Puja’s ________approach, so he asked her to make her final decision by that evening.

(a) silly-willy                           (b) dilly-dally

(c) wasting                              (d) dilly-nally

  1. Ria is _______ at speaking languages. It is difficult to _______ only one puppy for animal shelter.

(a) adept, adapt                       (b) adapt, adapt

(c) adept, adopt                       (d) adapt, adopt

  1. School days are considered to be the best years of your life. When my ________ year in school began. I began, to think of those past enjoyable days and of my future also.

(a) penultimate                        (b) absolute

(c) integral                               (d) termination

  1. Being ______, the judge gave a favourable verdict.

(a) sagacious                            (b) pugnacious

(c) malicious                            (d) tenacious

DIRECTIONS (Qs. 106-110) : In these questions sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL 1st Sit. 2013)

  1. All is not well_________ the automobile sector.

(a) of                                       (b) down

(c) in                                        (d) to

  1. Many premier educational institutions come forward to have a _______ with flourshing industries.

(a) tie-down                            (b) tie-up

(c) tie-in                                   (d) tie-on

  1. He slipped _______ his old ways and started drinking again.

(a) into                                     (b) off

(c) by                                       (d) in

  1. They reached the railway station before the train _______.

(a) had left                              (b) had been left

(c) left                                                 (d) was leaving

  1. The Information and Communication Technology has _______ age and employes very highly paid technocrats.

(a) come of                              (b) come upon

(c) come out of                        (d) come through

DIRECTIONS (Qs. 111-115) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it.

(SSC CGL 1st Sit. 2013)

  1. Mr. Murugan has been in this college ________2010.

(a) for                                      (b) since

(c) after                                   (d) before

  1. We attended a _____ discourse.

(a) spiritual                              (b) spirituous

(c) spirituality                          (d) spiritually

  1. The valley is known for its______ growth of vegetation.

(a) luxurious                            (b) luxury

(c) luxuriant                             (d) luxuriously

  1. Satyajitray’s films_____ all barriers of caste, creed and religion. They are universal.

(a) transcend                           (b) transcends

(c) trancend                             (d) transend

  1. I could hardly recognize him _____ I saw him.

(a) after                                   (b) but

(c) and                                     (d) when

DIRECTIONS (Qs. 116-120): Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate and suitable word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL 1st Sit. 2013)

  1. Student-parking should be _____ ; students should not be charged to buy parking stickers.

(a) fined                                  (b) free

(c) costly                                 (d) cheap

  1. If you have roses growing in your garden, you can make a lovely ______of flowers at home.

(a) bouqutte                             (b) bucquete

(c) bouquete                            (d) bouquet

  1. The _____ of the middle school is a woman of ________.

(a) Principles, Principal           (b) Principals, Principal

(c) Principal, Principle             (d) Principle, Principals

  1. With the changing times, most of the students have become business-like they are _________and want to take only those courses which they find rewarding.

(a) idealistic                             (b) pragmatic

(c) enthusiastic                        (d) partial

  1. 1. John’s at ________ institute studying French.
  2. They’re building _______school at the end of our street.
  3. Do they live in _______ United Kingdom or somewhere else?

(a) a, the, an                            (b) the, a, an

(c) an, a, the                            (d) the, an, a

DIRECTIONS (Qs. 156-160) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

(SSC Sub. Ins. 2013)

  1. There are not solitary, free-living creatures ; every form of life is _______other forms.

(a) dependent on                     (b) parallel to

(c) overshadowed by              (d) segregated from

  1. I’ll take______ now as I have another’s appointment sonic where else.

(a) departure                            (b) my leave

(c) permission                          (d) leave from work

  1. A garden knife is______ used for right pruning.

(a) generally                            (b) compulsorily

(c) systematically                    (d) daily

  1. Serious threat to our ecology and environment can be _____________ with organic cultivation.

(a) hastened                             (b) impeded

(c) aggravated                                     (d) combated

  1. ‘My India’ by Corbett deals _____ the author’s familiarity with and love of India.

(a) in                                        (b) of

(c) at                                        (d) with

DIRECTIONS (Qs. 126-130) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CHSL 2013)

  1. The human mind seems to have built-in _____ against original thought.

(a) prejudices                           (b) ideas

(c) interests                              (d) safeguards

  1. A child is the future of a family _____nation.

(a) just as                                 (b) as a

(c) like a                                  (d) as well as of a

  1. If strict security measures were taken, the tragedy might have been ______.

(a) restrained                           (b) averted

(c) removed                             (d) controlled

  1. The deceased left ______children.

(a) behind                                (b) for

(c) with                                    (d) by

  1. The statue ______ a global symbol of freedom

(a) stands against                    (b) stands to

(c) stands for                           (d) stands as

DIRECTIONS (Qs. 131-140) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC Multitasking 2013)

  1. The new government took _____ last Year.

(a) out                                      (b) after

(c) over                                    (d) upon

  1. Mohan’s career has taken some _____ twists and turns.

(a) incentive                            (b) interesting

(c) interactive                          (d) intuitive

  1. The bus ______fifty passengers fell _____ the river.

(a) with; into                           (b) for; upon

(c) over; on                              (d) of at

  1. It is raining _____. Do not go out.

(a) heavily                               (b) fast

(c) soundly                              (d) strongly

  1. She tries to adjust_____ her relations.

(a) for                                      (b) at

(c) so                                       (d) with

  1. She was remarkably ______in singing and dancing.

(a) accomplished                     (b) conducive

(c) fluctuating                                     (d) cooperative

  1. Sheila gained an advantage______ me.

(a) upon                                   (b) from

(c) on                                       (d) over

  1. Take this medicine regularly and you will get rid _____this disease.

(a) at                                        (b) from

(c) of                                       (d) over

  1. Statistics ______ always my worst subject.

(a) are                                      (b) were

(c) is                                        (d) have

  1. When she retired, she handed _____ the charge to the Vice-President.

(a) over                                    (b) out

(c) across                                 (d) off

DIRECTIONS (Qs. 141-145) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

One fine morning a 141 man knocked at the doors of the home for the aged run by nuns. He told the nun in harge that as he was 142 to Delhi, he wanted to leave his servant-maid to the 143 of the nuns. He assured the nun of sending some money every month 144 she was an orphan. The nun 145 her saying that she had got an excellen master.

(SSC CHSL 2013)

  1. (a) gentle (b) bad

(c) nice                                    (d) good

  1. (a) moved (b) shifted

(c) changed                             (d) transferred

  1. (a) care (b) home

(c) custody                              (d) protection

  1. (a) because (b) and

(c) though                                (d) if

  1. (a) loved (b) praised

(c) consoled                             (d) condoled

DIRECTIONS (Qs. 146-150): Sentences are given with blanks to be field in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four

(SSC CGL 2014)

  1. The student was punished for his __________.

(a) impudence                                     (b) prudence

(c) modesty                             (d) elemency

  1. My father was too ______to push the heavy door.

(a) faint                                   (b) feeble

(c) fragile                                 (d) faltering

  1. The flood damaged the books so much that it was impossible to ______ them.

(a) retrieve                               (b) retrace

(c) retract                                 (d) retreat

  1. His bungalow went through a make ______.

(a) up                                       (b) out

(c) over                                    (d) for

  1. This auspicious beginning______ well for a successful completion of our project.

(a) attunes                               (b) argues

(c) augurs                                (d) answers

 

DIRECTIONS (Qs. 151-155) : In questions below, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval [] in the Answer Sheet.

(SSC Sub. Ins. 2014)

  1. China is a big country, in area it is bigger than any other country ______ Russia.

(a) accept                                 (b) except

(c) expect                                (d) access

  1. The masks worn by the men helped them ______their identity.

(a) conceal                               (b) congeal

(c) masquerade                        (d) cheat

  1. On the ____occasion of Laxmi Puja the Mathurs bought a new car.

(a) officious                             (b) auspicious

(c) fortuitous                           (d) prosperous

  1. Precautions are to be taken with any one who seems _____.

(a) contagious                          (b) infectious

(c) diseased                             (d) defiled

  1. The treasure was hidden_______ a big shore.

(a) on                                       (b) underneath

(c) toward                               (d) off

DIRECTIONS (Qs. 156-160) : Some parts of the sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CHSL 2014)

  1. Is not learning superior________ wealth ?

(a) than                                    (b) from

(c) by                                       (d) to

  1. A group of agitators_______ the mob to break down the Vice-Chancellor’s door.

(a) wished                               (b) excited

(c) threatened                          (d) incited

  1. Turn the lights________ before you go to bed.

(a) on                                       (b) off

(c) out                                      (d) down

  1. There is no ______ evidence to support your assertion.

(a) facile                                  (b) fictitious

(c) facetious                            (d) factual

  1. Throw a stone _____ the fierce dog.

(a) at                                        (b) upon

(c) on                                       (d) above

DIRECTIONS (Qs. 161-170) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each questions. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC Multitasking 2014)

  1. It is cool today,_________?

(a) aren’t it                               (b) didn’t it

(c) wasn’t it                             (d) isn’t it

  1. The book ultimately reached the person _________it belonged.

(a) who                                    (b) where

(c) to whom                             (d) to who

  1. Besides being reputed, he is famous for his_________.

(a) humanities                          (b) hostility

(c) humility                              (d) humiliation

  1. There was a queue of people in the rain, patiently waiting to get_______ the coach.

(a) at                                        (b) on

(c) onto                                    (d) in

  1. I ______a terrible dream last night.

(a) had                                     (b) got

(c) saw                                     (d) have

  1. Mr. Ahamed went ________a very tough time, when he incurred a loss in his business.

(a) about                                  (b) off

(c) through                              (d) over

  1. The lawyer advised the convict not to ______ anything.

(a) hold up                               (b) hold over

(c) hold back                           (d) hold in

  1. Hospital services across the capital _______ for three hours due to the strike.

(a) were disrupted                   (b) had been disrupted

(c) are disrupted                      (d) have disrupted

  1. The School Annaual Sports Day is postponed and it would now ________on the 14th of next month.

(a) to be held                           (b) been held

(c) being held                          (d) be held

  1. The coach leaves at 5.20, so get to the station ________ that.

(a) before                                 (b) after

(c) until                                    (d) from

DIRECTIONS (Qs. 171-180) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Delhi  171 the capital of India. People from all parts of the country and the world  172 to Delhi. There  173 many historical buildings. People 174  the Rajghat, Shantivan and Vijayghat. We visited Delhi last year 175  our cousins. There 176 many other historical cities. Agra 177 one of them. We 178 visit Agra and Jaipur next time. The Red Fort of Delhi and the Hawa Mahal of Jaipur were 179 famous for their Mughal  180  Rajasthani architecture respectively.

(SSC CHSL 2014)

  1. (a) was (b) are

(c) is                                        (d) were

  1. (a) came (b) comes

(c) come                                  (d) coming

  1. (a) has (b) were

(c) is                                        (d) are

  1. (a) visit (b) visited

(c) visiting                               (d) visits

  1. (a) for (b) on

(c) of                                       (d) with

  1. (a) is (b) are

(c) were                                   (d) was

  1. (a) are (b) was

(c) is                                        (d) were

  1. (a) will (b) would

(c) could                                  (d) can

  1. (a) much (b) very

(c) too                                      (d) more

  1. (a) either (b) because

(c) or                                        (d) and

DIRECTIONS (Qs. 181-185): In the following Five Questions, sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL 1st Sit. 2015)

  1. You must_______ your career with all seriousness.

(a) follow                                (b) complete

(c) direct                                  (d) pursue

  1. Making pies and cakes ________Mrs. Reddy’s speciality

(a) are                                      (b) were

(c) is                                        (d) has

  1. The deserted garden was infested______ weeds.

(a) for                                      (b) into

(c) on                                       (d) with

  1. He went there ______.

(a) walking on foot                 (b) by foot

(c) with foot                            (d) on foot

  1. After your long illness I am happy to see you.

(a) up and about                      (b) by and by

(c) up and down                      (d) up and round

DIRECTIONS (Qs. 186-190): In Question given below sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CGL 1st Sit. 2015)

  1. When the morning_____ the murder was discovered.

(a) came                                   (b) happened

(c) arrived                                (d) occurred

  1. The smell of the Sea called _______ memories of her childhood.

(a) on                                       (b) black

(c) up                                       (d) for

  1. He has the full facts ______but is deliberately hiding them.

(a) under his sleeves                (b) upon his sleeves

(c) up his sleeve                       (d) in his sleeves

  1. The appearance of the city ______day by day.

(a) could change                      (b) changed

(c) had changed                      (d) is changing

  1. The police fired on the mob when they _______.

(a) turned noisy                       (b) turned violent

(c) became abusive                  (d) fizzled out

DIRECTIONS (Qs. 191-195) : In questions below sentences given with blanks are to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate circle [•] in the Answer Sheet.

(SSC Sub. Ins. 2015)

  1. There were so many______ points in his speech that the audience ______to get the message.

(a) superficial – listened           (b) relevant – hastened

(c) interesting – tried               (d) irrelevant – failed

  1. The little boy ran_____ fast that he was______ for breath.

(a) so – gasping                        (b) too – fighting

(c) so – inhaling                       (d) very – struggling

  1. He was so________ at his job that he was asked to give a _______ to the visitors.

(a) adept – demonstration        (b) able – disclosure

(c) agile – demolition               (d) accurate – display

  1. She was so______ that she was______ by all.

(a) proud : respected               (b) excellent : warned

(c) talented : praised               (d) stupid : admired

  1. The ______of the ‘chief’ was _______upon him.

(a) title, bestowed                   (b) name, dismissed

(c) title, imposed                     (d) appointment, thrown

DIRECTONS (Qs. 196-199) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CHSL 2015)

  1. All orders must _____the rules

(a) conform to                         (b) conforms to

(c) conforming with                (d) conforms with

  1. She failed to_____ to her name.

(a) line up                                (b) shine up

(c) keep up                              (d) rise up

  1. As the doctor _______into the room, the nurse handed him the temperature chart of the patient.

(a) came                                   (b) was coming

(c) comes                                 (d) is coming

  1. The economic ________ has affected our sales tremendously.

(a) showdown                                     (b) slowdown

(c) crackdown                                     (d) touchdown

DIRECTIONS (Qs. 200-203) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

(SSC CHSL 2015)

  1. This house _____ ten rooms

(a) consisted with                    (b) consist of

(c) consists of                          (d) consists by

  1. Have you even _______the wolf cry ?

(a) heard                                  (b) heard of

(c) hear out                              (d) hear

  1. A freen ________that the weather was very pleasant that day ?

(a) suggested                           (b) argued

(c) announced                                     (d) remarked

  1. Mrs. Hall was prepared to excuse the scientist’s strange habits and ________ temper.

(a) irritate                                (b) irate

(c) irritable                               (d) irritation

DIRECTIONS (Qs. 204-208) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

A team of Indian engineers 196 shown that digital photographs of the hand may 197 cholesterol levels in the body and serve as an early warning signal 198 poor lipid health without a standard blood test. Researchers believe the programme may be 199 in the future and 200 into mobile phones to enable it to analyses digital images of the hand captured in the camera on a mobile phone.

(SSC Sub. Ins. 2015)

  1. (a) has been (b) are

(c) have                                   (d) has

  1. (a) conceal (b) conjecture

(c) reveal                                 (d) conduct

  1. (a) of (b) before

(c) at                                        (d) by

  1. (a) resolved (b) refined

(c) retracted                             (d) recorded

  1. (a) formulated (b) featured

(c) loaded                                (d) fixed

DIRECTIONS (Qs. 209-218) : In the following passage some of the words have been left out, Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks.

In civilised life is a rule  209  violence, against taking  210  into our hands. It is a rule which  211  of us observe so often, indeed, that a great 212 of people go through life 213 orderliness and non-violence as part of the scheme of nature. But when  214 comes into their midst  215  refuses to observe the current rules, and  216  the simple rule that might is right, the law abiding members  217  society do not know what to do, and look on in 218 bewildered confusion.

(SSC CHSL 2015)

  1. (a) after (b) at

(c) against                                (d) upon

  1. (a) police (b) people

(c) rule                                     (d) law

  1. (a) most (b) none

(c) many                                  (d) every

  1. (a) amount (b) number

(c) capacity                              (d) sum

  1. (a) not expecting (b) expecting

(c) not accepting                     (d) accepting

  1. (a) no one (b) any one

(c) none                                   (d) everyone

  1. (a) who (b) how

(c) where                                 (d) whom

  1. (a) following (b) followed

(c) follows                               (d) follow

  1. (a) of (b) at

(c) in                                        (d) on

  1. (a) helping (b) helped

(c) helpless                              (d) helpful

DIRECTIONS (Qs. 219-228) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks.

Although we can  219  the  220  bodies of our solar system 221 a telescope, it is only  222  who can  223  the depth of outer space. It is reported that they have seen  224  galaxies, stars taking  225  and  226  , and ‘black holes’. They say that the deeper they look  227  the universe, the more they know  228  the universe originated.

(SSC CHSL 2015)

  1. (a) reach (b) observe

(c) look                                    (d) find

  1. (a) heaver (b) heavy

(c) heavier                               (d) heavenly

  1. (a) by (b) through

(c) with                                    (d) at

  1. (a) astronomers (b) astronomy

(c) Stunned                             (d) astrologers

  1. (a) viewed (b) views

(c) overview                            (d) view

  1. (a) shine (b) stunning

(c) stunned                              (d) stun

  1. (a) born (b) borne

(c) birth                                   (d) berth

  1. (a) die (b) died

(c) dyeing                                (d) dying

  1. (a) into (b) at

(c) through                              (d) on

  1. (a) why (b) where

(c) how                                    (d) what

DIRECTIONS (Qs. 229-230): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

(SSC CGL 1st Sit. 2016)

  1. The starving man ______able to walk.

(a) can barely                           (b) were barely

(c) are barely                           (d) was barely

  1. The new railway counter at Dwarka should ________ all travellers.

(a) benefit                                (b) reward

(c) reserve                                (d) provide

DI RECTONS (Qs. 231-233) : The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

(SSC CGL 1st Sit. 2016)

  1. The director congratulated Mr. Varma_______ his success.

(a) on                                       (b) for

(c) at                                        (d) about

  1. The boys were______ to hear that we were going to build a bridge.

(a) delight                                (b) delights

(c) delighted                            (d) delighting

  1. The revolting players and the game’s administrators held _______discussions to resolve the payment dispute.

(a) unnecessary                        (b) obligatory

(c) preliminary                         (d) silent

DIRECTIONS (Qs. 234-236) : The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

(SSC CGL 1st Sit. 2016)

  1. Since last year his condition has been ________.

(a) deteriorate                          (b) deteriorating

(c) severely deteriorated         (d) deterioratingly

  1. Most children remain ________ school between the ages of seven and ten.

(a) in                                        (b) under

(c) at                                        (d) inside

  1. The quake also__________ mudslides on the outskirts of the city.

(a) tempered                            (b) tampered

(c) erupted                               (d) triggered

DIRECTIONS (Qs. 237-240) : The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

(SSC CGL 1st  Sit. 2016)

  1. It is_______ university of excellence.

(a) a                                         (b) an

(c) also                                     (d) one

  1. They have not had much time for social activities and I have not_______.

(a) done so                              (b) either

(c) also                                     (d) gone

  1. Food was packed, and they ______, a merry, delighted party

(a) went off                             (b) start off

(c) cut off                                (d) set off

Directions (Qs. 240 – 249): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks:

I will always (i) the trip I made to the zoo in 1998. It was then that I  (ii)  measles from one of my friends. Peter, who had (iii)  along too. Before he met us at the zoo he had gone to visit his cousin who was  (iv)___ from measles. The next day. Peter was  (v)  of a sore throat, a bad cold and high fever. When he was diagnosed by a doctor as having measles, his parents rang me up to warm me that I had been  (vi)  tomeasles too. By the next day. I was also showing / having the same symptoms. My doctor  (vii)  me to stay at home for the next two weeks.

I was quite pleased with the doctor’s instruction. I spent the time reading story-books.  (viii) to music and watching television. When I get bored. I would call up Peter. Who also had to spend two weeks at borne, for a chat. Unfortunately, the two weeks passed toothy quickly. When we  (ix)  to school, we had to work twice as hard to  (x)  with out classmates. It was definitely not worth the ‘holiday’.

(SSC Stenographer 2016)

  1. (i)

(a) be remember                      (b) remembering

(c) remember                           (d) remembered

  1. (ii)

(a) caught                                (b) catching

(c) catch                                  (d) will catch

  1. (iii)

(a) going                                  (b) go

(c) went                                   (d) gone

  1. (iv)

(a) removed                             (b) recovering

(c) recover                               (d) revealed

  1. (vi)

(a) expose                                (b) exposable

(c) exposed                              (d) exposing

  1. (vii)

(a) is advised                           (b) advising

(c) advise                                 (d) advised

  1. (viii)

(a) listen                                  (b) listened

(c) listening                             (d) looking

  1. (ix)

(a) return                                 (b) returned

(c) returns                                (d) is returned

  1. (x)

(a) catch up                             (b) catch

(c) caught up                           (d) catching up

DIRECTIONS (Qs. 250-259) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks :

The Red Indians (i)  for the arrival of the bison. The beasts, which come only once a year, are a good source of meat and hide. The Red Indians  (ii)  to survive the cold, bitter winter.

Tikki. the young boy,  (iii)  to look out for the herd’s arrival. Everyday, he (iv) top of the hill to see if he could spot them on the vast horizon.

One night, while he  (v)  , the ground shook  (vi)  and his bag of arrows fell off from its book on the wall. Tikki (vii)  of his wigwam and felt a strong gust of wind and dust gush past him. Shouting excitedly, he ran to the other wigwams and woke everyone up. A big fire (viii)  built and the Red Indians danced around it, giving praises to their God who had, at last, (ix)  their food and clothing of animal hide. The next morning, all to hunt down the beasts to the warriors  (x)  to hunt down the beasts which were grazing near the river.

(SSC Stenographer 2016)

  1. (i)

(a) were waited                       (b) are waited

(c) were waiting                      (d) is waiting

  1. (ii)

(a) needed their                       (b) needing this

(c) needing these                     (d) needed these

  1. (iii)

(a) was chose                           (b) was chosen

(c) was choose                         (d) is choose

  1. (iv)

(a) would run                          (b) will be running

(c) would running                   (d) will running

  1. (v)

(a) was sleep                            (b) were slept

(c) is sleep                               (d) was sleeping

  1. (vi)

(a) violent                                (b) violet

(c) violently                             (d) violence

  1. (vii)

(a) rushed out                          (b) rushed in

(c) rushing out                         (d) rust out

  1. (viii)

(a) were immediate                 (b) was immediately

(c) were immediately              (d) was immediate

  1. (ix)

(a) sent their                            (b) send their

(c) send them                          (d) sent them

  1. (x)

(a) were assigned                    (b) were assigning

(c) is assigned                          (d) was assigning

DIRECTIONS (Qs. 260-261) : In the following Five Questions. Sentences are given with blanks to be filled in with the most appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the most correct alternative out of the four.

(SSC Stenographer 2016)

  1. We all have ________ the widowed girl.

(a) sympathy with                   (b) sympathy of

(c) sympathy at                       (d) sympathy for

  1. They organized an event last month in _______ with another company.

(a) connection                                     (b) regulation

(c) competition                        (d) collaboration

  1. He _____to help me and called me a fool.

(a) offered                               (b) thought

(c) refused                               (d) denied

  1. One who tries may fail but one who does not try never ____________.

(a) prosper                               (b) sain

(c) succeeds                             (d) success

  1. The lady _______ to be a close relative of ours.

(a) turned up                           (b) turned about

(c) turned out                          (d) turned in

DIRECTIONS (Qs. 265-269) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackenging the appropriate oval in the Answer Sheet.

(SSC Stenographer 2016)

  1. Raju willingly_______ my request for financial assistance.

(a) complied to                        (b) complied with

(c) complied on                       (d) complied for

  1. My friend___________ at seven this morning.

(a) took away                          (b) got up

(c) left up                                (d) kept up

  1. A lady_______ I know helped me.

(a) who                                    (b) whom

(c) which                                 (d) that

  1. The government has identified food processing as the key________ rapid industrialization in Bihar.

(a) for                                      (b) to

(c) of                                       (d) in

  1. Rajan was so tired______ he could not walk.

(a) as                                        (b) than

(c) that                                     (d) still

DIRECTIONS (Qs. 270 -279) : In question you have the following two passage in inwhich some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.

(SSC Stenographer 2016 )

PASSAGE – I

The Indian Ocean earthquake of 2004, also 270 as the Sumatra-Andaman earthquale, was an undersea earthquake that 271 on the morning of 26 December 2004. It had a 272 of 9.15 on the Richter scale, which makes it one of the most 273 earthquakes even recorded. They only earthquake of 274 magnitude was the Great Earthquake of Chile (magnitude 9.5) in 1969. The Indian Ocean earthquake 275 more than 283, 100 people, making it one of the deadlist 276 in modern history. It lasted 277 to ten minutes, when most earthquakes last no more than a few seconds. It caused the 278 planet to move off its course by at least a few centimeters and 279 earthquakes elsewhere, as far away as Alaska.

  1. (a) known (b) called

(c) recognized                                     (b) referred

  1. (a) happened (b) arose

(c) occurred                             (d) began

  1. (a) dimension (b) magnitude

(c) height                                 (d) reference

  1. (a) great (b) beautiful

(c) wonderful                          (d) powerful

  1. (a) different (b) distinct

(c) comparable                         (d) likewise

  1. (a) destructed (b) murdered

(c) saved                                  (d) killed

  1. (a) blows (b) disasters

(c) failures                               (d) breakdowns

  1. (a) Close (b) near

(c) open                                   (d) nearby

  1. (a) full (b) entire

(c) complete                            (d) total

  1. (a) prompted (b) elicited

(c) triggered                            (d) invited

PASSAGE – II (Q. Nos. 280 to 289)

Socrates who was a great thinker and 280 never liked to write 281. He wanted to make people 282 well. Plato was the most 283 pupil of Socrates. With boundless love and 284 for his 285 Plato wrote all the teachings of Socrates. Years 286 when printing was invented, Plato’s books were also 287. They have been 288 into many 289.

(SSC Stenographer 2016)

  1. (a) teacher (b) preacher

(c) speaker                               (d) announced

  1. (a) letters (b) essays

(c) books                                 (d) poems

  1. (a) speak (b) think

(c) act                                      (d) play

  1. (a) known (b) loving

(c) obedient                             (d) famous

  1. (a) kindness (b) respect

(c) anger                                  (d) hatred

  1. (a) pupil (b) guardian

(c) master                                (d) servant

  1. (a) later (b) after

(c) before                                 (d) over

  1. (a) published (b) released

(c) sold                                    (d) printed

  1. (a) changed (b) translated

(c) written                               (d) published

  1. (a) waya (b) varieties

(c) languages                           (d) sizes

DIRECTIONS (Qs. 290-294): In the following Five Questions, sentences given with blanks to be filled in with an appropriate words(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four and indicate it by blackening the appropriate circle in the Answer Sheet.

(SSC Sub. Ins. 2016)

  1. His profession is teaching but his_______ is photography.

(a) vocative                             (b) vacation

(c) vocation                             (d) avocation

  1. He quarrelled with his boss, ______ of the consequences.

(a) confident                           (b) heedless

(c) weary                                 (d) devoid

  1. As the driver swerved violently at the turning, the wheel came off, as it was already____________.

(a) loss                                     (b) lose

(c) lost                                     (d) loose

  1. Some verbs need a_____ to convey the full meaning.

(a) compliment                        (b) complimentary

(c) complement                       (d) component

  1. The demonstration passed off without ________.

(a) coincidence                        (b) incidence

(c) incident                              (d) accident

 

 

 

 

 

 

 


HINTS & SOLUTIONS


1 (a) was it ?- is the correct question tag

2 (c) Most have a dentist filling is the correct use of tense.

  1. (d) Correct me of tense in the given cornea
  2. (c) Alone supports the preposition ‘into’
  3. (d) It means a sulking alteration in appearance, character etc.
  4. (a) Idiom take cognizance of something means: to understand or consider something to take notice of something
  5. (b) Whoever wins is the correct use
  6. (a) The wad wither means : to became less or weaker.
  7. (b) Correct use me of preposition used to we use dictum’ in ‘the tag question.
  8. (c)
  9. (c) Correct use of past participle
  10. (C) Correct use for saying where information or ideas have come from.
  11. (c) Unless the conjunction is correctly used here for saying that if something does not happen, something else will happen
  12. (a)
  13. (d) Correct use of type conditional
  14. (a) correct use of zero infinitive
  15. (b) I assume that everyone egress is correct use.
  16. (c) Preserving is the right option in the given context.
  17. (d) Correct use of conditional
  18. (a) Head in the phrasal verb here means to begin.
  19. (a) 22 (c) 23. (a) 24. (b) 25. (d) 26 (c) 27. (b) 28. (d) 29. (c) 30. (b) 31. (b) 32. (c) 33. (a) 34. (c) 35. (d) 36 (b) 37. (d) 38. (c) 39. (a) 40. (b)
  20. (b) Two days ahead of conventional date is correct use as the fixed date february 26 is liven.
  21. (c) Sorry for the correct prepositional use
  22. (d) He assured was means made sure is correct me.
  23. (a) Needn’t worry is correct
  24. (d) Sit means location is the correct use.

46 (a) Motif means a pattern or design.

  1. (d) had recognised is the correct tense
  2. (d) so shall you reap is correct.
  3. (c) correct me of preposition
  4. (b) correct use of to infinitive
  5. (d) 52. (b) 53. (d) 54. (a) 55 (d)

56 (c) Became

  1. (a) Healthy
  2. (a) Inspite of
  3. (c) Decrepit
  4. (d) Sporadic
  5. (d) dispels with is the correct phrasal verb
  6. (c) 63. (d) 64. (a)
  7. (a) correct use of tense
  8. (b) Huddle: cane close in a group
  9. (b) Right me of as- as comparison
  10. (c) No matter is used to say that the truth of a statement is not changed a affected by the way a situation is thought about a described.
  11. (b) Conducive to is the correct prepositional me.
  12. (b) 71. (c) 72. (b) 73. (a) 74. (b)
  13. (d) 76 (a) 77. (c) 78 (c) 79. (b)
  14. (a) 81. (c) 82. (d). 83. (a) 84. (b)
  15. (c) 86. (d) 87. (a) 88. (b) 89. (c)
  16. (d) 91. (a) 92. (d) 93. (a) 94. (b)
  17. (a) 96. (c) 97. (c) 98. (b) 99. (a)
  18. (a)
  19. (a) Utilize means to use something, especially for a practical propose
  20. (b) Dilly-dally means to take too long to do something, go somewhat or make a decision.
  21. (c) Adept means good at doing something: skilful.

Adopt means to take some-body’s child into your family.

  1. (a) Penultimate means before the last one: last but one Termination means the act of ending something
  2. (a) Pugnacious = having a thaw desire to fight with other people

Malicious= having a thawing hated and a desire to harm somebody

Sagacious = showing good judgement

Tenacious =persistent: continuing to exist

  1. (d) favourable to
  2. (b) Tie-up= an agreement between two companies to join together.
  3. (a) Slip into = to go in enter situation.
  4. (c) Here, Past Simple should be used
  5. (a) Come of = to be the result of something.
  6. (b) Since is usually Mowed by a tone expression (‘last year’, ‘this =morning. ‘4 o’clock etc) or by a clause in the simple past tense Use the present perfect or the past perfect in the other clause.
  7. (a) spiritual discourse.
  8. (c) 114. (a) 115. (d) 116. (b) 117. (d)
  9. (c) 119. (b) 120. (c)
  10. (a) Dependent on = needing somebody / something in order to survive or be successful; affected a decided by something.
  11. (b) Take your leave = to say good bye.
  12. (c)
  13. (c) Combat = to stop something unpleasant or harmful from happening.
  14. (d) Deal with = be about something.

Her poems often deal with the subject of death

  1. (a) The word prejudice’ will fill in the blank because here it means something or opinion which is not based on reason or experience and hence it seems to get conflicted with original thoughts.
  2. (d) The phrase ‘as well as of a’ null fill in the blank as children are considered to shape the future of a nation along with carrying the goodwill of a family.
  3. (b) The word ‘averted will fill in the blank. It is also the synonym for the word ‘avoid and hence it can be understood that if strict measures were taken then the tragedy would have been avoided
  4. (a) The word ‘behind’ will fill in the blank. The sentence means that the deceased (the person who recently died). left behind him two young children.
  5. (d) The phrase ‘stands as’ will fill in the blank because it means to signify.
  6. (c) Take over, here it means came into face or effect
  7. (b) interesting, exciting or fortunate
  8. (a) with; into, here it means consisting of and plunged

134 (a) heavily or massively

  1. (d) with is the right preposition
  2. (a) accomplished, proficient or skilful
  3. (d) over
  4. (c) of, here it means cared of, get rid of to be free
  5. (c) is, as it is a singular word
  6. (a) Hand over or give the responsibility to ocher person
  7. (a) 142 (d) 143. (c) 144. (a) 145. (c)
  8. (a) The correct word that tall St the blank is ‘impudence’. ‘Impudence’ means not to show the proper respect’. Hence, the word suits the meaning of the sentence.
  9. (b) The correct word that will fit the blank is ‘feeble’. ‘Feeble’ means ‘weak’. Hence, the cord suits the meaning of the sentence.

148 (a) The correct word that will fir the blank is ‘retrieve’. ‘Re-trieve’ means to ‘get or bring back’. Hence, the word aptly suits the mailing of the sentence.

  1. (c) The correct word that will fit the blank is ‘over’. As it is given in the sentence, ‘makeover’ means to ‘renew or renovate something’. Hence the preposition ‘over’ will suit the meaning of the sentence.
  2. (c) The correct word that will fit the blank is ‘augurs. ‘Augurs’ means ‘something that will proceed well’. Hence, the word suits the menthe of the sentence.

151 (b) China is a big county. In area it is bigger than any other country except Russia. [except means other than, accept means consent, expect means to anticipate and access means entrance).

  1. (a) The masks worn by the men helped then conceal their identity. Conceal means bids.
  2. (b) On the auspicious occasion of Laxmi puja, the Mathurs bought a new car.
  3. (b) Precautions are to be taken with anyone who seems infectious. ( infectious means likely to transmit or spread in a rapid manner. Contagious and diseased is not used in this context because they refers to already having infection).
  4. (d) The treasure was hidden off the shore. When something is hidden ‘off the shore’ ” it just means that it’s hidden somewhere near it.
  5. (d) Is not learning superior to wealth?
  6. (d) A group of agitators incited the mob to break down the Vice- Chancellor’s door. (Incited means encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).
  7. (b) Turn the lights off before you go to bed.
  8. (d) There is no factual evidence to support your assertion.
  9. (a) Throw a stone at the fierce dog. [To throw a stone to someone is so that they catch it, though if they do not win might unintentionally bit them with the stone instead! But, to throw a Stone at someone is intentionally to hit than with the stone.
  10. (d) It is cool today, isn’t it? is the right tag question
  11. (c) The book ultimately reached the person to whom it belonged.
  12. (c) Besides being reputed. he is famous for his humility
  13. (c) There was a queue of people in the rain, patiently waiting to get onto the coach. Onto has the wad to in it which reminds us that its meaning includes the sense of movement towards something. The preposition on does not have this sense of movement, and it tells you only about location.
  14. (a) I had a terrible dream last night. Had is used became the action was completed before another action in the past.
  15. (c) Mr. Ahamad went through a very tough time, when he incurred a loss in his business.
  16. (c) The lawyer advised the convict not to hotel back anything.

168 (a) Hospital services across the capital were disrupted for the three hours due to the strike.

  1. (4) The school Annual Sports Day is postponed and it would now be held on the It of next month The sentence is in passive form of past participle.
  2. (a) The coach leaves at 5:20, so get to the station before that.
  3. (c) Delhi is the capital of India. (The sentence is in present tense).
  4. (b) People from all parts of the country comes to Delhi.
  5. (4) Time are many historical buildings.
  6. (a) People visit the Rajghat, Shantivan andVijaygath.
  7. (4) We visited Delhi last war with our cousins.

176 (b) There are many other historical cities.

  1. (c) Agra is one of them.
  2. (a) We will visit Agra and Jaipur next time.
  3. (b) The Red Fort of Dellai and Hawn Mahal of Jaipur were wry famous.
  4. (4) for their Mughal and Rajasthani architecture respectively.
  5. (4) Pursue means carryout or participate in an activity; be involved in or go in search of or hunt for something. Ex. She pursued many activities.
  6. (c) Making is in singular; hence, ‘is’ the correct helping verb.
  7. (4) Infested with is the correct prepositional phrase m the gist context.
  8. (4) On foot means running or walking using the feet. My car won’t work so I have to travel on foot We go even here around the campus on foot. He went thee on foot.
  9. (a) Up and about means no forma in ted (after sleep cc an illness).
  10. (a) Arrive means to reach a destination by movement or progress; happen denotes an event coming to pass (in time, so that it is real and actual at some time); occur also means (of an event) coming to pass (in time, so that it is real and actual at some time), come means happen or arrive, example: Dawn main early in June.
  11. (c) The phrase call up here denotes haling and bringing to mind a memory of something: bringing back knowledge from memory
  12. (c) Up (one’s) sleeve means hidden but ready to be used: He still has a few tricks up his sleeve. 189. (d) The phrase day by day means gradually and progressively-, “his health is weakening day by day”.

191 (b) 192. (a) 193. (a) 194. (c) 195. (a)

  1. (a) The phrase means to reach the necessary stated standard
  2. (c) ‘Keep up means mow Or progress at the same rate.
  3. (a) correct use of tense
  4. (b) ‘Slowdown’ means a decline in economic activity.
  5. (c) Consists of comprises of
  6. (a) Have you heard is correct use
  7. Here ‘remarked’ refers to giving your opinion about something or stating a fact.
  8. (c) Since ‘irritable’ means showing a tendency to be easily annoyed.
  9. (c) 205. (c) 206. (a) 207. (b) 208. (c) 209. (c) 210. (d) 211. (c) 212. (b) 213. (b) 214. (b) 215. (a) 216. (c) 217. (a) 218. (c)
  10. (b) Since ‘observe’ mass to watch something carefully.
  11. (d) Since ‘heavenly means belonging to the berms or sky.
  12. (c)
  13. (a) Since ‘astronomers’ are the experts who study the stars and planets using scientific equipments such as telescopes.
  14. (d) 224. (b) 225. (c) 226 (d) 227. (a) 228 (c) 229. (d) 230 (a)
  15. (a) correct prepositional use
  16. (c) correct use of tense
  17. (c) initial discussions
  18. (b) has been deteriorating is the correct tense
  19. (c) at school is correct
  20. (d) Mudslides do not erupt
  21. (a) correct use of article
  22. (b) I have no either.
  23. (d) 240. (c) 241. (a) 241 (d) 243. (b)
  24. (c) 245. (c) 246. (d) 247. (c) 248. (b)
  25. (a) 250. (c) 251. (c) 252. (b) 253. (a)
  26. (a) 255. (c) 256. (a) 257. (b) 258. (d)
  27. (d) 260. (d) 261. (d) 262. (d) 263. (c)
  28. (c) 265. (b) 266. (b) 267. (b) 268. (a)
  29. (c) 270. (c) 271. (a) 272. (d) 273. (b)
  30. (d) 275. (b) 276. (d) 277. (d) 278. (d)
  31. (a) 280. (d) 281. (a) 282. (a) 283. (a)
  32. (d) 285. (a) 286. (d) 287. (c) 288. (d)
  33. (a) 290. (d) 291. (b) 292. (d) 293. (c)
  34. (b)

Click here to download PDF

Click here to Join Our SSC CHSL 2017 exam Preparation Group

Click here to join Our Telegram Group

CLICK HERE to join our All Exam Preparation Group

Add a Comment